Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИРОБНИЧА практика 5 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра банківської справи

1.

2.Методичні рекомендації до проходження виробничої практики

для студентів 5 курсу фінансового факультету

спеціальності 8.03050802 «Банківська справа»

денної форми навчання

Харків, 2011

      1. ВСТУП

Сьогодні, коли відбуваються значні зміни в економіці, основним ресурсом якої стають інтелект працівників та інформація, яку вони продукують, на перший план виходить необхідність становлення економіки, заснованої на знаннях та навчання протягом усього життя, що висуває нові вимоги до освітніх стандартів вищої школи та застосування компетентнісного підходу.

На етапі розвитку системи стадійної підготовки фахівців вищої кваліфікації важливим напрямком вирішення проблеми формування системного економічного мислення виступає поєднання високої теоретичної підготовки магістрів з практикою.

Ключову роль у формуванні компетенцій магістрів відіграють різні форми практичної підготовки. Вони покликані забезпечити спроможність застосовувати набуті знання та навички при виконанні фахових завдань.

Після закінчення магістратури університету фахівці з банківської справи мають бути здатними організовувати рух фінансових ресурсів банку і регулювати фінансові відносини, що виникають між банком та суб'єктами господарювання в умовах ринку з метою найбільш ефективного використання усіх видів ресурсів у процесі виконання операцій і одержання максимального прибутку; здійснювати роботу з корпоративного управління банком, застосовуючи спеціальні методи та механізми, проводити аналіз системи управління, розробляти процедури для оцінки ефективності програм корпоративного управління; виконувати аналіз та контроль діяльності банку у розрізі кредитних, інвестиційних, валютних, розрахунково-касових, депозитних операцій з застосуванням сучасних методів багатовимірного статистичного аналізу, будувати рейтинг банку на основі різноманітних моделей.

Виробнича практика (5 курс) забезпечує єдиний комплексний підхід до організації практичної підготовки, системності, безперервності та спадкоємності навчання студентів в магістратурі.

Дана програма відображає єдину систему поетапної підготовки фахівців вищої кваліфікації за допомогою об’єднання теоретичних знань з вирішенням практичних питань і використовується для студентів слухачів магістратури 5 курсу фінансового факультету спеціальності «Банківська справа», забезпечуючи безперервну практичну підготовку і необхідну якість навчання на основі реалізації компетентнісного підходу.

3.

4.Загальні вимоги щодо організації виробничої

5.Практики слухачів магістратури

    1. Мета, завдання та зміст практики

Мета виробничої практики полягає в формуванні у слухачів магістратури 5 курсу професійних навичок, вміння приймати самостійні рішення в процесі здійснення конкретних банківських операцій шляхом виконання різноманітних обов’язків відповідно до обраної професійної діяльності в умовах функціонування банківських установ, а також у закріпленні теоретичних знань, отриманих під час вивчення фундаментальних та спеціальних професійно-орієнтованих дисциплін професійної підготовки магістрів в межах обраної програми підготовки («Аналітика банківських процесів», «Банківський менеджмент») за спеціальністю «Банківська справа». При цьому враховуються особливості організації та діяльності установи, де студент буде проходити практику.

У період проходження практики слухачі магістратури повинні вирішувати наступні завдання:

поглибити, розширити, систематизувати та закріпити знання з курсів загальнотеоретичної, загальноекономічної та спеціальної підготовки;

ознайомитися зі структурою і організацією управління банку;

вивчити порядок приймання, перевірки, оформлення первинних та зведених фінансових документів, що має місце в різних підрозділах банку;

з’ясувати особливості обробки первинних і зведених документів з фінансового обліку і звітності в умовах використання сучасних інформаційних технологій, а також в умовах функціонування автоматизованого робочого місця спеціаліста відповідного підрозділу установи;

засвоїти порядок складання фінансової звітності та її використання для аналізу діяльності банку;

ознайомитись з організацією внутрішньобанківського обліку, використання облікової інформації для контролю та прийняття управлінських рішень;

набути практичних навичок в області фінансового обліку, аналізу та фінансового менеджменту у банках та ін.

Програма виробничої практики слухачів магістратури на 5 курсі навчання базується на змісті як загальноекономічних дисциплін відповідно з навчального плану, так і професійних дисциплінах програм магістерської підготовки («Аналітика банківських процесів», «Банківський менеджмент»).

У відповідності з навчальним планом підготовки магістрів за спеціальністю «Банківська справа» передбачається виробнича практика тривалістю 4 тижні.

Виробнича практика студентів 5 курсу навчання повинна забезпечити достатній обсяг практичних знань і навичок відповідно до теоретичних знань з питань вивчення специфіки діяльності банківської установи. Під час проходження виробничої практики студенти повинні ознайомитися з порядком створення та реєстрації банку, ліцензування банківської діяльності, організаційною структурою і функціями підрозділів банку; оволодіти знаннями щодо організації здійснення операцій з формування ресурсної бази банку та основних видів активних операцій.