Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ВИСНОВКИ переделать

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
21.66 Кб
Скачать

ВИСНОВКИ

Фінансова стійкість підприємства – це стан підприємства, який характеризується фінансовою незалежністю та потенційною фінансовою спроможністю підприємства забезпечити високий рівень платоспроможності, ліквідності, кредитоспроможності при врахуванні зовнішніх і внутрішніх чинників впливу на діяльність підприємства в довгостроковому періоді.

Стабільність фінансів на підприємстві може бути забезпечена за умови постійної реалізації та одержання виручки, достатньої за обсягом, щоб виконувати свої зобов`язання. Водночас для розвитку підприємства необхідно, щоб після здійснення всіх розрахунків і зобов`язань у нього залишався такий розмір прибутку, який би дав змогу розвивати виробництво й виводити його на конкурентноздатний рівень. Тобто загальна стійкість підприємства передбачає насамперед такий рух його грошових потоків, який забезпечив би постійне перевищення доходів над витратами.

Фактори, які впливають на фінансову стійкість підприємства, класифікуються за такими ознаками: за місцем виникнення (зовнішні, внутрішні); за важливістю результату (основні, другорядні); за структурою (прості, складні); за часом дії (постійні, тимчасові).

Залежно від впливу означених вище факторів можна виділити такі види фінансової стійкості підприємства: поточна (на момент проведення аналізу) і потенційна (перспектива нарощувати обсяги діяльності протягом певного часу і вихід на новий рівень фінансової рівноваги). Тобто фінансова стійкість підприємства у короткостроковому періоді означає досягнення стану рівноваги, у довгостроковому періоді – трансформування чинників стабілізації у фактори розвитку підприємства.

Для характеристики фінансової стійкості підприємства використовується система абсолютних і відносних показників. Найбільш узагальнюючими абсолютними показниками фінансової стійкості є відповідність або невідповідність джерел коштів для формування запасів і витрат, тобто різниця між сумою джерел коштів і сумою запасів і витрат.

Відносні показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства можна умовно об’єднати в декілька груп: показники структури капіталу, які характеризують фінансову незалежність від зовнішніх позикових коштів; показники, що характеризують стан оборотних коштів; показники, які характеризують стан основних засобів.

Управління фінансовою стійкістю підприємства є системою методів і принципів розроблення і реалізації управлінських рішень, які пов'язані із забезпеченням постійного зростання чистого прибутку, збереженням платоспроможності і кредитоспроможності, підтриманням фінансової рівноваги. Управління фінансовою стійкістю підприємства орієнтоване сьогодні переважно на розв'язання короткострокових проблем та зобов’язань перед державою . У цих умовах поширеними є зміни завдань, пріоритетів діяльності, рішень, наслідком чого є недосконалість структури показників фінансової стійкості, зниження її рівня.

До основних цілей управління фінансовою стійкістю можна віднести: збалансування активів і пасивів (забезпечення достатності власного капіталу, гнучкої структури капіталу, організації руху капіталу); збалансованість доходів і витрат (забезпечення достатнього рівня рентабельності, зміна структури витратомісткості господарського процесу, збільшення обсягу товарообороту); збалансованість грошових потоків (забезпечення платоспроможності та самофінансування, зниження дебіторської заборгованості, забезпеченість кредитоспроможності.

Оцінка та прогнозування фінансової стійкості в дипломній роботі проводиться на ПАТ «Кременчуцькому заводі дорожніх машин», що займається виробництвом асфальтозмішувальних установок і запасних частин до них. Основні фінансово-економічні показники діяльності підприємства свідчать, що протягом аналізованого періоду простежується тенденція до збільшення реалізації продукції на підприємстві, що пов’язано зі збільшенням фізичного обсягу реалізації продукції та собівартості продукції підприємства.

Розмір чистого прибутку також має тенденцію до збільшення. Здійснивши аналіз фінансового стану ТОВ «Горобина», очевидно, що підприємство знаходиться в нормальному становищі, про це свідчить аналіз ліквідності, ділової активності та рентабельності. Більшість показників не відповідають нормативним значенням. На товаристві присутня абсолютна ліквідність, показники рентабельності мають чіткі тенденції до покращення.

Провівши аналіз фінансової стійкості на ПАТ «Кредмаш» за абсолютними показниками можна зазначити, що за період з 2010 по 2012 роки тип фінансової стійкості підприємства змінюється по роках в позитивній тенденції. Так у 2010, 2011 та 2012 роках на товаристві спостерігається стійкий фінансовий стан. В 2010 році наявна нормальна фінансова стійкість, проте у 2011 та 2012 роках досягається абсолютна стійкість, що свідчить про здатність підприємства за рахунок власних оборотних коштів покривати запаси і витрати. Дане зростання зумовлене збільшенням власних обігових коштів за період.

Проаналізувавши відносні показники фінансової стійкості підприємства, ми зробили висновок, що ПАТ «Кредмаш» знаходиться в стійкому становищі, важливо відмітити, що за 2010-2012 роки підприємство було фінансово-стійким, на що вказує ряд основних показників, які не мають відхилення від нормативного значення. Але якщо порівнювати ситуацію 2010 з 2012 роками, то вона дещо поліпшилась, тобто спостерігається поступове зростання відносних показників фінансової стійкості.

Проаналізувавши відносні показники фінансової стійкості за бальним методом, можна стверджувати про нормальне становище на підприємстві. У 2010, 2011 роках підприємство демонструє відсутність ризик по кредитам та зобов’язаннями, свідчить про незначну слабкість фінансових показників таких як, ліквідність підприємства та фінансова незалежність в частині формування запасів та витрат. Взагалі підприємство відноситься до II класу.

У 2012 році підприємство послабило фінансову стійкість, його сукупний бал становить 64, але не дивлячись на це воно відноситься до II класу. Таким чином, за бальним методом оцінки фінансової стійкості підприємство перебуває у нормальному становищі, але потрібно підвищити рівень платоспроможності та стійкості в загалом.

Розрахунок інтегральної оцінки фінансової стійкості підприємства на прикладі ВАТ «Кредмаш» за 2010-2012 роки показав, що протягом звітного періоду спостерігається зростання даного показника. Найбільше значення засвідчено у 2012 році , воно становило 0,76 а найнижче у 2010 році – 0,44. Враховуючи максимальне значення таксономії в 2012 році показник дорівнює 0,76 близький до максимальної величини.

Динаміка змін інтегральної оцінки показало різке погіршення в 2010 році коефіцієнт склав 0,44 в 2011 році відображається покращення стану. Аналіз причин погіршення стану в 2010 році сталося за рахунок довгострокових зобов’язань, які склали 2721 тис. грн., що порівняно з 2011 роком вдвічі менше 974 тис. грн., а в 2012 році списані загалом. В результаті за 2010 рік отримано чистий прибуток в розмірі 6040 тис. грн., який в 2011 році склав 8968 тис. грн., а в 2012 зріс до 13790 тис. грн.

Всі показники до кінця аналізуючого періоду мають позитивне значення, що призвело до стійкого, стабільного та незалежного від зовнішніх кредиторів фінансового стану підприємства.

З метою підвищення ефективності управління фінансовою стійкістю необхідно щоб на підприємстві спостерігалася оптимальна структура в активах і пасивах. Проведені дослідження в даній роботі дали змогу виявити позитивний вплив структури капіталу на фінансову стійкість підприємства, адже фінансовий леверидж в структурі капіталу дорівнює фінансовому левериджу в структурі активів, що однозначно свідчить про високу платоспроможність товариства.

Для розвитку ПАТ «Кредмаш» необхідне підтримувати його фінансову стійкость та платоспроможность, а також економічного потенціалу, щоб власний капітал завжди знаходився в зоні стійкого зростання, усуваючи тим самим негативний вплив фінансового важеля.

Співставлення абсолютних і відносних показників фінансової стійкості ПАТ «Кредмаш» не дає можливості надати об’єктивну її оцінку. Отже нами запропоновано застосування нових методик, що дадуть можливість здійснити обґрунтовані висновки щодо фінансової стійкості підприємства. Бальна оцінка відносних показників фінансової стійкості ТОВ «Горобина» дала нам змогу виявити стійкий фінансовий стан на підприємстві протягом 2010 –2012 років.

Інтегральний показник, розрахований на основі комплексної оцінки фінансової стійкості, свідчив про стійкий вид фінансової стійкості за останні 3 роки функціонування підприємства. Оцінка стабільності фінансової стійкості товариства дала можливість зафіксувати збереження фінансової стійкості ПАТ «Кредмаш» на перспективу в стійкому стані. Отже, застосувавши нові методичні підходи щодо оцінки фінансової стійкості, можна стверджувати, що ПАТ «Кредмаш» протягом 2010 – 2012 років знаходилися в абсолютно стійкому фінансовому стані.

Одним з істотних компонентів фінансової стійкості підприємства є наявність у нього фінансових ресурсів, достатніх для розвитку конкурентноздатного виробництва. В свою чергу, самі фінансові ресурси можуть бути в необхідному обсязі сформовані тільки за умови ефективної роботи підприємства, яка зможе забезпечити одержання прибутку. Проаналізувавши коефіцієнти рентабельності ПАТ «Кредмаш», можна зробити висновок, що всі напрямки діяльності підприємства, є прибутковими, але знаходяться на дуже низькому рівні, причому рівень прибутковості за аналізований період збільшується, окрім рентабельності продажів, яка протягом 2012 року знизилася до 0,05 та рентабельності операційної діяльності на 0,04 порівняно з 2011 роком. Причиною зменшення показників є постійні коливання чистого доходу та чистого прибутку. Проте всі коефіцієнти рентабельності є додатними. Таким чином, можна зробити висновок, що на ПАТ «Кредмаш» присутні джерела поповнення його власних коштів для здійснення звичайної господарської діяльності.

Отже, можна сказати, що фінансовий стан на підприємстві ПАТ «Кредмаш» задовільний. Виходячи з даних балансу, очевидно, що підприємство поступово збільшує обсяги виробництва і позитивні тенденції, про це свідчить збільшення оборотних та необоротних активів, виручки від реалізації, валового прибутку, собівартості та валюти балансу.

Показники майнового стану свідчать про те, що основні засоби знаходяться в незадовільному стані, вони є морально і фізично застарілими, і потребують негайного оновлення. Аналіз ліквідності показав, що при наявній структурі джерел фінансових ресурсів баланс не є абсолютно ліквідним. Це говорить про те, що дане підприємство не забезпечене найбільш ліквідними активами для погашення термінових зобов’язань. Аналіз ділової активності і рентабельності, не характеризує підприємство з хорошої сторони, невідповідність нормам показників свідчить про незадовільний стан діяльності підприємства.