Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з дисципліни.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
13.25 Mб
Скачать

Тема 9 267

ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ З БАЗАМИ ТА СХОВИЩАМИ ДАНИХ 267

9.1. Структури даних 267

9.2. Реляційна модель бази даних 275

9.3.Основи реляційної алгебри 281

9.4. Створення бази даних (таблиць і зв’язків між ними) 289

9.5. Робота з базами даних у Microsoft Excel 295

9.5.1. Сортування даних 296

9.5.2. Форми даних 297

9.5.3 Установлення інтервалу критеріїв. 299

9.5.4. Автофільтр 301

9.5.5. Розширений фільтр. 302

Тема 10 306

ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ 306

10.1. Редактор VBA 306

10.1.1. Вікно проекту. 306

10.1.2. Вікно властивостей проекту. 308

10.1.3. Вікно для редагування коду процедури. 309

10.1.4. Вікно редагування форм (UserForm). 310

10.2. Програмування в EXCEL 311

10.2.1. Синтаксис і дані мови VBA. 311

10.2.2. Оператори мови VBA. 312

10.2.3. Діалогові вікна VBA. 320

10.3. Об’єкти VBA Excel 321

10.3.1.Об’єкт Application, його властивості та методи. 321

10.3.2. Об’єкт Workbook, його властивості і методи. 322

10.3.3. Об’єкт Worksheet, його властивості і методи. 323

10.3.4. Об’єкт Range, його властивості і методи. 323

10.3.5. Об’єкт CommandBar (Командна панель), його властивості і методи. 325

10.3.6. Конструкція оператора With мови VBA. 327

10.3.7. Конструкція оператора For Each мови VBA. 328

10.4. Управління файлами за допомогою VBA 329

10.5. Виконання макросу 331

10.5.1. Виконання макросу у Word. 331

10.5.2. Запис макросу в Excel 337

Тема 11 341

ЕКСПЕРТНІ ТА НАВЧАЛЬНІ СИСТЕМИ 341

11.1.Основні поняття, компоненти та архітектура 341

11.2. Функціональні можливості й характеристика експертних систем (ЕС) 349

11.3. Системи дистанційного економічного навчання 354

11.4. Особливості використання засобів дистанційного навчання в кейсовому методі 359

Тема 12 368

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ 368

12.1. Класифікація інформаційних систем 368

Види ІТ 370

12.2. Галузі застосування інформаційних систем в економіці 372

12.3. Інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління 380

12.4. Інтегровані економічні інформаційні системи 383

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 386

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА 386

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА 388

ВСТУП

Важко назвати область людської діяльності, у якій не знайшли застосування засоби комп’ютерної техніки. У той же час розвиток самої комп’ютерної техніки й інформаційних технологій у цілому характеризується стрімкістю, швидкою зміною концептуальних представлень, технічних засобів, методів і сфер застосування. Тому сучасний висококваліфікований фахівець повинен мати високий рівень знань у галузі інформаційних технологій і вільно адаптуватися до складу технічних і програмних засобів, що постійно змінюється.

Конспект лекцій підготовлений за курсом „Економічна інформатика” відповідно до типової програми базового рівня підготовки фахівців вищої кваліфікації економічних спеціальностей з урахуванням сучасних досягнень у галузі апаратного й програмного забезпечення. Матеріали конспекту засновані на досвіді викладання дисципліни «Інформатика і комп’ютерна техніка» на денному й заочному відділеннях.

З огляду на сучасні тенденції з активізації самостійної роботи студентів у конспекті особлива увага була звернута на засвоєння практичних навичок роботи на ПК із сучасними програмними засобами. Матеріал у конспекті даний з врахуванням різної початкової підготовки студентів.

Конспект лекцій дисципліни “Економічна інформатика“ складається з дванадцяти окремих тем.

У першій темі „Предмет, методи і завдання дисципліни” характеризується мета та завдання дисципліни, наводяться коротка історія розвитку обчислювальної техніки, класифікація та покоління ЕОМ. Приділяється увага значенню комп’ютерної техніки у галузі економіки та менеджменту. Висвітлюються загальні поняття інформатики та її складових.

У другій темі „Теоретичні основи економічної інформатики” наводяться поняття дані, інформація і знання, економічна інформація, основні компоненти персонального комп’ютера (ПК), стандарти безпеки для моніторів, периферійні пристрої персонального комп’ютера, програмне забезпечення ПЕОМ, короткий огляд сучасних операційних систем, короткий огляд прикладного програмного забезпечення, кількісна оцінка інформації і даних, системи числення і способи переведення чисел із однієї системи числення в іншу

Третя тема курсу “Системне забезпечення інформаційних процесів” присвячена операційним системам. Детально вивчається файлова система та інтерфейс операційної системи Windows ХР. На прикладі стандартних Windows-застосувань висвітлюються основні принципи роботи в середовищі Windows, а також способи обміну інформацією між Windows-застосуваннями (OLE-технологія). Вивчаються також технології Drag and Drop i Plag and Play.

У четвертій темі курсу Мережні технології” розглядається історія виникнення та розвитку комп’ютерних мереж, їх призначення та сфери застосування. Дається класифікація мереж за різними ознаками та вивчаються методи комутації в комп’ютерних мережах. Розглядаються архітектурні принципи побудови мереж, дається поняття протоколу, інтерфейсу, сервісу. Вивчається еталонна модель OSI (модель взаємодії відкритих систем). Докладно вивчаються локальні комп’ютерні мережі, особливості їх побудови та існуючі архітектури, системні засоби обміну інформацією в локальних мережах. Розглядаються технічні і програмні засоби сучасних комп’ютерних мереж, їх види та класифікація, засоби телекомунікації.

У п’ятій темі “Застосування Інтернету в економіці” курсу вивчається глобальна комп’ютерна мережа Інтернет, її основні сервіси та перспективи розвитку. В даному розділі заплановано освоєння програми Internet Explorer для перегляду Web-сторінок. Студенти також знайомляться і працюють із Web-сторінкою ЛІБС УБС НБУ.

У шостій темі Організація комп’ютерної безпеки та захисту інформації” дається характеристика комп’ютерних вірусів та антивірусних програм, вивчається обмеження доступу до інформації. Розглядається питання резервування файлів на ПК та особливості роботи з архівними файлами (дисципліна «Безпека банківської діяльності» вивчається студентами 2 і 3 курсів).

У сьомій темі Основи WEB-дизайну” наводяться поняття WEB-дизайну, характеризуються інструменти WEB-дизайну: графічні редактори, мова гіпертекстової розмітки HTML, розглядаються питання створення WEB-документів на мові гіпертекстової розмітки HTML.

У восьмій теміПрограмні засоби роботи зі структурованими документами“ курсу присвячена системам опрацювання тексту та табличних даних. У ній наводяться основні відомості про текстові процесори та електронні таблиці, принципи їх побудови та функціонування, розглядаються питання роботи з документами складної структури, поліграфічне оформлення тексту за допомогою шаблонів та стилів, побудова структури електронних таблиць, формати даних клітинок. Розглядаються також завдання, пов’язані з форматуванням даних та налаштуванням інтерфейсів програм на потреби користувача.

У дев’ятій темі „Програмні засоби роботи з базами та сховищами даних” дається пояснення основної термінології баз даних (дисципліна «Бази даних» вивчається на другому курсі в рамках дисципліни “Комп’ютерний практикум”). Вивчаються питання створення, наповнення та зв’язування таблиць бази даних у середовищі MS Access, а також сортування, пошук інформації, підготовка звітності, інші операції з даними. Розглядаються питання роботи з даними таблиці MS Excel як із базою даних.

У десятій темі курсу Основи офісного програмування” характеризуються макроси MS Excel і технологія їх створення і виконання, основи програмування мовою Visual Basic for Applications (VBA). Характеризується проект VBA.

Дається поняття об’єкту та об’єктної моделі. Вивчаються властивості і методи об’єктів, синтаксис мови, типи даних. Розглядаються оператори мови VBA та її керуючі конструкції.

У одинадцятій темі Експертні і навчальні системи” наводяться основні поняття, компоненти та архітектура систем, функціональні можливості й характеристика експертних систем. Описуються системи автоматизованого економічного навчання, перекладу та діалогу, системи дистанційного електронного навчання. Наводяться особливості використання засобів дистанційного навчання в кейсовому методі.

У дванадцятій темі ”Перспективи розвитку інформаційних технологій” розглядаються класифікація інформаційних систем та технологій, галузі застосування інформаційних систем в економіці, сучасні інформаційні технології, інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління.