Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остальные вопросы (21).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

91. Судоустрій російської федерації

У новій Конституції РФ, прийнятої на всенародному референдумі 12 грудня  1993р., В рамках принципу поділу влади ідея відділення судової владивід законодавчої і виконавчої знайшла своє вираження у чіткому виділеннісамостійної глави 7 «Судова влада», поряд із главами 4 «Президент  Російської Федерації », 5« Федеральне Збори », 6« Уряд  Російської Федерації ».

Поділ влади означає, що кожна влада має монополію на своїфункції і не може виконувати функції інших влад.

Конституція РФ (ст. 118) і нині чинний закон про судоустрій (ст.  1) передбачають, що відправлення правосуддя є особливим видомдержавної діяльності, самостійної державної функцією,здійснювати яку на виконання законів має право тільки спеціально дляцього призначені органи - суди. Передача функцій правосуддя іншиморганам антиконституційна і неприпустима. Тобто в Росії немає і не повиннобути ніяких інших, крім судів, державних або громадських органів,які мали б право розглядати і вирішувати цивільні, кримінальні іінші справи.

Правосуддя не здійснюють різні квазісудовий органи типу де-не-деще збереглися товариських судів, які створюються третейські суди, а так самощо діють на постійній основі Міжнародний комерційний арбітражний суді Морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті РФ,засновані Законом РФ від 7 липня 1993р. «Про міжнародний комерційнийарбітраж ». Судова палата з інформаційних спорів при Президенті РФ,утворена його Указом від 31 грудня 1993р. Всі ці установиадміністративні та судовою владою не володіють.

Під судовою системою слід розуміти сукупність всіх судів Росії.

У судову систему Росії входять всі суди:

- Конституційний Суд РФ ;

- Верховний Суд РФ і суди загальної юрисдикції, щодо яких вінздійснює у передбачених законом процесуальних формах судовийнагляд і дає обов'язкові для виконання роз'яснення з питань судовоїпрактики;

- Вищий Арбітражний Суд РФ і всі арбітражні суди, щодо якихвін наділений повноваженнями судового нагляду і дачі роз'яснень з питаньвирішення економічних спорів та інших справ, що розглядаються арбітражнимисудами.

Сукупність зазначених судів РФ пов'язана єдністю завдань з відправленняправосуддя і процесуальної формою функціонування.

В даний час відповідно до Конституції і законодавства просудоустрій всі суди мають деякі організаційними тафункціональними зв'язками, що дає підставу розглядати кожну з ланоксудової системи як її елементів.