Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПвГ для А лекция2 компютери.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать
  1. Вимоги до мікроклімату та освітлення виробничих приміщень з пк

У зв'язку з тим, що відеотермінали є джерелом тепловиділень, у приміщенні може підвищитися температура повітря і знизитися відносна вологість повітря приміщення.

Розміщення робочих місць з ВДТ ЕОМ, ПЕОМ у підвальних приміщеннях і на цокольних поверхах не дозволяється.

Нормовані параметри мікроклімату наведені в табл. 12.2.

Таблиця 12.2. Нормовані параметри мікроклімату для приміщень з ВДГ та ПК

Період року

Категорія робіт (ГОСТ 12.1.005-88)

Температура повітря, °С

Відносна воло­гість повітря, %

Швидкість руху повітря, м/с

Холодний

Легка 1 а

22—24

40—60

0,1

Легка 1 б

21—23

40—60

0,1

Теплий

Легка 1 а

23—25

40—60

0,1

Легка 1 б

22—24

40—60

0,2

До категорії 1 а належать роботи, що виконуються сидячи і потребують напруження, при яких витрати енергії складають 139 Вт, а до категорії 16 — роботи, що виконуються сидячи, сто чи або пов'язані з ходінням та супроводжуються деяким фізичним напруженням, при яких витрати енергії становлять 140—174 Вт

Для створення оптимальних метеорологічних умов необхідно, в першу чергу, зменшити тепловиділення в джерелі, що частково передбачено при конструюванні. Крім цього, необхідно забезпечити певну площу й об'єм виробничого приміщення: між кожним робочим місцем повинен бути прохід шириною не менше 1 м, площа на одного працюючого складає 6 м2 і об'єм 19,5 м3. ЕОМ можуть бути розміщені таким чином, щоб теплові потоки від них були направлені на оператора або його сусідів, треба обмежити кількість ЕОМ в одному приміщенні, не можна користуватися опалювальними системами, які розташовані на підлозі.

Для забезпечення нормованих метеоумов використовують освітлення, кондиціювання повітря і припливно-витяжну вентиляцію згідно з СНіПом 2.04.05-91, та застосовують установки або прилади зволоження та штучної іонізації.

Освітлення виробничих приміщень

Освітлення виробничих приміщень для роботи з ВДТ має бути природним і штучним, згідно зі СНіПом ІІ-4-79.

Природне освітлення повинно здійснюватися через світлові прорізи, орієнтовані на північ або північний схід і забезпечувати КПО≥1,5%. Необхідно використовувати одностороннє бокове природне освітлення з площею світлових прорізів 25 % від площі.

Віконні прорізи обладнують регульованими пристроями (жалюзі, завіски, зовнішні козирки), а робочі столи розміщують подалі від вікон і таким чином, щоб вікна були зліва від них.

Для внутрішнього оздоблення слід використовувати дифузно-відбивні матеріали з коефіцієнтом відбиття: для стелі - 0,7-0,8; стін - 0,5-0,6; для підлоги 0,3-0,5. Поверхня підлоги має бути рівною, не слизькою, з антистатичними властивостями і покрита масляною фарбою.

Штучне освітлення в приміщенні та на робочих місцях повинно забезпечувати хорошу видимість інформації на екрані, машинописного і рукописного тексту, оптимальні співвідношення яскравості робочих і навколишніх поверхонь, виключення відбиття екрана і клавіатури.

Штучне освітлення має здійснюватися системою загального рівномірного освітлення, а в разі необхідності й комбінованого (суміжного загального і місцевого) освітлення. При цьому світильники місцевого освітлення слід встановити таким чином, щоб не створювати відблисків на поверхні екрана, а освітленість екрана не повинна перевищувати 300 лк. Крім того, вони повинні мати просвічуючий відбивач із захисним кутом не менше 40°.

Нормована освітленість на поверхні робочого столу в зоні розміщення документів має бути 300-500 лк.

Система загального освітлення має становити суцільні або переривчасті лінії світильників, розташовані з боку робочих місць (зазвичай, ліворуч), паралельно до лінії зору працюючих, штучного освітлення застосовують люмінесцентні лампи типу ЛБ або світильники серії ЛГІО 36 із дзеркальними ґратами, проектовані високочастотними пускорегулювальними апаратів. У разі застосування відбитого освітлення можна вико­вувати металогалогенні лампи потужністю 250 Вт. Лампи розжарювання можна застосовувати для місцевого освітлення. Допускається використання світильників П, Н і В класу світлорозподілу. Застосовувати світильники без розсіювачів та екранних сіток забороняється.

Слід передбачити обмеження прямої близькості від джерел освітлення, при цьому яскравість відблисків на екрані ВДТ не повинна перевищувати 40 кд/м2, а яскравість стелі-200 кд/ м2. Показник освітленості не повинен перевищувати у виробничих приміщеннях - 20, а показник дискомфорту в адміністративних громадських приміщеннях - 40. При цьому співвідношення яскравості робочих поверхонь не повинно перевищувати 3 : 1, а робочих поверхонь і поверхонь стін - 5:1. Зменшенню відблисків сприяє застосування захисних дашків та приекранних фільтрів

Основні світлотехнічні характеристики: коефіцієнт запасу =1,4; коефіцієнт пульсацій ≤ 5 % .

Для забезпечення нормованих значень освітленості шибки і світильники необхідно чистити двічі на рік. З метою усунення в" блисків поверхня екрана обробляється різними засобами (кислотою, нанесенням розсіювальних покриттів тощо) або використовують спеціальні фільтри (скляні, пластмасові, сітчасті).

Таким чином, для створення комфортних умов праці, запобігання втомленості очей і професійним захворюванням освітлення повинно:

  • відповідати нормованим значенням освітленості на кожному робочому місці;

  • бути рівномірним і постійним;

  • не створювати тіней;

  • не засліплювати;

  • зменшувати до мінімуму стробоскопічний ефект;

  • дотримувати необхідний контраст об'єктів і фону на екрані ВДТ;

  • забезпечуватися правильно підібраними світильниками; ?

  • уникати відблисків на екрані;

  • передбачати заходи для обмеження осліплювальної дії вікон прямих сонячних променів з метою вимкнення на робочих поверхнях яскравих і темних плям, засвічування екрана;

  • зменшувати тепловий ефект від інсоляції.