Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika_ekzamen.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
332.29 Кб
Скачать

23. Телеконференції: призначення, класифікація та засоби використання.

USENET- загальнодоступна мережа користувачів, у межах якої люди зі спільними інтересами можуть поєднуватись в дискусійні групи та обмінюватися знаннями, проблемами тощо. Такий спосіб обміну інформацією називається телеконференцією, в кожної з них є своя тематика, т.з. група новин. В Internet існує більше 20 тисяч різних груп новин, учасники яких обговорюють питання політики, поточні події, програмне забезпечення комп`ютерів тощо. Телеконференції: керовані (в яких розміщення статей відбуваються спеціальною людиною) або некеровані (в яких розміщення статей виконується автоматично за запитом будь-якого з користувачів). Для того щоб отримати доступ до груп новин, необхідна спеціальна програма. Системи INTERNET EXPLORER та NETSCAPE COMMUNICATOR у своєму складі мають такі програми. Статті телеконференцій дуже схожі на повідомлення електронної пошти.

24. Інтернет-економіка. Електронний бізнес. Електронна комерція. Моделі організації комерційної діяльності.

Інтернет-економіка — розвиток свого бізнесу в інтернеті: відкриття сайту і віртуальних магазинів, використання електронної реклами і маркетингу, електронного документообігу.

Електронний бізнес - (e-бізнес) - перетворення основних бізнес-процесів за допомогою Інтернет технологій.

Таким чином, e-бізнесом називається будь-яка ділова активність, що використовує можливості глобальних інформаційних мереж для перетворення внутрішніх і зовнішніх зв'язків з метою створення прибутку. Внутрішня організація компанії на базі єдиної інформаційної мережі (інтранет), що підвищує ефективність взаємодії співробітників і оптимізує процеси планування та управління; зовнішнє взаємодія (екстранет) з партнерами, постачальниками і клієнтами - все це складові частини e-бізнесу.

Електронна комерція є найважливішим складовим елементом e-бізнесу. Під електронною комерцією (e-комерція) маються на увазі будь-які форми ділової операції, яка проводиться за допомогою інформаційних мереж. Види е-комерції: Бізнес-до-бізнесу (B2B) (це електронна комерція між компаніями); Бізнес-до-споживача (B2C); Споживач-до-споживача (C2C); Мобільна торгівля (Мобільна торгівля — закупівля й продаж товарів і послуг через бездротову технологію, тобто, кишенькові пристрої типу мобільних телефонів і особистих цифрових помічників).

25. Інформаційні технології, які застосовуються в електронній комерції. Типи електронних платежів.

Електронна комерція - це сфера цифрової економіки, що включає всі фінансові та торгові транзакції, які проводяться за допомогою комп'ютерних мереж, та бізнес-процеси, пов'язані з проведенням цих транзакцій.

Термін "електронна комерція" поєднує в собі безліч різних технологій: ▫ EDI (протокол електронного обміну даними); ▫ електронна пошта; ▫ Інтернет; ▫ Інтранет (обмін інформацією всередині компанії); ▫ Екстранет (обмін інформацією з зовнішнім світом). Найбільш розвиненою інформаційною технологією, на якій може базуватися електронна комерція, вважається протокол електронного обміну даними - EDI (Electronic Data Interchange) - це метод кодування послідовних транзакцій та їх обробки в on-line режимі.

Типи електронних платежів:

1. Оплата за допомогою кредитної картки (звичайно до оплати в електронній комерції приймаються картки Visa, MasterCard, American Express).  

Достоїнства: легкість оплати, зручність (не треба нікуди йти), комісія стягується цілком розумна. 

Недоліки: недовіра користувачів до такого виду оплати (люди бояться шахраїв), наявність кредитки, у деяких випадках необхідно або мати окрему картку для оплати в Інтернет, або ж мати спеціальний доступ . 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]