Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika_ekzamen.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
332.29 Кб
Скачать

5. Економічна інформація: визначення, властивості, класифікація, структура.

Економічна інформація – це сукупність даних (відомостей), що використовуються для здійснення функцій управління економікою держави та її складових

Основні властивості економічної інформації:Висока питома вага вхідних даних; подання інформації в алфавітно-цифровому вигляді; переважання умовно-постійної інформації; висока точність розв’язання задач; широке використання документної форми носіїв даних.

Економічна інформація з а функціями управління поділяється на нормативну, планову, облікову, аналітичну; стосовно об’єктів управління – вхідна, вихідна; за моментом виникнення – первинна, похідна. Економічна інформація за стабільністю поділяється на постійну, умовно-постійну та сталу.

Структура економічної інформації визначається складом елементів – інформаційних одиниць, які бувають простими та складними. До простих інформаційних одиниць належать елементи, які не можна поділити. Складні інформаційні одиниці складаються з інших інформаційних одиниць, і простих, і складних.

Уся сукупність інформації, що використовується на підприємстві будь-якої форми, є одиницею найвищого рівня і має назву інформаційної бази.

Структура інформаційної бази поділяється на логічну та фізичну.

Логічна структура враховує уявлення користувачів про дані.

Фізична структура відображає розташування інформаційної бази на магнітному носії.

6. Логічна структура економічної інформації. Поняття реквизита, показника, масива даних, інформаційного потоку.

Логічна структура економічної інформації враховує уявлення користувачів про дані і має такий зміст: символ → реквизит→ економічний показник → масив → інформаційний потік → інформаційна база.

Реквизит – це одиниця інформації найнижчого рангу, яка не підлягає будь-якому діленню. Реквізити бувають двох типів: реквізити-основи і реквізити-ознаки. Реквизит-основа характеризує об’єкт управління кількісно, а реквізит-ознака – якісно.

Економічний показник являє собою інформаційну сукупність реквізитів-ознак і реквізитів-основ, яка використовується для всебічної характеристики економічних процесів.

Масив даних – це сукупність однорідних реквізитів та економічних показників.

Інформаційний потік –це сукупність масивів даних, які належать до однієї предметної галузі.

7. Фізична структура економічної інформації. Поняття поля, агрегата даних, записа, файлу, бази даних.

Фізична структура економічної інформації відображає розташування інформаційної бази на магнітному носії і має такий склад елементів: символ → поле → агрегат даних → запис → файл → база даних.

Поле – поєднання символів, яке приводить до створення мінімального елемента масиву за змістом.

Агрегат даних – сукупність елементів нижчого рівня, яка має своє ім’я.

Запис – сукупність полів, достатня для опису одного екземпляра об’єкта.

Файл – сукупність записів для об’єктів одного типу.

База даних – сукупність пов’язаних між собою файлів, яка призначена для одночасного користування багатьма користувачами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]