Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 Курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

Вступ до курсу Українська світова культура.

Культура! Культурність! Культурна людина! Ми постійно апелюємо до цих понять. Сьогодні йде великий потік розмаїтої літератури, яка має безпосереднє відношення до культури. Літератури традиційної і новаційної, езотеричної і екзотеричної, глибокої і поверхневої, наукової і популярної. До неї звертаються різні люди, в різній мірі, на різній ступені заглибленості. І все ж переважають стосовно культури судження поверхневі, безапеляційно вичерпні, абсолютистсько-максималістські. Навіть коли обізнаність наче широка і вправна, переважають досить некомпетентні судження. Про культуру говорять на якій завгодно мові, але аж занадто рідко на мові культурології. Говорять в роздріб, але тільки інколи мають цілісні сенсові орієнтири, світоглядний рівень оцінки та розуміння.

Та й самі явища культури все в більш значній мірі набувають функціонально-прикладного характеру, гублячи спрямованість на цілісну якість людини. Техногенна епоха й диктатура торгового капіталу намагається все перетворювати за власною подобою. Особливо мислення. Техніко-математична економія думок сприяє тому, що і в галузі математики чи техніки мислення стає все більш обмежене і одноманітне. Навіть в історичному знанні переважає оперування «фактологічністю» речей, людей, подій, а не сенсом їх, не історіософією, не софіологією.

Метою цього курсу є подолання техногенно-позитивістських тенденцій та деяких абсолютизацій постмодерну на засадах гуманізації освіти, а також задоволення сучасного рівня запитів студентів, їх культурно-ціннісних потреб як майбутніх фахівців. У більш вузькому значенні метою курсу є забезпечення теоретичного базису, світоглядних підвалин культури, розширення сенсогоризонту орієнтування в культурних подіях історії та сучасності, в явищах духовного життя.

Чому саме українська та світова культура, їх співвідношення визначають головну проблематику курсу ? Окрім того, що культура ніколи не буває нічийною, абстрактно-всезагальною, треба мати на увазі, що абсолютної точки зору на історію (зокрема на історію духовності) також не буває. Ніколи поляки, татари, монголи не зможуть відчувати історію в тих самих світоглядних почуттях, що росіяни, литовці та українці. «Факти» ті ж самі, але відношення до них – різне.

З іншого боку, необхідно подолати надто нарізне бачення культурно-історичного процесу України і «зарубіжжя». Для культури поняття «зарубіжжя» взагалі недоречне. Воно не надто пасує навіть для політичної історії. Відчуття «окремішності», не всесвітності, провінційно-периферійного стану – ось що нав'язується таким поділом. І в пізнавальному плані це веде до різного сприйняття одночасних явищ і подій власної і закордонної історії взагалі й історії культури в тому числі. Тільки через взаємодію культур власного народу й інших народів, особливо тих, що перебували в більш-менш безпосередньому контакті з нами, можна зрозуміти сенси культурно-історичного процесу, ментальні особливості, національний дух. Ніщо не створювалось ізольовано, але й ніщо не твориться без конкретних носіїв (етнічних субстратів перш за все) культури. Історія будь-якого етносу просякнута боротьбою з природними та етнічними «викликами».

В курсі лекцій перевага надається «історичному» підходу, а не «логічній» побудові. Іншого шляху для з’ясування саме взаємодії національної і світової культур і бути не може. Деякі теми присвячені теоретико-методологічним проблемам, але ж їх розгляд не обходиться без історичного бачення, і самі вони слугують саме для більш глибокого розкриття культурно-історичного процесу. Головна ідея курсу – ідея культурної зумовленості історичного життя нашого суспільства в контексті світової взаємодії: До сьогодні домінував протилежний підхід: культура виглядала як наслідок суспільного, економічного, політичного розвитку. Тому вона і могла «існувати» окремо від історії.

Завдання курсу витікають з головної ідеї. Необхідно визначити основні чинники культури як особливого явища – сутності людини в світі. Саме світоглядні системи знаходяться в фундаменті культурно-історичних типів. Їх зміна дає нам об'єктивний критерій поступального процесу розвитку, його типології, акцентування тих чи інших формоутворень культури на тому чи іншому етапі розвою. В існуючих курсах культурології все ще домінує етнографічний, етнологічний, мистецтвознавчий тощо аспекти, розрізнено розглядаються культури різних регіонів чи країн. Не дотримується принцип саме культурологічної повноти і достатності на певному рівні узагальнення. Панує надто «об'єктивізм», «соціологізм», «екзотеризм», що не дає відчуття культури з середини, робить її зовнішнім явищем.

В даному курсі лекцій зроблена спроба подолати інерцію старої «теорії культури», її суто абстрактної проблематики, її фрагментарності тощо. Виклад змісту курсу дає можливість ознайомитись з головними поняттями культурології, основними відмінностями людського буття в різні історичні епохи, з особливостями української культури на тлі світового культурно-історичного процесу. Увазі читачів постануть яскраві імена і події, багато з яких тільки останнім часом повертаються до масової пам'яті народу. Вони зможуть опанувати цілісний сенсовий зв'язок епох і суспільств, соціоетнічні клубки людських відносин, дифузійні й асимілятивні культурні перетворення. На стрижні цілісного зв'язку в новій якості постануть пам'ятки епосу, релігії, мистецтва, господарчої, політичної, правової культури різних часів і народів.

Диференціація культури: типи світовідношення й форми осягнення світу; сфери; формоутворення (морфологія); функції; культурні світи; елементи системи; історична типологія; ієрархічна субординація; культура цивілізація; субкультури; ментальні відмінності. Та чи навряд продуктивним є поділ Кагана М.С. (1974, с.188): дві грані (техніко-технологічна та предметно-продуктивна) й три шари (матеріальна-духовна-художня). Дивись *Малахов, с.90.

Введение в культурологию: Учебное пособие для вузов./Рук. авторского коллектива и отв. ред. Е.В. Попов. – М,: ВЛАДОС, 1996. Розділ ІІ. Типологія культур (регіонально):

127-161 Конфуціансько-даосистський: картина світу, система цінностей, художня практика, наукові знання.

йський: світоглядні принципи брахманізму, буддизму, індуїзму, система цінностей, , художня практика, наукові знання.

194-217 Ісламської культури: картина світу, ідея монотеїзму, система цінностей, ідея абсолютної наперед визначеності вчинків, соціальний теократизм, художня традиція.

218-254 Християнський: соціокультурні передумови становлення, картина світу, ціннісні орієнтації, протестантська версія християнства і новоєвропейська культура, художня практика.

255-277 Російська культура.

278-328 Сучасна культура (актуальні проблеми): техніка, екологія, соціальна рівність як цінність, соціокультурна ситуація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]