Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotova_kursova_robota.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

Узагальнюючі показники ефективності діяльності підприємства

Назва

Визначення

Формула

Норма прибутковості

Відношення прибутку (П), одержаного за певний період, до суми середньої вартості основних фондів за той самий період (ОВФ) та середніх залишків оборотних засобів (ОЗ)

Нпр=П/(ОВФ+ОЗ)

Рентабельність продукції

Відношення прибутку (П), одержаного за певний період від реалізації продукції, до собівартості цієї продукції (С)

Рпрод=П/С

Коефіцієнт ефективності застосовуваних ресурсів

Відношення чистої продукції в порівнянних цінах за рік (ЧП) до витрат ресурсів, що відображені чисельністю працівників (Чпр), середньою вартістю основних фондів (ОВФ) та середніми залишками оборотних засобів (ОЗ) за рік, скоригованими на коефіцієнт повних витрат праці (Кпвп)

Кер=ЧП/Чпр+(ОВФ+ОЗ)*Кпвп

Розділ 2. Аналіз виробничо-господарської діяльності зат «рівнеборошно» та оцінка її ефективності за 2008 – 2010 роки

2.1. Коротка характеристика об’єкта дослідження

Об’єктом дослідження є ЗАТ “Рівне-Борошно» – провідний виробник борошна та хлібопродуктів Рівненщини. Підприємством створений замкнений технологічний процес: приймання, зберігання та переробка зерна, реалізація готової продукції.

Пропозиції підприємства: • Надає послуги з приймання, очищення, сушки, зберігання та переробки зерна за найнижчими цінами. • Купує в необмеженій кількості зерно пшениці! • Сертифікована лабораторія та Державна Хлібна Інспекція постійно слідкують за прийманням зерна по якості. На території спеціально обладнано автомобільну електронну вагу, яка забезпечує швидке приймання зерна по кількості. • Задля прискорення приймання великих об’ємів зерна придбано і встановлено прилад (ИнфраЛЮМ ФТ-10), який дозволяє здійснити експрес-аналіз складу, якості та кількості клейковини, а також інших показників згідно ГОСТу на протязі 5 хвилин без реактивів, що у підсумку дає точний та об’єктивний аналіз зерна. • Наявність власної залізничної ваги та залізничних колій, які дозволють приймати в необмеженій кількості залізничні вагони. • Власний маневровий тепловоз забезпечує швидке транспортування зерна. • Потужність елеватора – 60 тисяч тон. • Потужність млина 120 тон на добу (борошно усіх гатунків).

Для підвищення економічної ефективності господарської діяльності ЗАТ «Рівне-Борошно» потрібно:

Коли застосовуються інноваційні проекти, вони мають стосуватися випуску нової продукції та сприяти зниженню матеріаломісткості та енергоємності виробництва. Матеріали та енергія позитивно впливають на рівень ефективності діяльності, якщо вирішуються проблеми ресурсозбереження, зниження матеріаломісткості та енергоємності продукції, здійснюється раціоналізація управління запасами матеріальних ресурсів і

джерелами постачання. Так, собівартість продукції в галузях, до яких входить ЗАТ «Рівне-Борошно» приблизно на 80 % складається з вартості сировини і матеріалів, тому особливу увагу доцільно приділяти зменшенню саме цих витрат. Так як вартість зерна формує біля 60-70 % собівартості, то, в першу чергу, варто забезпечити обґрунтування прогресивних норм використання цієї сировини.

Крім того, доцільним є жорсткий вхідний контроль якості зерна, що безпосередньо сприятиме зменшенню браку та підвищенню якості кінцевої продукції.

Підвищення продуктивності праці забезпечується використанням мотиваційних програм для працівників, координацією управлінських процесів, вдосконаленням методів праці та заміною стилю управління. Для підприємств хлібопекарської промисловості розв’язання проблеми ефективного

використання трудового потенціалу є одним зі шляхів підвищення ефективності ведення господарської діяльності. Моніторинг потенційних можливостей своїх працівників, рівня й ефективності використання трудового потенціалу є основою для прийняття управлінських рішень щодо відповідності продуктивності й оплати праці, коригування напрямів розвитку трудового потенціалу, поліпшення умов його реалізації, соціального забезпечення, розвитку господарської діяльності підприємства з врахуванням резерву невикористаних можливостей працівників. Єдність трудового колективу, раціональне делегування відповідальності, належні норми управління характеризують ефективну організацію діяльності підприємства, що забезпечує необхідну спеціалізацію та координацію управлінських процесів, а отже, вищий рівень ефективності (продуктивності) підприємств.

За переважання трудомістких процесів більш досконалі методи роботи стають достатньо перспективними для забезпечення зростання ефективності діяльності підприємства. Постійне вдосконалення методів праці на хлібозаводах має передбачати систематичний аналіз стану робочих місць та їх атестацію, підвищення кваліфікації кадрів, узагальнення та використання нагромадженого на інших підприємствах позитивного досвіду.

Стиль управління, що поєднує професійну компетентність і високу етику взаємовідносин між людьми, впливає на всі напрями діяльності підприємства. Від нього залежить, у якій мірі враховуватимуться зовнішні чинники зростання ефективності. Відтак належний стиль управління як складовий елемент сучасного менеджменту є дійовим чинником підвищення розвитку діяльності підприємства.

Важливою передумовою зростання ефективності діяльності підприємств є достатній рівень розвитку мережі різноманітних інституцій ринкової та виробничо-господарської інфраструктури. Сьогодні всі підприємницькі структури користуються послугами комерційних банків, бірж (товарно-сировинних, фондових, праці), інноваційних фондів тощо. Безпосередній вплив на результативність діяльності підприємств справляє належний розвиток виробничої інфраструктури (комунікацій, спеціалізованих інформаційних систем, транспорту, торгівлі тощо). Спеціалізовані інформаційні системи дозволяють забезпечити динамічну координацію дій за рахунок сучасних засобів зв’язку, програмних продуктів та комп’ютерної техніки.

На мою думку, реалізація діяльності в межах зазначених напрямів може забезпечити високі темпи зростання ефективності виробництва в хлібопекарській галузі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]