Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЗ Землеробство.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Після виконання завдання студент повинен

знати :

  1. Показники оцінки сівозміни

  2. Визначення понять “валовий збір”, “урожайність”

уміти:

  1. Розрахувати вихід продукції на 1 га

  2. Розрахувати валовий збір продукції

  3. Давати оцінку сівозміни.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Кравченко М. С. С. 221-230

Практичне заняття № 8

Тема заняття: Проектування системи обробітку ґрунту під ярі культури після різних попередників залежно від умов зони і забур’яненості поля.

Мета заняття: навчитися складати систему обробітку ґрунту під ярі культури.

Робоче місце: аудиторія.

Матеріально - технічне забезпечення робочого місця: завдання викладача, робочий зошит, ручки, лінійки, олівці.

Правила безпеки: Не займатися сторонніми справами, ненагромаджувати робоче місце сторонніми речами, обережно поводитися з таблицями, та літературою.

Зміст та послідовність виконання завдання

Система обробітку ґрунту – це комплекс послідовно використовуваних прийомів обробітку ґрунту від збору попередника до посіву сільськогосподарських культури.

Вона складається з прийомів зяблевого та передпосівного обробітку ґрунту, Термін «зяб» походить від російського слова «зябнуть», тобто мерзнути, й означає поле, яке входить у зиму після проведення на ньому певного обробітку ґрунту для поліпшення і загортання у ґрунт рослинних решток, збереження і накопичення вологи у ґрунті, поліпшення фіто санітарного стану грунту. Він включає в себе , залежно від попередника та умов ґрунту поля, лущення стерні та оранку.

Лущення стерні – захід обробітку ґрунту направлений на подрібнення рослинних решток та провокацію проростання бур’янів і проводиться відразу ж за збиранням врожаю попередника. Проводиться лущення дисковими лущильниками (ЛДГ-10,ЛДГ-15), або дисковими знаряддями (БДТ-7,БДТ-3), або плоскорізними наряддями,такими як КПШ-9, КТС-10-1 з важкими боронами.

Зяблева оранка – це прийом направлений на глибоке підрізання бур’янів, загортання рослинних решток разом із збудниками хвороб, а також мінеральних та органічних добрив, розпушування грунту. Оранка проводиться плугами ПЛН-3-3,5, ПЛН-4-35 на глибину 20-28 см, залежно від культури під яку робиться оранка.

Передпосівний обробіток ґрунту – це сукупність прийомів обробітку грунту, які застосовують з ранньої весни і до посіву сільськогосподарської культури. Він починається з ранньовесняного боронування голчастими боронами БІГ-ЗА чи зубовим боронами ЗБП-0,6 для вирівнювання поля, затримання вологи.

Далі кількість прийомів передпосівного обробітку ґрунту залежить від строків сівби чи садіння ярої культури. Чим раніше висівається культура, тим менше прийомів буде використано. Але обов’язково проводиться передпосівна культивація на глибину загортання насіння або глибше загортання насіння на 1-2 см. Іноді проводять додатково культивацію для боротьби з бур’янами для пізніх ярих культур.