Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ПРИБУТОК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

3. Управління прибутком від операційної діяльності підприємства

Прибуток від реалізації продукції безпосередньо залежить від наступних факторів: 1) обсягу виробництва товарної продукції, 2) зміни залишків готової продукції на складі, 3) відпускних цін 4) собівартості продукції.

Необхідно звернути увагу на те, що зміна обсягу виробництва й реалізації продукції впливає не тільки на загальний розмір виручки, але й на її собівартість через наявність умовно постійних видатків.

Необхідно звернути увагу на те, що зміна обсягу виробництва й реалізації продукції впливає не тільки на загальний розмір виручки, але й на її собівартість через наявність умовно постійних витрат.

У зв’язку з цим визначаються наступні основні напрямки вдосконалення управління прибутком від операційної діяльності.

1. Аналіз стану і динаміки операційного прибутку за основними товарними групами, виявлення позитивних і негативних чинників, що здійснюють вплив на його формування.

2. Аналіз можливостей збільшення виробництва і реалізації рентабельної продукції, підвищення її якості і конкурентоздатності.

3. Встановлення відповідної політики цін, що забезпечує зростання попиту на продукцію підприємства.

4. Перегляд асортименту продукції для забезпечення росту прибутку.

5. Розробка заходів щодо зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

Фінансовий менеджмент рекомендує способи управління процесом формування прибутком, які враховують нестабільність ринкової ситуації. Одним з них є операційний аналіз (тема 5).

4. Розподіл і використання прибутку

Отриманий підприємством прибуток є об'єктом розподілу:

  • на першому етапі – платежі у бюджет податку на прибуток;

  • на другому етапі відбувається розподіл і використання чистого прибутку.

Чистий прибуток, отриманий після сплати податків, залишається в розпорядженні підприємства. Його розподіл і використання здійснюється відповідно до уставу підприємства. На величину чистого прибутку в розпорядженні підприємства впливає облікова політика (наприклад, спосіб списання витрат на малоцінні й швидкозношувані предмети, порядок нарахування зношування основних фондів і нематеріальних активів, методи оцінки виробничих запасів, способи списання витрат по капітальному ремонту).

Рис. 2 – Схема розподілу й використання прибутку

Рис. 3 – Планування нерозподіленого прибутку

4. Механізм формування прибутку від експортної діяльності

Прибуток від експортної діяльності залежить не тільки від суми реалізації й витрат, з нею зв'язаних, але й від курсу гривні стосовно закордонних валют.

Кількісно прибуток від експортної діяльності розраховується за наступною формулою:

, (7)

де pэ експортна ціна одиниці продукції в іноземній валюті;

cэ собівартість виробництва одиниці продукції в грн.;

kэ ‑ курс гривні стосовно іноземної валюти;

Sэ ‑ витрати з експорту.

Як видно з формули (5), зниження курсу гривні стимулює експортера, однак воно не має бути самоціллю. Цей процес гнітить імпорт. Разом з тим девальвація гривні підвищує попит на вітчизняну продукцію. Отже, держава має впливати на курс гривні таким чином, щоб розвивалося вітчизняне виробництво і не падав інтерес підприємств до експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]