Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ПРИБУТОК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

2. Методи розрахунку прибутку й рентабельності

Розрахунок прибутку й рентабельності використовується для складання поточних і перспективних фінансових планів.

Методи визначення суми валового прибутку від реалізації мають свої особливості залежно від напрямку діяльності (виробництво, торгівля, сфера послуг) і широти номенклатури продукції.

У виробництві можуть бути використані три методи розрахунку прибутку від реалізації: 1) прямий; 2) на основі показника витрат на гривню продукції і 3) розрахунково-аналітичний метод.

Метод прямого розрахунку. Він полягає у визначенні прибутку як суми добутків одиничного прибутку за кожним видом продукції на кількість реалізованої продукції:

, (5)

де Р – сума прибутку;

cj собівартість одиниці продукції.

Цей метод використовують підприємства, що мають порівняно невелику номенклатуру продукції, бо він є досить трудомістким.

Розрахунок прибутку на основі показника витрат на одну гривню продукції. Це укрупнений метод, що використовують малі й середні підприємства, а також у випадку великої номенклатури й невизначеності структури попиту на продукцію (послуги). Метод передбачає використання даних про витрати на гривню продукції за попередній період і очікувану зміну цих витрат у плановому періоді:

Р = Вплан [Вплан (ЗотчΔЗ)], (6)

де Вплан – обсяг реалізації продукції в плановому періоді в цінах виробника;

Зотч – витрати на гривню продукції звітного року (визначаються розподілом собівартості продукції на обсяг реалізації);

ΔЗ ‑ зниження витрат на гривню реалізованої продукції в плановому періоді;

[Вплан (ЗотчΔЗ)]повна собівартість реалізованої продукції.

Приклад. Видатки на гривню продукції, що була реалізована у звітному періоді, Зотч = 82 коп. Планується зниження цих витрат на 2 коп. Плановий обсяг реалізації в цінах виробника становить 800 тис. грн. Визначити плановий прибуток від реалізації продукції.

Розв’язання: Р=800–800(0,82– 0,02)=160 тис. грн.

Розрахунково-аналітичний метод. Розрахунок прибутку по цьому методі здійснюється окремо по порівнянній і непорівнянній продукції. Порівнянна - це продукція, що провадилася на підприємстві в попередньому періоді. Розрахунок прибутку по порівняній продукції здійснюється з урахуванням зниження собівартості за основними техніко-економічних факторами:

  • підвищення технічного рівня виробництва;

  • вдосконалення організації виробництва й праці;

  • зміна обсягів і структури випуску продукції.

Прибуток від реалізації непорівнянної продукції, що не вироблялась на підприємстві в поточному році, може бути розрахована прямим методом, якщо для цього є вихідні дані. Коли такі дані відсутні, можуть бути використані дані про середню рентабельність реалізованої продукції в цілому по підприємству

Приклад. Планова собівартість не порівняної продукції дорівнює 40 тис. грн. Середня рентабельність реалізованої продукції поточного року становила 25%. Знайти плановий прибуток від реалізації не порівняної (нової для підприємства) продукції.

Розв’язання. Р=40  25 %/ 100 = 10 тис. грн.

Незважаючи на те, що абсолютна сума прибутку є дуже важливим показником, але цей показник не відображає ефективності використання всіх ресурсів підприємства.

Рентабельність визначається як відношення прибутку до ресурсів на його одержання. Залежно від поставлених завдань використовуються ті або інші показники рентабельності. Основні показники рентабельності можна об'єднати в наступні три основні групи:

1) показники рентабельності основних видів продукції;

2) показники рентабельності інвестицій (активів);

3) показники рентабельності стосовно чистих грошових потоків.

Найбільше часто використовуються показники рентабельності продажів, рентабельності стосовно собівартості, рентабельності власного капіталу й рентабельності активів. Залежно від значення показників прибутку й витрат може бути використаний і цілий ряд інших показників4 рентабельності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]