Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕДАГУВАННЯ ТЕКСТІВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Пошук фрагментів у тексті

Редактор Word забезпечує автоматичний перегляд всього документу чи його виділеної частини для пошуку зазначеного тексту.

  • Для пошуку слів у тексті виконайте команду “Правка Найти”. У вікні цієї команди в полі “Найти” введіть слово або словосполучення, яке розшукається у тексті, і натисніть кнопку “Найти далее”.

  • Після зупинки редактора на першому входженні цього слова можна або закрити вікно пошуку та відредагувати це слово, або знову натиснути кнопку “Найти далее” і продовжити пошук.

  • В розширеному вікні пошуку, яке відкривається кнопкою “Больше”, можна встановити наступні опції (перемикачі):

  • Учитывать регистр” – щоб редактор відрізняв малі й великі літери;

  • Только слово целиком” – щоб редактор не зупинявся на словах, в які розшукуване слово входить як частина іншого слова;

  • Подстановочные знаки” – в цьому випадку для пошуку можна також використовувати шаблони слів. В шаблони слів можна включати знаки “?” та “*”, які означають “будь-який символ” і “будь-яке слово”, відповідно.

Заміна фрагментів у тексті

  • Для заміни слів треба виконати команду “Правка Заменить”. У вікні цієї команди в полі “Найти” необхідно ввести слово, яке буде розшукуватись у тексті, а в полі “Заменить” необхідно ввести слово або словосполучення, яким це слово буде замінено.

  • В режимі заміни діють теж самі правила розшуку слів, що і в режимі пошуку.

  • Заміну слів можна здійснювати в автоматичному режимі. Для цього у вікні заміни треба натиснути кнопку “Заменить все”.

  • Заміну слів можна здійснювати також в ручному режимі. Для цього у вікні заміни треба натиснути кнопку “Найти далее”, а після зупинки редактора необхідно натиснути кнопку “Заменить” для заміни слова, або знову натиснути кнопку “Найти далее”, якщо це входження слова треба залишити без змін.

Переміщення вздовж тексту великих документів

  • Переміщатися вздовж тексту можна за допомогою миші та лінійок прокручування, або за допомогою клавіатури та клавіш управління курсором.

  • Існують також декілька корисних комбінацій клавіш, за допомогою яких можна швидко переміщатися текстом: <Ctrl+>, <Ctrl+> - перейти на одно слово вліво або вправо, <Home>, <End> - перейти в початок або в кінець рядка, <Ctrl+>, <Ctrl+> - перейти на один абзац вгору або донизу, <PgUp>, <PgDn> - прокрутити текст на один екран вгору або донизу, <Ctrl + Home>, <Ctrl + End> - перейти до початку або в кінець документу.

  • Для переміщення вздовж тексту у великих документах можна також використовувати команду “Правка Перейти”, яку також можна викликати за допомогою комбінації клавіш <Ctrl+G> або <F5>. У вікні цієї команди в полі “Объект перехода” треба вказати тип об’єкту, відповідно з яким необхідно здійснити перехід (сторінка, розділ, рядок і т.п.), а в правому полі вказати номер цього об’єкту і натиснути кнопку “Далее”. В якості номеру можна вказати як абсолютне значення, так і відносне, наприклад, “+2” або “-2”. В останньому випадку переміщення вздовж документу відбудеться на дві сторінки (рядка) вперед, або назад. Щоб закрити це вікно необхідно натиснути на кнопку “Закрыть”.