Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕДАГУВАННЯ ТЕКСТІВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Редагування текстів

теоретичні відомості та рекомендації для студентів

Автозаміна

Автозаміна — це засіб для автоматичного виправлення помилок та неправильних слів. Крім того, автозаміна дозволяє за допомогою декількох символів вставити великий текстовий фрагмент.

  • Для настройки механізму автозаміни потрібно виконати команду “Автозамена” з пункту меню “Сервис”.

  • У вікні цієї команди в полі “заменить” треба ввести слово або словосполучення, де часто зустрічається помилка, або воно буде скороченням. В полі “на” цього вікна треба правильно написати це слово, або надати повний варіант напису скорочення, і натиснути кнопку “Добавить”, а потім кнопку “ОК”.

Тепер при появі в тексті неправильного слова, редактор автоматично виправить його на вірне слово, якщо активізована опція "Заменять при вводе".

Автотекст

Редактор Word дозволяє визначити і зберегти текстові фрагменти, що часто використовуються, у вигляді пойменованого елементу автотексту і вставляти їх у документ в міру потреби.

  • Для створення елементу автотексту потрібно набрати необхідний фрагмент тексту, потім виділити його і виконати команду “Вставка Автотекст Создать(комбінація <Alt + F3>), чи клацнути на кнопці “Создать” на панелі інструментів “Автотекст. В вікні цієї команди треба вказати стислу назву для цього фрагменту і натиснути кнопку “ОК”.

  • Для вставки елемента автотексту в місце, де знаходиться текстовий курсор, потрібно виконати команду Вставка Автотекст Автотекст. В вікні цієї команди треба відкрити вкладку “Автотекст” і знайти в списку назву необхідного елемента автотексту. При появі в полі “Образец” необхідного текстового фрагменту слід клацнути по кнопці “Вставить” і в тексті з’явиться необхідний фрагмент.

  • Інший спосіб вставки елемента автотексту. Цей спосіб працює, якщо ввімкнений режим “Автозаполнение для автотекста и дат”. Набрати в тексті назву елементу автотексту, після чого біля покажчика миші з’явиться підказка. В цей момент слід натиснути клавішу <F3> або <Enter> і в тексті з’явиться даний фрагмент.

Перевірка правопису

Перевірка правопису в редакторі Word здійснюється за орфографічними правилами, що запрограмовані для заданої мови документу. В версії редактора Word-97 запрограмована перевірка для англійської та російської мови, а в версії Word-2000 також для української мови.

  • Для ввімкнення автоматичної перевірки правопису потрібно виконати команду “Сервис Параметрыі вибрати вкладку “Правописание”. В цьому вікні слід увімкнути перемикач (прапорець) “автоматически проверять орфографию”, а також перемикач “автоматически проверять грамматику”.

  • В цьому режиму редактор Word буде виділяти орфографічні помилки червоною хвилястою лінією, а граматичні і лексичні помилки – зеленою лінією.

  • Щоб виправити помилку в підкресленому слові треба клацнути по ньому правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати відповідне слово, яке буде запропоновано редактором.

  • Якщо редактор підкреслює слово, але замість нього пропонує слова з іншої мови, то треба перевірити відповідність встановленої для цього слова мови. Щоб встановити потрібну мову, необхідно виконати команду Сервис Язык Выбрать язык та із списку вибрати мову, яка відповідає цьому слову.

  • Якщо встановлена мова відповідає підкресленому слову, але редактор нічого не пропонує замість нього, то треба в контекстному меню вибрати команду “Пропустить все”, якщо це слово зустрічається випадково, або команду “Добавить”, якщо це слово доцільно додати у словник програми.

  • Механізм автозаміни, пов’язаний з орфографічними помилками полягає в наступному. Якщо в тексті часто з’являється одна й та ж сама помилка, то треба клацнути по ньому правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати список “Автозамена”. В цьому списку слід вибрати відповідне слово, яке буде запропоновано редактором. Тепер при появі в тексті невірного слова, редактор буде сам виправляти його на вірне.

  • Перевірка готового документу. Виконується викликом команди меню Сервис Правописание” (<F7>) або щигликом по кнопці “Правописание на стандартній панелі інструментів. Для того, щоб перевірити правопис частини документу, необхідно спочатку виділити цей фрагмент. Інакше редактор буде перевіряти весь документ, починаючи з позиції, в якій знаходиться курсор.

  • Використання тезаурусу. Тезаурус допомагає знаходити синоніми, чи слова, що мають близький зміст, і антоніми. З його допомогою можна уникнути повторень і збагатити свій лексикон. Для виклику тезаурусу слід виділити слово в документі і виконати команду “Сервис Язык Тезаурус” (<Shift+ F7>).