Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing-cribs.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
798.72 Кб
Скачать
  1. Сутність, завдання та принципи маркетингової товарної політики.

МТП – це комплекс заходів зі створення і управління продукцією під-ва для задоволення потреб споживачів та досягнення під-вом власних цілей. Основне її завдання – створити такий товар чи послугу (їхню сукупність) і так ними керувати, щоб інші елементи маркетингової діяльності або були непотрібні взагалі, або ж використовувались мінімально як допоміжні для досягнення поставлених фірмою цілей.

Структура МТП:

1) розробка товарів

- планування (створення) нових товарів, які дадуть змогу під-ву вийти на нові ринки чи розширити існуючі, перемогти конкурентів, отримати відповідні доходи і прибутки;

- модифікування існуючих товарів – зміна їх властивостей та хар-тик, що уможливить постійне привертання до них уваги споживачів і як рез-т - збереження протягом трив часу обсягів збуту і доходів.

2) обслуговування товарів – це забезпечення сталості відповідних хар-тик товарів, їхньої відповідності встановленим стандартам. Основним тут є контроль за якістю продукції, своєчасне інформування вир-ва про необхідність її поліпшення, проведення заходів зі збереження хар-тик товарів під час тов руху та збуту.

3) елімінування товарів – це процес зняття застар товару з в-ва і ринку. Важливим тут є оптимізувати процеси усунення з ринку застар товарів, тобто своєчасно відмовитись від їх в-ва, узгодити витрати під-ва на в-во і збут товарів, попит на які постійно спадає, зі зменшенням доходів від їхнього продажу, котрі поки ще наявні і на котрі можна розраховувати принаймні й найближ майбутньому.

  1. Функції маркетингової товарної політики та їх характеристика.

Головна задача МТП полягає в тому, щоб забезпечити в-во тих товарів, які в найбільшій степені відповідають вимогам споживачів і мають найбільшу конкурентоспроможність на ринку.(сприяти в-ву того, що купується, а не того, що виробляється).Основні функції: 1.Визначення попиту на товар, його прогнозування. 2)Сегментація ринку. 3)Забезпечення якісних відповідних хар-к товару пипиту споживачів. 4) Розробка концепції життєвого циклу товарів 5)Визначення конкурентоспрможності товарів, їх підвищення. 6) Управління товарним асортиментом. 7)Зняття з в-ва застарілих виробів. 8)Управдіння товарною масою і упаковкою.

  1. Рівні товару в маркетингу та їх характеристика

Існує 3 рівні товару або факторів за якими споживач оцінює товар обираючийого серед подібних товарів.1)Товар за задумом виробника (потреба заради якої він створюється) 2)Товар у реальному втіленні (певні властивості товару або послуги): якість, дизайн, упаковка,

марочна назва, його імідж.3)Товар із підсиленням, тобто надання додаткових послуг споживачеві: монтаж устаткування, гарантія, сервіс.

В МТП виділяють три рівні товару: Перший рівень – товар за задумом виробника (потреба, задля задоволення якої він створ-ся). Це рівень, на якому конкурують товари-замінники , що задов-ть певну потребу. Другий рівень – товар у реальному виконанні. Кожен товар має 5 ознак: якість, властивость, дизайн, марочна назва, упаковка( включає тару, етикетку та вклади) Третій рівень – товар із підсиленням передбачає надання споживачеві додаткових послуг або отримання додаткової вигоди від придбання товару і вимагає: монтажу, гарантії, доставки, надання кредиту. Перші три елементи товару їз підсиленням є складовими сервісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]