Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing-cribs.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
798.72 Кб
Скачать
  1. Система маркетинг-мікс: походження та сучасні інтерпретації.

Система засобів маркетингу — це сукупність заходів та методів, конкретний інструментарій, який використовується підприємством для досягнення поставленої мети, виконання відповідних завдань.

  • З кінця 50-х років ХХ ст. систему засобів маркетингу називають «маркетингова суміш» (marketing-mix). У кінці 70-х років можливі елементи цієї суміші було об’єднано в чотири групи (концепція «4Р» від початкової букви англійської назви кожної групи елементів), тобто product (товар), place (місце), promotion (просування), price (ціна). Продукт (Product) - це набір «виробів і послуг», які фірма пропонує цільовому ринку.

  • Ціна (Price) - грошова сума, яку споживачі повинні сплатити для одержання товару.

  • Дистрибуція (Place) - всіляка діяльність, завдяки якій товар стає доступним для цільових споживачів.

  • Просування (Promotion) - всіляка діяльність фірми по розповсюдженню відомостей про переваги свого товару і переконання цільових споживачів купувати його.

Сучасні дослідники постійно розширюють цей список, завдяки чому виникають нові концепції - 5P, 6Р, 7Р, 12Р і 4С і т.д., однак загальновизнаної все-таки є концепція 4P. Ключовим чинником при цьому виступає те, що саме ці 4 елементи можуть повністю контролюватися маркетологом.

Найбільш успішною (за ознакою поширеності в умах маркетологів і вчених) з "розширених" трактувань комплексу маркетингу зараз можна назвати концепцію "7Р", в якій до "4P" додаються ще 3: People, Process і Physical Evidence.

Люди (PEOPLE) - контингент, що має відношення до процесу купівлі-продажу;

Процес купівлі (PROCESS) - те, що пов'язано з діяльністю покупця щодо здійснення вибору товару;

Фізичний атрибут (PHYSICAL EVIDENCE) - матеріальний предмет, який може служити для клієнта підтвердженням факту надання послуги.

Ця концепція спочатку створювалася для маркетингу послуг, проте зараз все більше число дослідників намагаються застосовувати її і до "товарним" маркетингу. Що, тим самим, робить її ще більш вразливою для критики.

Введення нових елементів у комплекс маркетингу зазвичай обгрунтовується критикою канонічної формули "4P". В основному концепцію "4Р" критикують за те, що вона орієнтована на мікрорівень і зачіпає лише продавця. При цьому для розширення списку "P" зазвичай використовуються:

Упаковка (PACKAGE);

Купівля (PURCHASE) - являє собою не тільки передумови до здійснення покупки, але також і наслідки ухвалення такого рішення;

Персонал (PERSONNEL);

Навколишнє середовище (PHYSICAL PREMISES / SURROUND) - умови, створювані продавцем з метою більш ефективної реалізації свого товару;

Прибуток (PROFIT) - капітал, отриманий у вигляді доходу щодо вкладених коштів;

Зв'язки з громадськістю (PR, PUBLICITY) - створює позитивну репутацію продукту та організації в цілому.

  1. Сутність та елементи навколишнього середовища маркетингу.

Навколишнє бізнес-середовище – це сукупність чинників, суб’єктів, сил та умов, які впливають на визначення предмета і об’єкта М, створення системи його засобів, формування їхньої структури, тобто це сфера, де відбув М д-ність суб’єкта госп-ння.

Складається з таких частин:

1) зовн умови і сили, на які під-во не може впливати.

- міжнародні – система міжнар договорів. Правила і норми зовн торгівліЮ закони ін країн.

- регулювальні – політика уряду, чинне законодавство

- економічні – стан країни, рівень доходів нас-ня, темпи інфляції, податки.

- технологічні – рівень викор-ня суч технологій, досягнень НТП.

- політичні – політ структура, політ організація сус-ва.

- екологічні

- конкурентні – інтенсивність, форми і види конкур-ї, її динаміка.

- соціальні – культурні, демографічні.

2) суб’єкти, з якими контактує під-во і може на них впливати (споживачі, держ органи упр-ння, акціонери, постачальники, оптова і роздр торгівля, ЗМІ, конкуренти, контактні аудиторії (партії, профспілки), банківські, страх, наук-дослідні, охоронні, транспортні організації.

Іншим важливим об’єктом М досліджень є мікро середовище під-ва:

  • місія, мета і завд під-ва, що визнач його бізнес і місце на ринку

  • склад, кваліфікація, досвід і методи роботи керівництва, яке відповідає за правильний вибір сфери д-ності, заг показники, що хар-ть його величину, динаміку обсягів, продажу, доходів, прибутку, іміджу.

  • Роль і місце М та ін підпр ф-й

  • Розвиток корпорат культури (сист цінностей, норм і правил поведінки на ринку).

Навколишнє бізнес-середовище — це сукупність чинників, cуб’єктів, сил та умов, які впливають на визначення предмета та об’єкта маркетингу, створення системи його засобів, формування їхньої структури, тобто це сфера, що в ній відбувається маркетингова діяльність суб’єкта господарювання

Навколишнє бізнес-середовище підприємства складається з кількох частин. По-перше, це зовнішні умови та сили. Ця частина не може бути керованою підприємством, а тому мета дослідження полягає у вивченні та врахуванні підприємством її дії з метою можливого запобігання негативним впливам чи посилення позитивних впливів на ділову активність та результативність його діяльності.

До таких зовнішніх умов і сил, які визначають маркетингову діяльність підприємства, належать:

міжнародні: система міжнародних договорів, угод; правила і норми зовнішньої торгівлі; закони інших країн щодо здійснення торговельних операцій;

регулювальні: політика уряду; система державного регулювання підприємницької діяльності, ціноутворення, рекламування, конкуренції, чинне законодавство;

економічні: стан країни (рівень, динаміка та обсяги виробництва і попиту на товари чи послуги); рівень доходів населення, темпи інфляції, податки);

технологічні: рівень використання сучасних технологій; запровадження досягнень науково-технічного прогресу;

політичні: політична структура; політична організація суспільства;

екологічні: вимоги до охорони довкілля;

конкурентні: інтенсивність, форми і види конкуренції, її динаміка;

соціальні: культурні, демографічні.

Друга частина навколишнього бізнес-середовища — це суб’єкти, з якими контактує підприємство і на котрих певною мірою може впливати.

З-поміж суб’єктів, які належать до зовнішнього бізнес-середовища, головним об’єктом дослідження є безумовно споживачі. Їхня поведінка — мотиви купівлі, звички, спосіб і стиль життя, купівельна спроможність, потреби, цінності, побажання, попит, процеси прийняття рішень про купівлю — найважливіші чинники, які визначають зміст, напрямки й особливості маркетингової діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]