Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing-cribs.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
798.72 Кб
Скачать
  1. Маркетингові дослідження підприємства: види, напрями, методи.

Маркетингові дослідження — це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності.

Види:

  • Кабінетні дослідження. Їхньою метою є формування загальних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб’єктів ринку.

  • Польові дослідження. Їхньою метою є отримання не загальних, як у попередньому випадку, а конкретних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб’єктів ринку.

  • Метод пробного продажу (пілотні дослідження). Використовується за браком повної інформації або за неможливості її збирання та узагальнення.

  • Панельні дослідження проводяться на підставі регулярного спілкування з визначеною (завжди тією самою) групою споживачів, що робить можливим аналіз стану та динаміки їхніх запитів, мотивацій, ставлень тощо.

  • Метод фокус-груп — невимушене спілкування із 6—10-ма особами, які мають подібні характеристики (освіта, вік, сімейний стан, фах), з метою визначення їхніх поглядів, ставлення до певної маркетингової проблеми, до способів її розв’язання.

  • Ділові контакти. Метод передбачає спілкування з представниками інших підприємств чи зі споживачами під час виставок, ярмарок, презентацій, дружніх зустрічей тощо.

Напрями: макро-, мікросередовище, підприємство.

Для цього використовують такі методи: опитування, спостереження, фокусування, експерименту, імітації.

  1. Чинники зовнішнього середовища маркетингу та їх характеристика.

Це сук-ть об'єктів, що діють за межами фірми і взаємин між ними і фірмою. Їх звичайно поділяють на 2 групи: мікро- і макросер-ще. Мікросер. становлять: конкуренти, клієнти, постачальники, посередники, контактні аудиторії. Контактні аудиторії- це групи, що виявляють інтерес до діяльності фірми і можуть вплинути на досягнення поставлених цілей. віділяють 7 контактних груп: 1)внутрішні контактні аудиторії (трудовий колектив, акціонери, рада директорів, профспілки)

2)місцеві (місцеві жителі) 3)фінансові (банківські службовці, аудитори, дебітори, кредитори) 4)контактні аудиторії держ.установ( держ. службовці, що відповівдають за реєстрацію, працівники податкової служби та статистичних органів, пожежної інспекції тощо) 5)конт.ауд. засобів масової інформації (журналісти, економічні оглядачі, співробітники відділів реклами та інформації) 6) груп громадської дії (активісти екологічного руху, руху за здоровий спосіб життя) 7) конт. ауд. публіки - лідери громадської думки (естрадні зірки, спортсмени, політики)

Макросередовище - фактори, які впливають на фірму та її мікросер-ще і які вона не може контолювати. Поняття макросер-ща визначають 5 груп факторів: екон. (темпи інфл-ії, дефляції, рівень зайнятості, сис-ма оподаткування, доходи споживачів ), соц-культурні (демографічна ситація, соціально культурні умови), природно- геграфічні (кліматичні умови, інфрастр-ра регіону, забезпеченість енергією, корисними копалинами, якість груну, повітря, води, забруднення навк.сер-ща), технологічні (рівень розвитку науки та техніки, темпи НТП, кваліфікація роб.сили), політико- правові (законодавче рег-ня ек. д-ті, антимонопольне рег-ня, рівень корумпованості, ставлення до іноземних компаній).

Навколишнє бізнес-середовище – це сукупність чинників, суб’єктів, сил та умов, які впливають на визначення предмета і об’єкта М, створення системи його засобів, формування їхньої структури, тобто це сфера, де відбув М д-ність суб’єкта госп-ння.

Складається з таких частин:

1) зовн умови і сили, на які під-во не може впливати.

- міжнародні – система міжнар договорів. Правила і норми зовн торгівліЮ закони ін країн.

- регулювальні – політика уряду, чинне законодавство

- економічні – стан країни, рівень доходів нас-ня, темпи інфляції, податки.

- технологічні – рівень викор-ня суч технологій, досягнень НТП.

- політичні – політ структура, політ організація сус-ва.

- екологічні

- конкурентні – інтенсивність, форми і види конкур-ї, її динаміка.

- соціальні – культурні, демографічні.

2) суб’єкти, з якими контактує під-во і може на них впливати (споживачі, держ органи упр-ння, акціонери, постачальники, оптова і роздр торгівля, ЗМІ, конкуренти, контактні аудиторії (партії, профспілки), банківські, страх, наук-дослідні, охоронні, транспортні організації.

Іншим важливим об’єктом М досліджень є мікро середовище під-ва:

  • місія, мета і завд під-ва, що визнач його бізнес і місце на ринку

  • склад, кваліфікація, досвід і методи роботи керівництва, яке відповідає за правильний вибір сфери д-ності, заг показники, що хар-ть його величину, динаміку обсягів, продажу, доходів, прибутку, іміджу.

  • Роль і місце М та ін підпр ф-й

  • Розвиток корпорат культури (сист цінностей, норм і правил поведінки на ринку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]