Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВАНКА(7).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

26. Назвіть і оха-йте відомі вам фактори виробництва.

Виробництво передбачає взаємодію таких факторів: землі, праці, капіталу і підприємництва.

Фактор «земля» - це природний ресурс, що людина бере у природи, розпочинаючи виробництво (під забудову, родовища корисних копалин, вода. Цей фактор не можна ні збільшити, ні зменшити, ні перевести, може змінитись тільки його власник);

«Праця» - це людський ресурс, що залучений до виробництва. Він охоплює фізичні і розумові здібності людей, професійний і освітній досвід.

«Капітал» - це майно (засоби виробництва), що належать власникам, підприємцям і використовується для створення товарів і послуг. Його особливістю є те, що він є результатом попередньої праці людей і призначений для подальшого виробництва. Капітал є тоді, коли приносить власникам прибуток. Перетворення грошей в засоби виробництва називається інвестуванням.

Особливим фактором виробництва є здатність до підприємництва, що розкривається через сукупність здібностей людини (уміння, ініціативність, відповідальність, ризик).

27. До яких негативних наслідків призводить інфляція?

Інфляція призводить до таких негативних наслідків:

знецінення заощаджень;

поглиблення майнової нерівності;

гальмування технічного процесу;

необхідність переходу від економічних до адміністративних методів;

зниження стимулів до продуктивної діяльності;

зменшення рівня поточного споживання.

У людей з’являється «інфляційна психологія», що руйнує економіку, а також механізм нагромадження грошей і їх вклад у розвиток виробництва. Винуватцями інфляції є держав, що повинна приймати антиінфляційні, стабілізаційні заходи.

28. У чому полягає сутність закону конкуренції? Назвіть форми та види конкуренції.

Сутність закону конкуренції полягає в економічному суперництві за кращі умови виробництва купівлі і продажу товарів. Основою конкуренції є свобода вибору, прагнення виробника отримувати прибуток. Конкуренції виконує ф-ції: розподіляє ресурси; зрівнює попит і пропозицію; формує ринкові ціни; дає поштовх до запровадження нових видів продукції; стимулює зниження витрат виробництва; забезпечує незалежність і самостійність споживача; веде до поліпшення якості і асортименту продукції.

Види конкуренції є внутрішньо-галузева і міжгалузева конкуренція.

Внутрішньо-галузева – це конкуренція між виробниками певної галузі за найвигідніші умови виробництва і збуту продукції, за отримання найбільшого прибутку. Вона розвиває певну галузь (харчова, текстильна) підвищує її результативність.

Міжгалузева конкуренція відбувається між виробниками різних галузей за вищі прибутки та вигідне застосування капіталу. Вона переміщує капітали і ресурси з однієї галузі в іншу, забезпечує раціональне їх використання.

Залежно від методів конкурентної боротьби є цінова і нецінова конкуренція.

Цінова – це форма суперництва, що здійснюється за допомогою цін (виробник може знизити, чи збільшити ціну, продаж в кредит);

Нецінова – це конкуренція за покупця (кращий товар його асортимент, умови продажу, якісні і технічні особливості).

За типом конкурентної боротьби є добросовісна і недобросовісна форма.

Недобросовісна конкуренція своїм методом обирає дезінформацію на товар і послуги, недостовірні відомості про якість, сорт, фірму–виробника. Вона спрямована на одержання комерційної вигоди на ринку через обман партнерів державних органів.

За степенем розвитку конкуренція є: досконала, монополістична, олігополія, чиста монополія.