Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігровий підхід до оцінки напруженості планів.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
61.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет ім.. І. Франка

ДОПОВІДЬ

з курсу: «Моделювання системних характеристик в економіці»

на тему: «Ігровий підхід до оцінки напруженості планів»

Виконали

студенти групи ЕккМ-51с

Головатюк Р.П.

Юрас В.А.

Львів 2011

Зміст

ВСТУП 3

Аналіз і планування норми напруженості 4

Оптимальна стратегія проектувальника 5

Ігровий підхід до оцінки напруженості планів (приклад) 6

ВИСНОВКИ 10

Список використаної літератури 11

ВСТУП

Напруженість плану – його відповідність нормативним вимогам.

Напруженим вважається план, що забезпечує виконання замовлень і договорів при якнайповнішому, раціональному використанні виробничих потужностей, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Міра напруженості плану визначається шляхом порівняння передбачених в плані показників з нормативними.

До порівнюваних показників відносяться кількісні і якісні показники, що специфічні для цієї галузі (виробництва) і мають важливе значення для підвищення ефективності виробництва і якості роботи: використання виробничих потужностей, продуктивність праці, собівартість продукції та ін..

За кожним показником окремо визначаються коефіцієнт напруженості, граничне (оптимальне) значення якого дорівнює одиниці (при рівності планового значення показника з нормативним).

Склад показників, по яких оцінюється напруженість планів цехів, ділянок, бригад, визначається підприємствами з урахуванням специфіки виробництва.

На багатьох підприємствах міра напруженості планових завдань враховується при підведенні підсумків соціалістичного змагання і в системі матеріального стимулювання.

Як правило, напруженість плану оцінюється за мірою використання виробничої потужності.

В цій роботі розглянемо детальніше ігровий підхід до оцінки напруженості планів.

Аналіз і планування норми напруженості

Для реалiзацiї цiлого ряду задач аналiзу i планування було б доцiльно мати мiри чи норми напруженостi планових завдань.

Але цьому питанню придiлено недостатньо уваги. Вирiшення задачi кiлькicного характеру цiєї категорiї залишається актуальним, оскiльки воно сприяє розкриттю кiлькiсних взаємозв’язків факторiв, якi визначають напруженiсть плану, а в подальшому – створення середовища з управлiння напруженістю плану.

Один iз можливих способiв кiлькiсної оцiнки напруженостi планiв пов’язаний з використанням категорiї їх надiйностi. Категорiя напруженостi є оцiнкою ризикованостi плану. У вивченнi структурних характеристик плану її розглядають не як самостiйну властивiсть, а як доповнюючу.

Очевидно, що напруженiсть плану в деякому значеннi – це ймовiрнiсть невиконання цього плану. I вона бiльша тодi, коли менша надiйнiсть плану. Максимальна надiйнiсть плану вiдповiдає їх мiнiмальнiй напруженостi, що є дуже важливим. Iснує оптимальна напруженість плану, що вiдповiдає оптимальнiй надiйностi плану.

Саме цю оптимальну напруженiсть плану необхiдно встановлювати в якостi норм напруженостi для пiдприємств.

Таким чином напруженiсть плану можна обчислити iз наступних вiдношень:

де – напруженiсть плану випуску - ої продукцiї;

– надiйнiсть плану випуску -го виду продукцii;

i – коефiцiєнти бальностi, за допомогою яких надiйнiсть плану переводять в бальнi оцiнки напруженостi.

Коефіцієнт напруженості повинен визначатись за головним показником діяльності підприємства, показники напруженості, обчислені на основі решти показників використовуються тільки як додаткові при аналізі ефективності та плануванні.

Оцінку міри напруженості планів необхідно робити на основі глибокого аналізу найважливіших техніко-економічних показників, норм і нормативів, вживаних при визначенні показників ефективності виробництва, а також шляхом зіставлення з кращими галузевими і міжгалузевими показниками.

За показниками, що характеризують міру напруженості планів підприємства ( об'єднання) роблять необхідні розрахунки і обгрунтування. Рівень напруженості планів має важливе значення при оцінці результатів роботи трудового колективу і повинен враховуватися при підведенні підсумків соціалістичного змагання, а також при організації економічного стимулювання.

Оптимальна стратегія проектувальника

Існують два способи виявлення оптимальної напруженості планів. Суттю першого способу є те, що для заданого об’єму доходу, посередництвом резервування, підвищення еластичності планів та іншого вибирається такий об’єм планового завдання, який відповідав би оптимуму надійності і одночасно напруженості плану. В другому способі при заданому плановому завданні можна встановити такі об’єми засобів резервування, підвищення еластичності планів, підвищення їх маневрувальних властивостей, які відповідали б оптимуму напруженості.

Описане дозволяє говорити про те, що при оцінці напруженості планів через їх надійність враховується широка сукупність факторів, які дійсно впливають на напруженість планових завдань. В цілому це фактори збалансованості виділених ресурсів з встановленим плановим завданням в умовах, коли мірою збалансованості виступає надійність планів.

Визначені реалізаційні труднощі виникають внаслідок необхідності оцінити ймовірність поставок різного роду ресурсів в різних об’ємах і ймовірність формування тих чи інших витратних коефіцієнтів по ресурсах. Але ці труднощі можна подолати. Можна використати метод експертних оцінок цих ймовірностей, метод їх укрупненої статистичної оцінки, і отримати статистичні закономірності розподілу ймовірностей.

Якщо напруженість плану по випуску -ої продукції складає , то напруженість плану випуску продукції в цілому складає

Причому

Або

Напруженість плану по валовому випуску продукції становить: