Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плахтій Фізіологічні основи.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.34 Mб
Скачать

9.8. Відповіді на запитання комп’ютерного контролю знань

Десятки

Одиниці

0

. 1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

-

а

б

в

а

б

в

г

б

а

1

г

а

г

б

а

а

б

в

б

г

2

в

в

а

в

в

а

б

б

б

в

3

г

в

в

а

в

в

в

а

б

б

4

г

г

в

в

г

в

г

а

г

б

5

в

в

а

г

в

а

г

г

в

в

6

а

б

г

в

г

б

г

в

в

а

7

в

г

в

б

а

а

а

г

в

г

8

в

в

б

б

а

г

в

б

Заняття 10

ФІЗІОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОСНОВНИХ ФОРМ ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМ ВИХОВАННЯМ У ШКОЛІ

10.1. МЕТА ЗАНЯТТЯ:

закріпити знання матеріалу теми (обговорення запитань для самопідготовки);

оволодіти навичками визначення рухової щільності уроку фізичної культури. Вміти будувати і аналізувати фізіологічні криві уроку фізкультури;

оволодіти методиками визначення постави школярів. Вміти визначати силу м’язів, які формують поставу. Знати умови, яких належить дотримуватись для формування правильної постави у школярів; оволодіти методиками визначення форми стопи та ознайомитися з методами профілактики плоскостопості у школярів; вміти розв’язувати ситуаційні задачі і знати відповіді на запитання комп’ютерного контролю знань.

10.2. ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ

1. Фізіологічне обгрунтування шкільного уроку фізичної культури. Зміст уроку, етапи його побудови та основні завдання. Різновидності шкільних уроків фізкультури. Фізіологічне обгрунтування проведення підготовчої, основної та заключної частин уроку фізкультури.

2. Дозування навантажень на уроці фізкультури. Рухова щільність і фізіологічні криві уроку. Особливості формування рухових навичок і розвитку рухових здібностей у школярів на уроках фізичної культури.

3. Фізіологічне обгрунтування організації і проведення позаурочних форм фізичного виховання. Вранішня гігієнічна гімнастика та гімнастика перед уроками. Фізіологічне обгрунтування фізкультурних хвилинок, фізичних вправ на продовжених перервах, самостійних занять фізичними вправами.

4. Роль фізичних вправ у формуванні і виправленні постави. Морфофункціональні передумови порушень функцій хребта у школярів і дорослих. Дефекти постави і викривлень хребта у школярів. Фізичні вправи – ефективний засіб формування і виправлення постави.

5. Основи самоконтролю за станом здоров’я школярів. Об’єктивні і суб’єктивні показники самоконтролю функціональної підготовленості учнів.

10.3. ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ