Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормативні документи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

17 Облік орендованих основних засобів

Оренда – це надання майнодавцем, за договором майнового найму, майна у тимчасове користування за визначену плату. Згідно з П(С)БО 14 «Оренда», -оренда - це угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем терміну.

Види оренди: операційна і фінансова.

Операійна оренда передбачає передачу орендарю в платне користування необоротні активи, на термін, що не перевищує їх повної амортизації з обов'язковим поверненням орендарем, у зв'язу із закінченням терміну дії операційної оренди, визначеного договором оренди. За операційної оренди орендоване майно у власника (орендодавця) обліковується на балансі підприємства (рах. 10,11,12), у орендаря - на позабалансовому рахунку 01. Амортизація орендованого майна нараховується власником (орендодавцем).

Фінансова оренда - оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків і вигід, пов'язаних із правом користування та володіння активом. За фінансової оренди право власності на орендоване майно переходить до орендаря, який сплачує платежі, у вигляді орендної плати, і таким чином компенсує повністю вартість орендованого майна. Після закінчення терміну дії договору оренди орендатор не повертає майно колишньому власнику. Орендодавець при передачі майна в оренду, списує його з балансу, а власник (орендар) обліковує його на балансі свого підприємства (рах. 10,11,12). Амортизація орендованого майна нараховується власником (орендарем).

Розмір орендної плати за оренду нерухомого майна державних підприємств визначається відповідно до методики 786 – розрахунку і порядку виплати плати за оренду держ. Майна від 04.10.95

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом множення розміт орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

До орендної плати не включають :

  1. витрати орендодавця на утримання майна, що здається в оренду (комунальні платежі: опалення,освітлення, електроенергія, вивезення сміття, водопостачання, обслуговування ліфтів.

  2. плата за послуги, які орендодавець згідно з укладеними договорами зобов'язується надавати орендарю, наприклад, охорона майна, що здається в оренду.

Плату за отримані вказані вище послуги орендар повинен відшкодувати орендодавцю відповідно до окремих укладених договорів.

Орендна плата – це платіж, який вносить орендар орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності.

В процесі оренди майна орендар може виконувати роботи з ремонту, або поліпшення орендованого майна. Вартість таких робіт може бути включена до вартості майна за умов відповідного договору операційної оренди і без згоди – за умов фінансової оренди.

Облік операцій з операційної оренди:

з/п Господарська операція Кореспонденція рахунків

Облік операційної оренди у орендаря

1Отримано в оренду майно Д 01

2Нараховано орендна плата, щомісячно (витрати орендаря) Д 91-94 К 685

3Відображено податковий кредит з ПДВ* Д 641 К 685

4Списано витрати орендаря (суму орендної плати) Д 23 К 91 Д 791 К 92-94

5Перераховано орендна плата орендодавцю Д 685 К 311

6Повернуто майно орендодавцю після закінчення терміну оренди К 01

Облік операційної оренди у орендодавця

1Передано в оренду майно -

2Відображено дохід в сумі орендної плати, щомісячно (дохід орендодавця) Д 377 К 713

3Відображено податкове зобов’язання з ПДВ* Д 713 К 641

4Списано дохід від надання майна в оренду на фінансовий результат Д 713 К 791

5Отримано орендну плату від орендаря на поточний рахунок Д 311 К 377

6Нараховано знос майна, переданого в операційну оренду Д 91-94 К 131

7Списано витрати орендодавця ( суму зносу) Д 23 К 91 Д 791 К 92-94

8 Отримано майно після закінчення терміну оренди -

За фінансової оренди, відповідно до вимог п. 5 ПБО-14 «Оренда», орендар відображає в бухгалтерському обліку одержаний фінансову оренду об'єкт одночасно як актив і як зобов'язання за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів.

Мінімальні орендні платежі – платежі, що підлягають сплаті орендарем протягом строку оренди (за вирахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті орендодавцю, і непередбаченої орендної плати), збільшені:

1. Для орендаря – на суму його гарантованої ліквідаційної вартості – частини ліквідаційної вартості, яка гарантується до сплати орендарем або пов’язаною з ним стороною.

2. Для орендодавця на суму його гарантованої ліквідаційної вартості – частини ліквідаційної вартості, яка гарантується до сплати орендарем або незалежною третьою стороною, за своїм фінансовим станом відповідати за гарантії.

Бухгалтерський облік операцій з фінансової оренди у орендаря подано у табл.:

№ з/п Господарська операція Кореспонденція рахунків

1Відображено вартість одержаного у фінансову оренду об'єкта основних засобів за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу Д 152 К 531

2Введено в експлуатацію об'єкт основних засобів, що отриманий у фінансову оренду Д 104 К 152

3Включено до складу поточних зобов'язань частину довгострокової заборгованості орендаря,як орендний платіж, що припадає на наступні 12 місяців з дати балансу Д 531 К 611

4Перераховано орендний платіж за перший рік фінансової оренди Д 611 К 311

5Нараховано знос майна Д 23, 91-94 К 131

6Нараховано зобов’язання за відсотками з Д 952 К 684

7Оплачено відсотки з поточного рахунку Д 684 К 311

Орендодавець, відповідно до вимог п. 10 П(С)БО 14 «Оренда», відображає наданий у фінансову оренду обєкт як дебіторську заборгованість орендаря в сумі мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквідаційної вартості за вирахуванням фінансового доходу, що підлягає отриманню, з визнанням іншого доходу. Залишкову вартість об'єкта фінансової оренди і знос орендодавець списує з балансу.

Фінансовий дохід орендодавця визначається як різниця між сумою мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквідаційної вартості об'єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми, що визначена за орендною ставкою відсотка.

Розподіл фінансового доходу між звітними періодами протягом строку оренди здійснюється із застосуванням орендної ставки відсотка на залишок дебіторської заборгованості орендаря на початок звітного періоду. В додатку 2 до П(С)БО 14 наведено приклад розрахунку фінансового доходу і його розподілу між звітними періодами.

Бухгалтерський облік операцій з фінансової оренди у орендодавця, табл.:

1Відображено дохід від передачі об'єкта ОЗ у фінансову оренду, з ПДВ 20% 181 746

2Відображено ПДВ 746 641

3Списано дохід від надавання майна в операційну оренду на фінансовий результат 746 793

4Списано раніше нарахований знос переданого у фінансову оренду об'єкта основних засобів 131 10

5Списано залишкову вартість переданого у фінансову оренду об'єкта основних засобів 976 10

6Виділено із загальної суми заборгованості орендаря суму поточної дебіторської заборгованості 377 161

7Списано витрати на фінансовий результат 973 976

8Надійшла від орендаря сума поточної дебіторської заборгованості 311 377

Відображено суму нарахованого фінансового доходу (відсотки за фінансову оренду), що відноситься до звітного періоду 373 732

Оплачено суму нарахованих відсотків за користування об'єктом фінансової оренди 311 373