Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормативні документи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать
  1. Облік грошових коштів на поточному рахунку підприємства

Вільні грошові кошти зберігаються в банку. Банк є фінансовим посередником у безготівкових розрахунках між підприємствами, організаціями, установами, фізичними особами та здійснює для них розрахунково-касове обслуговування. Юридичні і фізичні особи мають право відкривати такі рахунки за своїм вибором: поточний, акредитив, валютний, депозитний, картковий, кредитний, тимчасовий та використовувати у розрахунках грошові і розрахункові чекові книжки. Порядок ведення банківських операцій регламентовано Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Поточний рахунок – це рахунок, який відкривається підприємством у обраному банку для зберігання грошових коштів та здійснення розрахунків і операцій в національній і іноземній валюті.

Акредитив – рахунок, на який перераховуються грошові кошти з поточного рахунку та з якого банк самостійно за дорученням свого клієнта виконує платіж третій особі за товари, роботи, послуги, при надходженні в банк відповідних документів на відвантаження товарів, виконання робіт і наданні послуг.

Валютний рахунок – рахунок, який відкривається для зберігання коштів в іноземній валюті.

Депозитний рахунок – рахунок, на який перераховуються грошові кошти з поточного рахунку як позика для банку. За використання таких коштів банк сплачує підприємству відсотки, обумовлені депозитною угодою.

Картковий – банківський рахунок, на якому проводяться операції з платіжними картками.

Кредитний рахунок відкривається при виділенні підприємству кредитних ресурсів (позики).

Тимчасовий рахунок відкривається для зарахування коштів з метою формування статутного капіталу підприємства, що створюється.

Для відкриття поточного рахунку та його обслуговування (перерахування грошових коштів і зарахування їх на рахунок, видача зарплати, здача виручки на поточний рахунок з каси) укладається договір та подаються в обслуговуючий банк такі документи:

  1. Заяву на відкриття рахунку встановленого зразка.

  2. Свідоцтво по державну реєстрацію підприємства в органі державної виконавчої влади (нотаріально завірена копія).

  3. Статут підприємства (нотаріально завірена копія).

  4. Довідка про взяття на облік платника податків у податковій адміністрації (копія).

  5. Картку із зразками підписів осіб, яким надано право підписувати розрахункові документи та печаткою підприємства (картка завірена нотаріально).

  6. Довідка про реєстрацію в Пенсійному фонді України.

Для здійснення операцій на поточному рахунку до банку подаються документи, зазначені у п.2 теми, форми яких затверджені НБУ. При цьому є обов’язковим заповнення усіх реквізитів, в т.ч. назви підприємств, номери поточних рахунків і ідентифікаційні номери платника й одержувача коштів, сума платежу, дата документа. Документи, які надходять до банку дійсні при наявності підписів та печатки. Найчастіше у розрахунках використовується платіжне доручення.

Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку у спеціальному документі (виписці банку)з додаванням виправдовуючих документів.

Виписка банку – це документ, який видається банком підприємству та відображає рух грошових коштів на поточному рахунку. Вона являє собою регістр аналітичного обліку та є підставою для бухгалтерських записів.

Бухгалтер при отриманні виписки банку виконує такі операції: виписка нумерується, перевіряється наявність виправдовуючих документів, звіряється правильність сум у таких документах і виписці, проставляється кореспонденція рахунків відповідно до проведених операцій.

З виписок дані записуються в Журналі 2 і Відомості 2.1. щоденно. По закінченню місяця виводиться сальдо (залишок) грошових коштів на поточному рахунку на кінець останнього числа місяця, або на перше число наступного місяця. Звіряється сальдо на виписці банку і у журналі 2.

Облік грошових коштів у банках ведеться на рахунку 31 «Рахунки в банку». За дебетом рахунку відображається надходження грошових коштів, за кредитом – їх використання. Приклади господарських операцій наведено у табл. 2.1. Етапи ведення обліку грошових коштів на поточному рахунку наведено на

Бухгалтерські проводки з обліку операцій на поточному рахунку банку

1Отримано на поточний рахунок готівку із каси (виручка) Д 311 К 301

2Отримано грошові кошти на поточний рахунок від покупців за реалізовану продукцію Д 311 К 361

3Отримано грошові кошти на поточний рахунок, як внесок засновника до статутного капіталу Д 311 К 40,46

4Отримано на поточний рахунок довгостроковий кредит банку Д 311 К 50

5Отримано на поточний рахунок відсотки за депозитом Д 311 К 377

6Оплачено грошовими коштами з поточного рахунку постачальнику за придбані матеріальні цінності Д 631 К 311

7Погашено з поточного рахунку довгостроковий кредит банку Д 50 К 311

8Оплачено грошовими коштами з поточного рахунку транспортні послуги транспортному підприємству Д 685 К 311

9Перераховано з поточного рахунку податки і платежі в бюджет Д 641 К 311

10Перераховано з поточного рахунку відсотки за користування кредитом Д 684 К 311