Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP(cool).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
566.27 Кб
Скачать

33. Інтелектуальна власність: поняття, значення та процес її трансформації.

Інтелектуальна власність є юридичною категорією, що використовується для:визначення результатів творчої праці людини;позначення належності таких результатів відповідним суб'єк­ там творчої діяльності;закріплення за цими суб'єктами особистих немайнових і май­нових прав на розробку та використання створених ними інте­лектуальних продуктів.Група І. Об'єкти промислової власності Винахід — це результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі технології. Об'єктами винаходу можуть бути продукти і способи.Корисна модель — це результат творчої діяльності лю­дини, об'єктом якої може бути конструктивне вирішення пристрою або його складових. Це означає, що речовини, штами мікроорганіз­мів, а також способи не можуть бути визнані корисними моделями. Корисна модель відповідає умовам патентоспроможності, якщо вона є новою та промислово придатною. Промисловим зразком-результат творчої дія­льності людини в галузі художнього конструювання. Об'єктом такої діяльності може бути форма, рисунок, кольори, що визна­чають зовнішній вигляд промислового виробу й призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб. Знаками для товарів і послуг є оригінальні позна­чення (символи), за допомогою яких товари та послуги одних фірм відрізняють від однорідних товарів і послуг інших фірм. Головне завдання таких знаків полягає в ідентифікації товару. Тому їх розміщують на самому товарі або на його упаковці. Основними вимогами до знаків І послуг є: а) їхня новизна стосовно сфери вико­ристання та часу дії; б) оригінальність, тобто істотна відмінність від уже зареєстрованих і відомих позначень. Позначення походження товару може бути двох видів:

  • просте і кваліфіковане. Просте позначення — це будь-яке сло­весне чи графічне позначення, яке прямо або опосередковано вказує на географічне місце походження товару (країну, її регі­он, населений пункт, місцевість тощо). Словосполучення «кваліфіковане позначення походження товару» об'єднує в один тер­мін назву місця та «географічне позначення походження товару».Фірмове найменування — це стале позначення підпри­ємства (фірми, компанії") або окремої фізичної особи, від імені якої здійснюється виробнича чи інша діяльність. Воно викори­стовується для ідентифікації підприємств (окремих підприєм­ців) і виділення їх з-поміж інших, а також для загальної харак­теристики їхньої репутації на ринку. Недобросовісною конкуренцією визнаються будь-які дії, що суперечать правилам, торговельним та іншим чесним зви­чаям у підприємницькій діяльності. До недобросовісної кон­куренції відносять дії, які пов'язані з: а) неправомірним вико­ристанням ділової репутації суб'єкта господарювання; б) створенням перешкод суб'єктам господарювання в процесі конкуренції та використанням неправомірних переваг у конкуренції; в) неправо­мірним збиранням, розголошенням та використанням комерційних таємниць інших підприємців (фірм, компаній).Група II. Об'єкти, що охороняються авторським пра­вом і суміжними правами

До об'єктів, що охороняються авторським правом, на­лежать твори в галузі науки, літератури та мистецтва, які існують в таких об'єктивних формах: письмовій, усній, образотворчій, об'ємно-просторовій та ін. Під комп 'ютерною програмою розуміють об'єктивну фо­рму подачі сукупності даних і команд, призначених для забезпе­чення функціонування ЕОМ. Базою даних заведено називати сукупність даних, матері­алів чи творів, систематизованих у формі, яку «читає» машина. Усі бази даних охороняються авторським правом. Проте право­ва охорона не поширюється на ідеї та принципи, що їх покладе­но в основу бази даних. Топологією інтегральної мікросхеми визнається зафіксо­ване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та зв'язків між ними. При цьому обов'язковою умовою правового захисту даного об'єк­та є його оригінальність. Суміжні права — це права, які примикають до авторсь­кого права та є похідними від нього. Вони розділяються на три групи (види): 1) права виконавців; 2) права продуцентів фоно­грам; 3) права організацій мовлення. Група III. Інші (нетрадиційні) об'єкти інтелектуаль­ної власностіРаціоналізаторська пропозиція — технічне рішення, яке є новим і корисним для підприємства. Раціоналізаторськими вва­жаються пропозиції щодо вдосконалення техніки, яка викорис­товується, продукції, яка виготовляється, способів контролю, а також пропозиції, котрі сприяють підвищенню продуктивності праці та ефективнішому використанню матеріалів, енергії, устат­кування. «Ноу-хау» — (від англ. кполу-Ьо\у — знати як) — не захи­щені охоронними документами але не відомі господарникам знан­ня і досвід технічного, виробничого, управлінського, комерцій­ного та фінансового характеру, які можуть бути практично ви­користані в наукових розробках, у процесі виготовлення конку­рентоспроможної продукції. До «ноу-хау» також відносять не запатентовані з різних причин винаходи.Комерційну таємницю фірми (підприємства, організації)становлять відомості, що безпосередньо зв'язані з її діяльністю і розголошення яких може зашкодити суб'єкту господарювання. Комерційною таємницею вважається сукупність науково-технічної, виробничо-господарської та фінансово-економічної інформації про діяльність підприємства, розголошення якої може спричинити еко­номічні збитки. Охорона комерційної таємниці є важливою скла­довою забезпечення економічної безпеки суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]