Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpors_Files-PUS4UlHPPJ.2905.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

3.Визначити зміст бюджетної системи і бюджетного устрою та його принципи. Порівняйте обидва поняття і виявіть їх спільність та відмінність

Бюджетное устройство страны означает построение и принципы бюджетной системы, взаимоотношения между ее отраслями, компетенцию органов власти и управления в области бюджета, организацию бюджетного процесса.

Бюджетное устройство означает :-бюджетные права высших органов государственной власти и управления , органов местного самоуправления.

-Принципы строения бюджетной системы, ее вертикально-горизонтальную структуру.

-порядок прохождения бюджета на общегосударственном и местных уровнях.

В основу бюджетного устройства Украины положены такие принципы:

-определения основ строения бюджетной системы относительно к экономическим и социальным условиям.

1)уособлення ланок бюджетної системи;

2)установлення характеру та форм взаємовідношень між бюдже­тами згідно з компетенцією органів влада і управління;

3)розмежування доходів і видатків між бюджетами згідно з потре­бами регіонів та необхідністю зміцнення їхньої фінансової бази;

4)урахування особливостей державного устрою як унітарного, до складу якого входить автономне державне утворення - Авто­номна Республіка Крим;

5)необхідність єдності бюджетної політики та бюджетного устрою.

Бюджетний устрій України відноситься до унітарного ти­пу на відміну від країн, що мають федеративну систему.

25.Порівняти контрольну функцію фінансів з поняттям „фінансовий контроль”, з’ясуйте їх спільність і відмінності; назвати діючі і Україні форми фінансового контролю, виходячи із суб’єктів контрольної діяльності, показати сферу функціонування і наведіть приклади за кожною формою

Контрольна функція відображає здатність фінансів бути знаряддям контролю за формуванням, рухом та використанням фінансових ресурсів.

Особливість контрольної функції полягає в тому, що вона реалізується у сфері розподільних відносин і заснована на залеж­ності видатків від величини грошових доходів суб'єктів.

Здійснення фінансового контролю базується на фінансовій інформації, фінансових показниках, які відображаються у статис­тичній, бухгалтерській та оперативній звітності, а також на системі норм і нормативів (видатків, платежів в бюджет, в цільові фонди, амортизаційних відрахувань, оплати праці та інших).

Як прояв функції економічної категорії фінансовий конт­роль здійснюється об'єктивно, але результати його виявляються в процесі контрольної діяльності суб’єктів, наділених контрольними повноваженнями.

Шляхом звірення планових (прогнозних) показників зі звіт­ними, зіставлення норм з реальними видатками виявляються по­рушення фінансової дисципліни, реальні результати фінансової діяльності, приймаються міри з ліквідації наслідків та профілакти­ці порушень, помилкових дій, зловживань.

У зв'язку з цим виникає думка про те, що фінансовий конт­роль є не об'єктивна функція фінансів, а контрольна діяльність фі­нансового менеджменту, яка здійснюється суб'єктивно.

Финансовый контроль: -влияние финансов на контрольную функцию; -контрольная деятельность общегосударственного аппарата.

Головні напрямки впливу фінансів у контрольній функції: 1)забезпечення фінансовими ресурсами процесу розширеного від­творення; 2)дотримання оптимальних пропорцій розподілу фінансових ресурсів; 3)своєчасність і повнота виконання фінансових зобов'язань; 4)створення фінансових умов формування науково-технічного прогресу; 5)економне та цільове використання матеріальних і фінансових ресурсів суспільства; 6)максимальне скорочення непродуктивних видатків; 7)дотримання норм фінансового законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]