Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_TRH__PUDY_TRH__KAPITALU_vsh_matros_cz-ST.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать
    1. Poptávka, nabídka a rovnováha na trhu kapitálu

Poptávka po kapitálu

Poptávka po kapitálu je poptávkou odvozenou od poptávky po výrobcích a službách, k jejichž výrobě je kapitál potřebný. Při rozhodování o investicích porovnávají firmy mezní náklady na ka­pitál s příjmem z mezního produktu kapitálu. Mezní náklady na kapitál se rovnají v podmínkách dokonalé konkurence úro­ku při dané tržní úrokově míře. Bude-li úrok, tj. náklad na pořízení dodatečné jednotky kapitálu nižší než příjem z mezního pro­duktu kapitálu (výnos ze zapojení dodatečné jednotky kapitálu do výroby), budou firmy pořizovat další jednotky kapitálu a rozšiřovat výrobu. Hlavními faktory ovlivňujícími poptávku po kapitálu jsou tedy:

  • příjem z mezního produktu kapitálu;

  • výše úrokové míry.

Ú roková míra působí na poptávku po kapitálu nepřímo úměrně: roste-li, klesá poptávka po kapitálu a naopak.

Uvedený závěr si můžeme zobrazit pomocí následujícího gra­fu.

V ýše úrokové míry ovlivňuje do značné míry také nabídku volných peněžních prostředků, ovšem zcela jiným způsobem, než je tomu v případě poptávky po kapitálu. Růst úrokové míry vede zpravidla k růstu úspor. Pokud úro­ková míra roste, zvyšuje se zájem investorů o tvorbu úspor, proto­že výnos s nimi spojený roste.

Ú roková míra tedy koriguje nabídku i poptávku po kapitálu. Její působení se projevuje jak u subjektů - investorů, tak u subjektů, které mají nedostatek kapitálu. Dochází-li ke zvyšování úspor za stávající poptávky po kapitálu, úroková míra klesá, naopak, nedostatek úspor povede k růstu úrokové míry, která se tak stává tržní cenou a její kolísání vede k vytváření rovnováhy na trhu kapitálu. Rovnovážnou úrokovou míru znázorňuje graf 12.4.

Strana 10 (celkem 10) Zpracoval M 12/11/2020