Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді з філософії.docx
Скачиваний:
139
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
128.68 Кб
Скачать

Усні питання на іспит з „філософії” (макс.10 балів за два питання в білеті):

  1. Що таке філософія, її предмет, структура, та поясніть кожен елемент цієї структури. Які історичні типи світогляду Ви знаєте та поясніть особливості (характерні риси) кожного цих типів. Текст: Платон «Апологія Сократа».

  2. Філософські ідеї східної філософії (буддизм, конфуціанство та даосизм). Текст: Лао-цзи «Дао-де-цзін».

  3. Філософія Платона (теорія ідей, теорія пізнання, міф про печеру, міф про андрогінів, вчення про державу). Текст: Платон «Бенкет»

  4. Філософія Арістотеля (метафізика, вчення про матерію і форму (як потенційність та актуальність), причини виникнення речей, критика теорії ідей Платона, що таке чеснота і щастя). Текст: Аристотель, «Нікомахова етика», книги 8-9

  5. Філософські погляди Августина Аврелія (про свободу волі, про природу зла, вчення про два Гради, про Божественну ілюмінацію). Текст: Августин, «Сповідь», книга 3 (4)

  6. Філософія раціоналізму Р.Декарта та емпіризму Ф.Бекона (раціоналізм, вчення про субстанцію, дуалізм, метод радикального сумніву, вроджені ідеї, дедуктивний метод, дедукція, індукція, примари розуму, 3 шляхи пізнання)

  7. Гносеологія та етика І.Канта („коперніканський переворот”, агностичний апріоризм, три сходинки пізнання, синтетичні та аналітичні твердження, апріорні та апостеріорне знання, світ речей-в-собі та світ-речей-для-нас, феномен, ноумен, категоричний та гіпотетичний імператив, що таке моральна дія, чим відрізняється дія вчинена з обов’язку від дії вчиненої зі схильності)

  8. Філософія раціонального песимізму А.Шопенгауера (що лежить в основі світу, знати характеристики світової волі, що значить розуміння світу як воля та уявлення, шляхи уникнення волі). Текст: Шопенгауер, «Афоризми життєвої мудрості» (правила поведінки). гл.5

  9. Філософія Ф.Ніцше („воля до влади”, „вічне повернення” „надлюдина”, діонісійне і аполонійне начала, імморалізм, переоцінка всіх цінностей, що таке рабська та стадна моралі).

  10. Філософія свободи С.Кєркегора (три стадії життєвого шляху та вміти пояснити їх, що таке суб’єктивна та об’єктивна істина за Кєркегором) та філософські ідеї екзистенціалізму Сартра та Камю (як співвідносяться між собою сутність (есенція) та існування (екзистенція) у екзистенціалізмі, що таке межова ситуація, що таке екзистенція, поняття абсурду, основні характеристики та стани людини за екзистенціалістами). Текст: Сартр «Екзистенціалізм – це гуманізм». (http://psylib.org.ua/books/sartr01/)

  11. Творче питання: будь-яке ваше самостійно підготовлене питання на іспит з філософії, крім згаданих вище.

12. Додаткові питання по одному з текстів:

Платон, Бенкет

Платон, Апологія Сократа

Аристотель, Нікомахова етика, кн.8-9

Еразм Роттердамський, Похвала глупоті

Монтень, Проби (будь-які два есе)

Шопенгауер, Афоризми життєвої мудрості, гл.5

Сартр, Екзистенціалізм – це гуманізм

Е.Фромм, Мистецтво любити (вступ)

М.Фуко, Наглядати та карати. Народження в’язниці. (розділ)