Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СКОРОЧЕНИЙ КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Словник термінів

1. Витрати – це визначений у вартісній формі обсяг ресурсів (трудових, матеріальних, фінансових) необхідних для вжиття конкретного заходу.

2. Економія – це зниження витрат (різниця витрат до і після запровадження працеохоронного заходу).

3. Економічна ефективність – це відношення економічних результатів до витрат на їх досягнення.

4. Економічний ефект – різниця між одержаними результатами проведення працеохоронних заходів і сумарними витратами виробничих ресурсів на їх здійснення.

5. Ефект – це різниця результату і витрат приведених до спільної одиниці виміру.

6. Збитки – матеріальні, майнові, фінансові витрати внаслідок нещасного випадку (НВ) на виробництві чи профзахворюванності (ПЗ).

7. Інтелектуалізація (наукоємність) виробництва – це процес насичення виробництва високими, наукоємкими інформаційними технологіями та трудовими ресурсами зайнятими розумовою працею.

8. Інтелектуалізація праці – це процес поступового насичення виробництва наукоємкими технологіями і інноваціями, що змінює умови праці та сприяє поширенню сфер використання розумової праці.

9. Критерій ефективності – це мірило оцінки ефективності, правило за яким відбирається ті чи інші засоби досягнення мети.

10. Працеохоронна діяльність – це діяльність, спрямована на поліпшення умов і ОП на виробництві.

11. Працеохоронні заходи – організаційні, технічні, технологічні та інші заходи, спрямованні на поліпшення умов і безпеки праці на виробництві.

12. Соціальний ефект (результат) – це суспільно значимі наслідки, поліпшення умов праці і зменшення кількості травм і профзахворювань, зменшення чисельності працівників, зайнятих на важких, небезпечних і шкідливих роботах; підвищення працездатності, продовження періоду трудової активності, підвищення творчої активності тощо).

13. Соціально економічний ефект – це визначені в вартісній формі суспільно значимі наслідки від поліпшення умов і охорони праці.

14. Виробничо-трудовий процес – це сукупність усіх процесів праці і дій, які спрямованні на перетворення сировини і матеріалів у готову продукцію.

Основні елементи виробничо-трудового процесу:

  1. Основне виробництво – це частина виробничої діяльності підприємства про безпосереднє перетворення предметів праці на готову продукцію.

  2. Технічне обґрунтування – це комплекс операцій для підтримки справного стану чи працездатності устаткування під час його використання за призначенням.

  3. Матеріальне обслуговування – це процес що забезпечує основне виробництво і технічне обслуговування необхідними матеріалами та ресурсами.

  4. Загальне обслуговування – це система управління підтримання порядку.

Тема: Методи аналізу травматизму

Велику роль у запобіганні травматизму має аналіз і, головне, своєчасне доведення його результатів до всіх структурних підрозділів та всіх працівників.

При проведенні аналізу травматизму ставляться такі завдання:

1. виявлення причин нещасних випадків;

2. виявлення характеру і повтору нещасних випадків;

3. визначення найнебезпечніших видів робіт та процесів;

4. виявлення факторів, характерних щодо травматизму на даному робочому місці, у цеху, підрозділі;

5. виявлення загальних тенденцій, характерних щодо травматизму на даному робочому місці, у цеху, підрозділі.

Мета аналізу травматизму – розробка заходів запобігання нещасним випадкам, у зв’язку з чим потрібно систематично аналізувати й узагальнювати причини травматизму.

Найпоширенішими методами аналізу травматизму, що взаємодоповнюють один одного, є статистичний і монографічний. Нині дедалі більшого значення набувають економічний та ергономічний методи.