Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Скляренко

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
22.97 Кб
Скачать

Вступ

Актуальність.Процес становлення американської держави в 1775 – 1789 р.р є доволі актуальним нині оскільки він розкриває основні віхи становлення та розвитку інститутів влади демократичної держави. Актуальним залишається процес становлення та подальшого розвитку особливої форми державного устрою – федеративної республіки, органів державної влади в центральному інституті управління державою та в штатах. Принципи вміщені в Декларації незалежності, залишаються основою для створення демократичних конституцій країн світу та є актуальними і нині. Я обрав дану тему курсової роботи тому що цікавлюся еволюцією створення американської держави, створенням демократичних документів котрі відображають основні погляди та прагнення суспільства у процесі розвитку суспільної думки щодо прав людини, та питань організації інститутів влади в країні. Об’єкт дослідження-війна Північно-американських колоній за незалежність. Предмет дослідження-причини і передумови війни Північно-американських колоній за незалежність. Створення США. Хронологічні рамки курсової роботи сягають періоду 1775 – 1789 р.р. Географічні межі курсової роботи охоплюють території, які входили до складу Нової Англії, а згодом і незалежної американської держави в 1775-1789 р.р. Метою курсової роботи є дослідження ходу Війни за незалежність англійських колоній в 1775 – 1783 р.р., процесу створення органів державної влади в США, Декларації Незалежності, Конституції 1777 та 1787 р.р. Для реалізації мети поставлені такі дослідницькі завдання: -дослідити хід Війни за незалежність англійських колоній 1775-1783 р.р. -описати процес створення та організацій органів державної влади в США -прослідкувати процес трансформації союзу штатів в 1777 р. в федеративну республіку 1787 р. - проаналізувати Декларацію Незалежності, Конституції 1777 та 1787 р.р. Структура роботи зумовлена метою та дослідницьким завданням і складається з вступу, трьох розділів, шести підрозділів висновку та списку використаних джерел та літератури.

Історіографія Війна за незалежність США, іменована "Американської революцією" (1775-1783) - війна між Великою Британією (лоялістами) і революціонерами 13 англійських колоній (патріотами), які проголосили свою незалежність від англійської корони, як самостійне союзну державу, в 1776 році. В основі причин війни за незалежність лежало своєрідність розвитку колоній Америки і виток сутичок колоній з метрополією.

В історичній науці - американистике - одним з головних є той підхід, який обгрунтовував еволюційність та спадкоємність у розвитку американської держави і Конституції. Згідно з ним, революція мала на меті не змінити, а закріпити демократичні політичні принципи колоніальної епохи, врятувати їх від узурпаторських намірів англійської влади. 1 Другий підхід, навпаки, обгрунтовував радикально обновленський характер впливу революції на американську державу: згідно з ним, недемократичність колоніальної політичної системи був головною причиною, що викликала до життя революцію. 2

Що стосується вітчизняної історіографії, то до другої половини 80-х років 20 ст., Критика історичної науки США вважалася сильною стороною нашої американістики. 3 Дослідження вчених радянського часу зберігають наукове значення, але в світлі можливостей і вимог новітнього суспільствознавства політичний досвід США заслуговує подальшого всебічного вивчення, осмислення та узагальнення. Серед авторів найбільший інтерес викликають роботи В.В. Согрина, плідно пише на різні теми з історії США часів революції. Позитивною стороною його робіт радянського часу (тому що він писав і пізніше) є залучення їм всіляких джерел часів прийняття Конституції, а також усіх періодів Американської війни за незалежність. 4 Новітні роботи В.В. Согрина придбали напрямок узагальнюючих монографій 5 .

У цілому, у вітчизняній історіографії домінує той погляд, що основи американської державності намітилися в колоніальний період і оформилися в горнилі революції кінця 18 ст. На даний час, різноманітні оцінки політичного досвіду США характерні для професійної американістики, як вітчизняної, так і зарубіжної.

Джерелами з нашої теми стали документи конституційного характеру, періодичні видання (памфлети) і філософські праці діячів Просвітництва. Важливим джерелом є Декларація незалежності 1776 року. 6

Метою нашої роботи є опис історичних причин і ходу війни за незалежність англійських колоній в 1775-1783 рр. і документальних наслідків, важливих для розуміння процесу формування державності США.

Зміст

ВСТУП……………………………………………………………………….....2

РОЗДІЛ І Причини і передумови війни за незалежність США..

1.1Становище англійських колонії у Північній Америці……………………

1.2 Посилення експлуатації Північно-американських колоній…………….

РОЗДІЛ ІІ Бостонське чаювання. Початок військових дій….

2.1Військові дії на першому етапі війни………………………………….

2.2 Проголошення незалежності США…………………………………..

РОЗДІЛ ІІІ Союз з Францією. Завершення війни……………..

3.1Перехід військової ініціативи до США та Франції………………….

3.2 Версальський мир. Завершення війни……………………………….

ВИСНОВКИ………………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………........