Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4-8 ЕК ЛЮДИНИ укр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
305.66 Кб
Скачать

Тема 8: антропогенний вплив на природу в сучасному свт1 1 стан здоров”я людей

  1. Забруднення повітряного середовища і стан здоровая людей.

  2. Забруднення водного середовища і стан здоровая людей.

3. Стан грунтів, здоров"я людей.

  1. Іонізуюча радіація і стан здоров"я людей.

  2. Проблема збереження біорізноманіття і стан здоров"я людей.

  1. Знищення лісів і стан здоров"я людей.

  2. Пожежі і здоров"я людей.

  3. Спустелювання і життєдіяльність людей.

  4. Транспортні катастрофи і здоров'я людей.

  1. Екологічні наслідки інженерно-технічних споруд.

  2. Аварії на ядерних установках.

1. Людина суттєво залежить від стихійних явищ. Але вагомішою стала залежність життя і здоров"я людей від наслідків своєї взаємодії з природою. Результати впливу на природу поставили людство на грань самознищення. За даними ВОЗ, понад 80% усих захворювань людини пов"язано зі станом і впливом навколишнього середовища.

Без кисню із атм.життя людини неможливе. Зменшення кисню в повітрі спричинює кисневий голод, який супроводжується

запомороченням, болем в області потилиці, зниженням гостроти зору; нудотою. Якщо вміст О2 = 8%, внаслідок падіння температури тіла, анурія, зневоднення і смерть.

Іонізоване повітря має лікувальні властивості. Природне- в горах, поблизу водоспадів, зони прибою, гейзерів, серед буйної зелені. В людей підвищується працездатність, знижується О2 нестача, лікуватіьна дія.

СО2, - в конц. 1-2% негативно впливає на людину, а при конц. 3% прискорює дихання, викликає головний біль, шум у вухах, підвшцується артеріальний тиск, серцебиття. Подальше підвищення вмісту СО2 призводить до смерті.

О3 (озон) - має сильні Ох властивості: Озоновий екран Землі затримує згубні для всього живого короткохвильове випромінювання Сонця ( УФ, рентген, жорстке). Зменшення озонового шару пов"язане з дією фреонів ( 1 мол-ла руйнує 10*О3). ГДвміст О3 в повітрі 0,0001мг/л Якщо вміст збільшується він викликає подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, гол.біль, стомлювальність, слабкість, підвищення потовидділення, при С= 0,02 мг/л може розвинутися пневмонія. Внаслідок діяльності людини за рік в атмосферу надходить більше 1500млн.т. SO2, 20млрд.т. CO2, 200млн.т. СО, більше 40 млн.т. вуглеводів і 20млн.т. N О. Ці гази змішуються з газами атмосфери, частинками пилу,

краплинками і утворюють аерозолі (туман і дим). Понад 20млрд.т. СО2 викидається в атмосферу від згорання різних видів палива Його вміст зростає, СО2 викликає глобальне потепління в біосфері, яке

зумовлене "парниковим ефектом", це може призвести до непередбачених наслідків для всього живого.

CО - оксид вуглецю - продукт неповного згорання. ГДК в атмосфері =0,03 мг/л. Дуже активний до гемоглобіну крові. CO витісняє кисень, замість оксигемоглобіну утворюється карбоксигемоглобін.

Вуглеводи - частина з них має токсичну і канцерогенну дію. Так, бензпирен- має ГДК= 110 %, канцероген. Утворюється на метал., хімічних, коксохімічних заводах та при спалюванні сміття.

NO-монооксид азоту— в малих кількостях утворюється при роботі двигунів внутрішнього згорання. NO окислюється в атм. до NO2 . При спалюванні вугілля, нафзти, торфу, деревини, у вихлопних газах. В атм. окисли азоту (S) взаємодіють з парами води і утворюють кислотні сполуки, які випадають на землю у вигляді кислотних дощів.

УВ, N0 - беруть участь в утворенні смогу. Автомобілі викидають понад 200 забруд. На Україні приблизно 40% всього обсягу забрудн. атм.

Рослини, що ростуть поблизу автострад, вбирають в себе свинець, поліхроматичні вуглеводи канцерогенної дії.

Експерти ВОЗ вважають, що вихлопні гази авто є причиною 70% дитячих і більше 60% захворювань дорослих Поверхня автотрас при високій температурі виділяє в атм. нафталін, феноли та.ін. шкідливі речовини.

Основними забруднювачами повітря в містах є промислові підприємства. Вони є джерелом декілька тисяч хім. сполук, пилу. Це спричинює легеневі захворювання, алергії, особливо у дітей. Дуже зростає кількість гострих распіраторних захворювань. При великій концентрації пилу в атмосфері організм не може виводити його, він накопичується в легенях, викликає хронічні захворювання. Особливо небезпечний - азбестовий пил (рак).

SO2- також викликає кислотні дощі. SO2- в малих концентраціях подразнює дихальні шляхи, при високих - викликає запалення очей, дихальних шляхів, бронхів, загальну слабкість, головну біль, задуху.

H2S - сірководень- виникає при добуванні вугілля в шахтах, на цукрових заводах при переробці сировини у шкіряній та нафтовій промиcловості, в хімічній ( штучний шовк), при гнитті органіки, у стічних водах- є сильною отрутою, подразнююча дія; вражає кровоносну і нервову системи, пригнічує тканинний обмін в організмі. Цри високій концентрації наступає головний біль, слабкість, непритомність, розвивається розлад серцевої діяльності, набряки легенів.

З атмосфери також випадають важкі Ме : Hq Pb Cd.

2 Забруднення водного середовища і здоров”є.

Проблема чистої води стала глобальною у всьому світі - дефіцит чистої прісної води. Вона стала об"єктом державної і міждержавної торгівлі. В світі лише 2,5% водних запасів- це прісна вода, з яких 69 %- у полярному льоді та 30% - у підземних джерелах. В кінці XX ст. хронічний дефіцит питної води - у більшій частині Африки, Ближнього Сходу; Південного Китаю, Індії та Мексиці, на заході США і средньоазіатських країнах.

Забруднення вод відбувається через скид стічних вод, зливу мінеральних добрив і хімікатів з полей, сплаву лісу, роботи ГЕС і АЕС.

Внаслідок скиду стічних вод вміст мінеральних солей у водах Дністра, Південного Бугу збільшився у 2 рази, Дніпра - в 1,5 рази. Використання такої води викликає тяжкі серцево-судинні та онкологічні захворювання.

За даними експертів ВОЗ, від 75% до 90% населення країн, що розвиваються, споживають забруднену воду. Понад 80% захворювань у світі пов"язано із споживанням неякісної води. Зростає дитяча смертність. Від нестачі води щодня в світі гинуть 25 тис.чол

Дуже забруднює водойми с/госп.+ великі тваринницькі комплекси, птахофабрики, зрошування земель. Щорічно у грунти вносяться понад

50 млн.т. азотних добрив. У багатьох сільських районах сьогодні вода у половині колодязях містить нітрати та нітрити (норма 20 мг/л. а в них 100-500, навіть є 2000 мг/л). Це мутагенні речовини, які викликають генетичні захворювання.

Особливо небезпечні також побутові стічні води, бо містять збудників багатьох інф.хвороб, таких як паратиф, дизентирія, інф. вірусний гепатит, ін. Щорічно в світі 500 тис.чол. захворіють внаслідок вживання брудної води. В Індії за 10 років (1940-1950рр.) вмерло від кишкових захворювань 27,5 тис.чол.

Забруднення водоймищ важкими металами дуже небезпечне. Так, в Японії в м.Мінаматі хімзавод протягом 10 років забруднював ртуттю води затоки, де місцеві жителі ловили рибу. У місті від отруєння ртуттю померли 50 чол., які споживали отруєну рибу. Діти страждали розумовою відсталістю, почастішали випадки вроджених каліцтв.

Рв - викидають хім., авто-судно-будівні та ін. підприємства Свинець-протоплазматична отрута, він накопичується в організмі гол.чином в кістках, звідти може надходити в кров і викликати інтоксикації. Свинець викликає патологічні зміни в нервовій системі, кровотворних органах, системі травлення. Гостре отруєння свинцем виявляється у вигляді коліки, з"являється нудота, біль, блевота, багато слюни.

Cd - захворювання кісток- (ітай-ітай) населення споживало рис, що зростав на полях, які зрощувалися стічними водами гірничо-видобувного комбінату. Смертність серед хворих досягала 50% Сd і Са хімічно схожі, тому Cd може замістити кальцій у кістках.

Радіоактивне забруднення природних вод - внаслідок ядерних випробувань, поховання р/активних відходів, роботи ядерних реакторів підводних човнів, льодоколів, АЕС Р/акт. деяких видів риб може бути в 50 тис.разів вище р/акт. води внаслідок акумуляції у ланцюгах живлення (планктон-риби). Р/акт. забруднення води на Україні - внаслідок аварії на ЧАЕС.

3. Земля- основне богатство людства її поверхневий родючий шар(гумусний) є основою для рослин і тварин. Від 70% до 85% живих організмів в той чи інший період свого житття пов"язані з грунтом. В останні роки в усьому світі втрачається гумусний шар грунту.

Грунт - складна система, що функціонує за певними законами. Незнання їх або порушення призводить до катастрофічних наслідків. За данними ООН в світі щорічно перетворюються в пустелю 6 млн.га родючих земель, вирубується і гине від пожеж і шкідливого впливу більше ніж 11 млн.га лісу. Така ж площа земель руйнується при видобуванні корисних копалин. Можливості рекультивації обмежені через дорожнечу і тривалість процесу. Для відтворення 1 см. грунту необхідно приблизно 150 років (18 см. За 1400-7000 років).

Хвороба Кашина-Бека (ендемічний остеоартроз) пов"язана з фосфорно-марганцевою інтоксикацією; відбувається тяжка деформація

суглобів. Хворіє населення рядів районів Сибіру, Китаю, де в грунтах високий вміст Р і Мn.

Ендемічний зоб - захворювання щитовидної залози, пов"язане з вмістом йод І в грунті.

Заявляються нові ендемії в місцях розташування шахт, рудників, збагачуючих заводів. Сульфідні рудні відвали при вилуджені звільняють Cd і миш”як А. Миш”як пригнічує ріст рослин, в значних дозах викликає загибель людей і тварин.

Кадмій викликає переродження ниркової тканини, цироз печінки., розпад кісткової тканини.

Свинець, шо звільнюється з відвалів., при надходжені до ланцюгів живлення викликає затримку розумового розвитку дітей.

В районах алюмінієвих заводів діти хворіють рахітом у 7 разів частіше.

Регіони з найбільш високою концентрацією промислових відходів належать країни Східної Європи: Польща, Німеччина. Чехія, Словаччина- в них зруйноване довкілля, забруднені грунти і внаслідок цього - хвороби людей : рак шлунка, розлад нервової системи в 2 рази частіше, а тривалість життя на 10 років менша, ніж в інших регіонах.

Забруднення грунтів міндобривами і пестицидами- дуже шкодить людині. Нитрати накопичуються в продуктах ( мак. - в кавунах, і листових овочах). Люди можуть отруїтися споживаючи їх Частина нитратів в організмі перетворюється в нитріти, які знижують вміст гемоглобіну в крові., порушують функцію щитовидної залози. Надлишкові нітрати можуть переходити в організмі в нітрозаміни, які мають канцерогенну дію.

Пестициди дуже широко використовували у 80-х роках у Молдовій і країнах Середньої Азії. Так, щорічно вносились по 21-22 кг. отрутохімікатів на га (Молдавія). В цих районах захворюваність дітей була в в 3,5 рази вище. Значна частина пестицидів за кордоном знята з виробництва у зв"язку з високою токсичністю і здатністю накопичуватися в НС і продуктах харчування. В Україну імпортні пестициди ввозять безконтрольно.

4. Іонізуюча радіація і стан здоровая людей. До природного радіаційного фону, що створює земна кора і космічне випромінювання, людина, адаптувалася, звикла. Зараз іонізуюча радіація широко застосовується в медицині( рентген), геології, металургії, хімічній промисловості, в наукових дослідженнях,с/госп., в енергетиці (АЕС) і військовій справі. Але надходження у НС великої кількості р/акт. речовин дуже шкідливе для здоров"я людей. Так, альфа, бетта та гамма- промені і частинки (високоенергетичні протони, нейтрони) можуть порушувати функції клітин, руйнують модекули,порушувати гени. Розрізняють пряму і непрямуу дію радіації. Пряма дія- це зміни, які виникають внаслідок поглинення випроміненної енергії клітинами, а непряма дія- зміни, які викликають продукти р/акт. розпаду речовин у живій клітині. Поряд з пошкодженням може відбутися репарація- відновлення початкового стану клітини. Це залежить від дози опромінення і фізіологічного стану організму, ступеню стійкості клітин до іонізуючого випромінювання.

Особливо небезпечні для організму радіонукліди з великим періодом напіврозпаду. Вони можуть надходити з повітрям при дихані, з водою та їжею, через шкірзу. Різні р/акт. накопичуються в різних органах і тканинах. Так криптон-85 (інертний) впливає на шкіру і легені. Нагромаджується в кістковій тканині, викликає рак або лейкомію. Вплив р/нуклідів може бути самотичним або генетичним. Самотична дія виявляється протягом життя одного організму. Генетичний вплив виявляється у потомків внаслідок порушень у генах і хромосомах.

Мак. небезпеки від р/акт. випромінювань - для тканин, що відтворюються з великою швидкістю : кістковий мозок, епіталіальна тканина, лімфатична тканина (вузли).

Вплив залежить від активності випромінювання (А), дози (Д), часу впливу , виду випромінювання,, розмірів поверхні, що опромінена,, швидкості виведення р/нуклідів. Гостра променева хвороба виникає, якщо одноразова поглинена доза більше 100 рад.

Наслідки аварії на ЧАЕС - довгострокові. Медицина, хімічна промисловість і с/господарство мають досить ефективні засоби профілактики і знезараження НС від р/акт. забруднення.

Спец.дієта з метою попередження пост.радіаційного канцерогенезу: зменшення калорійності їжі, насиченість вітамінами протягом року + антиоксиданти, що сприяють виведенню з організму радонуклідів. Пектини (4г/добу для дорослих, 2г- для дітей) містяться в салатах, соках овочів і фруктів, виводять стронцій, цезій, ртуть та ін.. Вводити їжу багату на кальцій та фосфор, вітамін А. Дуже корисна соя, яка містить інгібітори-антиканцерогени (плазмін, еластаза). В Японії встановили сприятливу дію жовто-зелених овочів, рибячий жир, сорбенти і антидоти, які скорочують час перебування р/акт. в шлунку і верхніх дихальних шляхах + сауна + "промивання" організму.

5. Проблема збереження біорізноманіття та здоров”я людини.

Тільки збереження біорізноманіття дозволить зберегти стабільне функціонування біосфери і життя на планеті. Необхідно зберегти природне середовище людини, як середовище її існування. Рослини покращують якість НС, осаджують і поглинають пил, токсичні речовини, радіонукліди, збагачують атмосферу фітонцидами й легкими іонами, 1га ялинового лісу поглинає 32т. пилу, соснового - 35т., букового-65т.. Деякі рослини здатні поглинати певні забруднювачі. Так; тополя чорна поглинає феноли і ціаніди, акація біла-ціаніди, кінський каштан- сполуки свинцю, бузок звичайний-піридини. Липа дрібнолиста, біла шовковиця, клен, звичайний каштан та дуб -сірководень.

Легкі фітонциди знижують конц.СО на 10-15%, оксиду сірки на 50-74%, оксидів азоту- на 15-35%. Фитонциди гальмують ріст м/орган. знищують багато патогенних бактерій і вірусів; сосна - на збудників дизентерії і коклюша.

Ліси стримують процеси ерозії грунтів, зливу й вивітрювання гумусового шару.

Зелені насадження відновлюють N психічний стан людини. Кольори, запахи, відвари, мазі - все використовує народна медицина (40% у сучасному каталозі лікарських засобів.)

У містах - не тільки більший вміст кисню, а знижують запиленність повітр"я на 40% рівень шуму - на 20%. Народна мудрість : посади дерево ! Треба зберегти рослини, тварини, грунти, ландшафти.

6. Знищення лісів і стан здоров"я людей.

Ліс-самий надійний охоронець екологічного благополуччя НС. Зберегти ліси- зберегти людство. Глобальна проблема сучасності -повальне знищення лісів на планеті. (див. тема 7 п.2). Мак. - у тропіках : на початку ХХст. Площа лісів там складала 24,5 млн.кв.км., а зараз = 10 млн.кв.км . Зараз (за 1900-2000рр.) площа лісів на землі скоротилася вдвічі (з 16% до 7% від площі суші) В деяких країнах цей процес йде ще швидше : Бразилія, Індонезія, Тайланд. Найбільше знищені ліси в Африці і Південній Америці. Це пояснюється в багатьох випадках економічними причинами : країни, що розвиваються, експортують ліс в розвинуті країни, а також спалюють його для отримання тепла і енергії.

Знищення лісів веде до зміни ландшафтів, зубожіння і деграції тропічних екосистем. Виникають пустелі, міліють ріки, знижується рівень ґрунтових вод, засухи.

В Україні лісові запаси дуже обмежені, але сильно знищуються : в Одеській обл.- острівні діброви; в Закарпатті- гірські діброви. Знищують Савранську діброву (S = 9 тис.га) на березі Південного Бугу. Наслідки можуть стати трагічними. Медики довели, що перебування людини на природі, у лісі, сприяє зниженню різних захворювань на 15-20% і підвищує працездатність на 10-12%.

Необхідно темінові заходи по захисту лісів від варварського знищення, радікальне користування, покращання структури лісового фонду, відновлення.