Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для студентов.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Виробнича практика з атл

Виробнича практика з аптечної технології ліків проходить на четвертому курсі. Навчання,проводиться в сьомому семестрі після успішного закінчення курсу аптечної технології ліків. Виробнича практика призначена для закріплення на практиці отриманих теоретичних знань і практичних навичок з технології ліків.

На виробничу практику студентів по аптечним установам розподіляє відділ практики НФаУ. Аптека, яка є базою практики, обов’язково повинна мати асистентську кімнату і готувати екстемпоральні ліки. Практика триває три тижня (18 днів за п’ятиденним тижнем і 15 днів за шестиденним тижнем).

Під час практики необхідно готувати екстемпоральні ліки у вигляді різних лікарських форм з рецептури, що надходить в аптеку, але при цьому дотримується графіку розподілу робочого часу (табл. 10).

Таблиця 8

Графік розподілу робочого часу студентів

Модуль №1 Приготування екстемпоральних лікарських препаратів

Кільк. год./

днів

Змістовний модуль № 1

Приготування екстемпоральних лікарських препаратів

Знайомство з виробничими приміщеннями аптеки. Проходження інструктажу по техніці безпеки, санітарному режиму, дотриманню фармацевтичного порядку. Знайомство з отриманням води очищеної.

4

Приготування лікарських форм по рецептах (вимогам), зокрема:

3

4

4

4

2

- твердих (порошків)

3

- рідких (розчинів низькомолекулярних і високомолекулярних з'єднань, колоїдних розчинів, суспензій, водних витягань, лініментів)

4

- м'яких (мазей, супозиторіїв)

4

- що асептично готуються (для ін'єкцій, очних, препарати з антибіотиками та ін.)

2

Приготування внутрішньоаптечних заготовок (концентрованих розчинів, напівфабрикатів, заготовок для очних крапель, мазей і ін.); вивчення умов зберігання лікарських засобів.

Підсумковий модуль

1

ВСЬОГО:

15

18

Форми контролю

1. Поточний контроль. Перевірка проходження практики на базі аптеки та перевірка щоденників практики, оцінка придбаних студентами практичних навичок. Викладач проводить цей від контролю на базі практики, в аптеці.

2. Контроль змістовного модулю – первинний від контролю у вигляді карткового опитування (зразок дивись додаток 1). Зміст питань стосується головним чином безпосередньо практичної частини роботи в аптеці по приготуванню екстемпоральної рецептури (практичні навички, рецептура, ситуаційні завдання). Проходить в останній день практики на базі кафедри або аптеки.

3. Підсумковий модульний контроль (карткове опитування, що охоплює запитання з практичних навичок та теоретичних знань з АТЛ, а також перевірка правильності заповнення та оформлення щоденників практики з АТЛ) (додаток 2). Перелік питань до підсумкового модульного контролю дивись додаток 3.

Оцінювання дисципліни:

Успішність виробничої практики з АТЛ оцінюється за 100-бальною рейтинговою шкалою.

Максимальна кількість балів, яку можливо отримати становить 100 балів.

  • 60 балів – за виробничу роботу в аптеці, підсумком якої є ведення щоденника (10 балів за кожну тему – тверді, рідкі, м’які, стерильні в тому числі очні лікарські форми, за приготування внутрішньо аптечних заготовок та 10 балів за розділ „Знайомство з аптекою ”, тобто санрежим, фармпорядок, отримання води очищеної)

  • 40 балів - за результати підсумкового модульного контролю.