Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для студентов.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
812.03 Кб
Скачать

--------------------------------

ВИДАВНИЦТВО

НФаУ

КАФЕДРА

АПТЕЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЛІКІВ ім. Д.П. Сала

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

«ФАРМАЦІЯ» З ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА

АПТЕЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЛІКІВ ім. Д.П. Сала

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ФАРМАЦІЯ» З ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Під редакцією академіка Української АН О.І. Тихонова

Харків

Видавництво НФаУ

2011

УДК: 378.145:371.385:371.388(072)

Т 46

Рекомендовано ЦМК Національного фармацевтичного університету

(протокол № 3 від 20 травня 2011 р.).-

Рецензенти: Гладух Є.В., доктор фармацевтичних наук, професор кафедри промислової технології Національного фармацевтичного університету.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ФАРМАЦІЯ» З ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН / Тихонов О.І., Тихонова С.О., Подорожна Л.М., Гайдукова.Е.О., Богуцька О.Є., Юр’єва Г.Б., Зуйкіна С.С., Шпичак О.С., Під ред. О.І. Тихонова. – Х.: Вид-во НФаУ, 2011. – 78 с.

В методичних вказівках у доступної формі надано структурований матеріал з вивчення аптечної технології ліків, біофармації, технології гомеопатичних лікарських засобів, а також пропедевтичної та виробничих практик в умовах кредитно – модульної системи.

До складу методичних вказівок входять програмні питання дисципліни (тематичні плани лекцій та лабораторних занять), рекомендації для самостійної роботи, до виконання та оформлення курсових робіт, тестових завдань, контрольні питання до державного іспиту.

Методичні вказівки допоможуть студентам факультету «Фармація» орієнтуватися при вивчені навчальних дисциплін на кафедрі аптечної технології ліків.

УДК: 378.145:371.385:371.388(072)

© Тихонов О.І.,

Тихонова С.О.,

Подорожна Л.М.,

Гайдукова О.О

Богуцька О.Є.,

Юр’єва Г.Б.,

Зуйкіна С.С.,

Шпичак О.С.

© НФаУ, 2011

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………….

2

1.

Пропедевтична практика……………………………………………...

4

2.

Дисципліна «Аптечна технологія ліків»……………………………...

10

3.

Виробнича практика …………………………………………………..

45

4.

Дисципліна «Біофармція»…………………………………………......

52

5.

Дисципліна «Технологія гомеопатичних лікарських засобів»……

54

6

Студентське наукове товариство……………………………………...

60

7.

Література…………………………………………………………........

64

ВСТУП

В 2004 році у навчальний процес Національного фармацевтичного університету впроваджена кредитно – модульна система викладання. В зв’язку з цим на кафедрі аптечної технології ліків розроблено блок навчальної літератури: програми, підручники, практикуми, навчальні посібники, методичні рекомендації тощо.

В даних методичних вказівках у доступній формі викладено основні програмні питання з вивчення таких дисциплін, як: аптечна технологія ліків, біофармація, технологія гомеопатичних лікарських засобів,пропедевтична та виробнича практики.

Мета розроблених методичних вказівок – допомогти Вам, студентам 1-5- тих курсів, зорієнтуватися в особливостях навчання в умовах кредитно – модульної системи. Ознайомившись з цим виданням, Ви будете мати уяву про програмні питання, які необхідно засвоїти для успішного вивчення зазначених дисциплін, зможете самостійно об’єктивно оцінити свої знання та вчасно, при необхідності, скоректувати отримані оцінки.

До складу методичних вказівок входять: програмні питання, тематичні плани лекцій та лабораторних занять, питання, які виносяться на самостійне вивчення, вимоги до виконання та оформлення курсових робіт, тестові завдання, контрольні питання до письмового іспиту.

На 1- му курсі факультету «Фармація» проходить пропедевтична практика з АТЛ. Ви знайомитись зі специфікою роботи в аптеці, придбаєте навички, які необхідні при вивчені основної дисципліни «Аптечна технологія ліків». Дану дисципліну Ви будете вивчати на 3 курсі в V-VI семестрі. На 4-му курсі отримані знання Ви закріпите під час проходженні виробничої практики з АТЛ на базах аптек.

5- й курс навчання - дисципліна «Біофармація». Ця дисципліна досить молода, постійно розвивається. Знання, які Ви отримаєте, допоможуть Вам у подальшій практичній і науковій роботі.

На 6

курсі Ви обираєте одну із дисциплін за вибором (спеціалізацію). На сьогоднішній день гомеопатія розвивається дуже швидко у всьому світі, в тому числі й на Україні і являється прогресивним напрямком сучасної фармації. Наша кафедра пропонує дуже цікаву дисципліну «Технологія гомеопатичних лікарських засобів».

Підсумком навчання є успішне виконання тестових завдань на ліцензійному іспиті «Кроку -2» та складання Державного іспиту.

Завідувач кафедри та викладачі кафедри бажають всім студентам нФаУ натхнення, здоров’я і успіхів у навчанні! пропедевтична практика

Аптечна технологія ліків (АТЛ) – це фундаментальна дисципліна, яка займає одне з провідних місць у підготовці фахівців з вищою фармацевтичною освітою. Саме АТЛ поряд с фармацевтичною хімією, фармакогнозією, фармакологією, заводською технологією ліків та організацією фармацевтичною справи є профільними дисциплінами, які вміщують основні професійні знання та навички притаманні провізорам.

З метою систематичної і якісної підготовки студентів по основним фармацевтичним дисциплінам викладання профільних дисциплін, зокрема АТЛ, проводиться поетапно. Перше знайомство з майбутньою професією Ви отримуєте вже на першому курсі, під час проведення ознайомчих практик. Однією з них є пропедевтична практика з аптечної технології ліків. Вона є навчальною дисципліною і проходить на базі кафедри аптечної технології ліків, або аптеки з екстемпоральною рецептурою.

Головна мета пропедевтичної практики - дати загальне уявлення про струк -туру та функції аптеки.

Проведення пропедевтичної практики на першому курсі дає можливість усвідомить сутність обраної професії, практично уявити майбутню спеціальність і далі свідомо підходити до подальшого навчання.

Пропедевтична практика з АТЛ складається з одного модулю, який в свою чергу містить 2 змістовних модуля. Орієнтовна структура дисципліни представлена в таблиця 1.

Кредитно-модульна система навчання передбачає великий обсяг самостійної роботи, перелік питань, які необхідно засвоїти самотужки, представлено в таблиці 2.

Таблиця 1

Орієнтовна структура практичних занять модуль 1 :Основні поняття організації та приготування лікарських форм в аптечних умовах

п/п

Тема

Практичне заняття (г.)

СРС

Змістовий модуль 1. “Основні питання організації виробничої діяльності

аптеки

1.

Загальне знайомство з виробничими приміщеннями аптеки; проходження інструктажу з техніки безпеки, з санітарним режимом і фармацевтичним порядком (вимоги до приміщень, їх прибирання, тощо).

4

-

2.

Ознайомлення з видами пакувальної тари, пакувального матеріалу; вимоги до обробки, миття та сушіння аптечного посуду; ознайомлення з одержанням води очищеної, контролюванням її якості та умовами зберігання.

4

3

Змістовий модуль 2 “Тверді, рідкі, м’які та асептичні лікарські форми”

3.

Ознайомлення та детальний опис робочого місця фармацевта; ознайомлення з різними видами дозування в аптечній практиці, вагами і набором важків, дозаторами.

4

3

4.

Освоєння техніки зважування сипких лікарських речовин; участь у фасуванні, пакуванні та оформленні до відпуску.

4

3

5.

Ознайомлення з прийомами зважування та відмірювання рідких лікарських засобів, освоєння техніки проціджування та фільтрування, фасування, оформлення до відпуску.

4

3

6.

Відважування мазевих та супозиторних основ, участь у фасуванні, пакуванні внутрішньоаптечних заготовок.

4

3

7.

Ознайомлення з асептичними умовами приготування розчинів для ін’єкцій та очних ліків, апаратурою для фільтрування, закупорювання, стерилізації лікарських форм та оформлення їх до відпуску.

4

2

8.

Ознайомлення та детальний опис робочого місця провізора, що займається приготуванням внутрішньоаптечних заготовок.

4

1

9.

Підсумковий модульний контроль

4

Таблиця 2