Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка АТЛ.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для підготовки до підсумкового модульного контролю та

Державної атестації з дисципліни

Аптечна технологія ліків”

Харків 2011

  1. МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

                1. НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні рекомендації для підготовки до підсумкового модульного контролю та

Державної атестації з дисципліни

Аптечна технологія ліків”

Для студентів денного та заочного відділення

спеціальності “Фармація”

Харків 2011

УДК: 615.45.014 (076)

Автори:

Ярних Т.Г., Хохленкова Н.В., Азаренко Ю.М., Данькевич О.С., Орловецька Н.Ф.

Методичні рекомендації для підготовки до підсумкового модульного контролю та Державної атестації з дисципліни “Аптечна технологія ліків”: для студентів денного та заочного відділення спеціальності «Фармація»/ Ярних Т.Г., Хохленкова Н.В., Азаренко Ю.М. та ін. – Х., 2011. – 30 с..

В методичних рекомендаціях наведено перелік теоретичних питань, рецептурних прописів та розрахункових задач, які необхідно засвоїти при вивченні курсу аптечної технології ліків. Наведено перелік лікарських речовин для вивчення їх фізико-хімічних властивостей з метою обґрунтування способу введення цих речовин до складу різних лікарських форм.

Методичні рекомендації призначені для аудиторної та позааудиторної роботи студентів спеціальності «Фармація» при підготовці до підсумкових модульних контролів та Державної атестації з аптечної технології ліків.

 Т.Г. Ярних

Н.В. Хохленкова

Ю.М. Азаренко та ін.

 НФаУ, 2011

ВСТУП

Дані методичні рекомендації створені з метою допомоги студентам ден­ного та заочного відділення спеціальності “Фармація” у підготовці до підсумко­вих модульних контролів і Державної атестації з аптечної технології ліків.

Вся контролююча база з аптечної технології ліків включає 50 теоретичних питань, 50 рецептів, розрахункові задачі та банк тестових завдань КРОК-2.

Для підготовки до підсумкового модульного контролю та Державної атестації в методичних рекомендаціях наведено перелік теоретичних питань, які охоплюють весь курс аптечної технології ліків. При їх вивченні слід користуватися лекційними матеріалами, основною та довідковою літературою, яка наведена у даних методичних рекомендаціях.

Головним практичним вмінням з аптечної технології ліків є приготування екстемпоральних лікарських засобів (ЕЛЗ), тому на даний вид контролю винесено 50 рецептурних прописів ЕЛЗ у вигляді різних лікарських форм. Студенти, користуючись отриманими теоретичними знаннями повинні вміти обґрунтовувати раціональну технологію та готувати лікарські засоби за наведеними прописами. Для цього студенти повинні знати фізико-хімічні властивості лікарських та допоміжних речовин, перелік яких наведено в цих методичних рекомендаціях.

Для підготовки до підсумкового модульного контролю також винесено 7 типів розрахункових задач (з еталонами рішення). Вони допоможуть студентам набути практичних навичок з розрахунків кількості лікарських та допоміжних речовин пропису.

Для підготовки до Ліцензійного іспиту КРОК-2 слід засвоїти всі вище­вказані завдання та банк тестових завдань до КРОК-2. З метою швидкого повторення матеріалу при підготовці до Ліцензійного іспиту кафедрою техно­логії ліків видано «Довідкові матеріали», в яких систематизовано інформацію щодо особливості введення лікарських речовин у різні лікарські форми.

Авторський колектив сподівається, що дані методичні рекомендації допоможуть студентам якісно підготуватися до підсумкового контролю знань, Ліцензійного іспиту КРОК-2 та Державної атестації з аптечної технології ліків.