Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istriya_OTVYeTI.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
170.58 Кб
Скачать
  1. Україна в умовах незалежності: труднощі та досягнення у створенні національної економіки.

Політична незалежність України стала передумовою здобуття республікою економічного суверенітету. Першочерговим завданням було визначено перехід від командної до ринкової економіки, який дав би змогу вивільнити творчу енергію народу та повніше реалізувати можливості вітчизняного економічного потенціалу.

Через різні обставина Україна самостійно не обирала своєї моделі переходу до ринку, а була просто втягнута у ринкові перетворення за російським зразком ( спільний економічний простір, грошова система...)

Уже навесні 1992р. скорочення обсягу виробництва продукції промисловості на 14,1%, - майже кризова ситуація в економіці: стара система господарювання була підірвана, а нова – ще фактично не створена. На практиці влада вдавалася до адміністративних методів управління. Таким чином. Протягом 1991-1994р.р. віднайти оптимальну формулу реформування національної економіки не вдалося. Країна опинилася у кризовій ситуації. Купівельна спроможність населення фактично знизилася у 5 разів. Зросло розшарування населення. Складним був стан справ в сільському господарстві – колгоспи не вписувалися в нові економічні умови, а інші форми господарювання не могли стати основним виробником с/г. продукції.

З 1994р. взято курс на „прискорене реформування як єдина умова і основний засіб виходу з кризи та економічної стабілізації”. З'явилися, а потім і закріпилися позитивні тенденції та процеси. Було сформовано основні атрибути національної економіки – фінансову, податкову, митну, банківську та інші системи, що сукупно визначають основну економічну інфраструктуру державності. Відбувся перелом у реформуванні відносин власності. Розширюється корпоративний та приватний сектор економіки.

Реалізація нового курсу дала змогу утвердити ринковий механізм ціноутворення, здійснити складний і болісний перехід до світових цін, запровадити ліберальний режим зовнішньої

Позитивні зрушення в економіці 2000-2001 рр.

Ситуація у економіці характеризується певними негативними процесами:

Збереження та поглиблення структурних деформацій( значна частка базових галузей – металургії, енергетики, паливної промисловості, скорочення машинобудування)

Катастрофічний рівень фізичного та морального старіння основних виробничих фондів.

Неактивне використання реального економічного потенціалу.

Низький рівень економічної свободи та високий – економічного ризику.

Загроза безпеці держави у сфері енергопостачання ( за рахунок власних джерел Україна задовольняє 47% потреб, значна залежність від Росії)

Тонізація” та криміналізація економіки ( За даними експертів у 2001 р. тіньовий сектор становив 60% економіки).

Загострення проблем у соціальній сфері. Низький рівень життя ( 17% - індекс купівельної спроможності відповідно до європейських норм, 95 місце серед 175 країн за індексом людського розвитку)

Україна в умовах незалежності: труднощі та досягнення у створенні національної економіки

1. Завдяки цілеспрямованій роботі дві серйозні світові фінансові кризи, на відміну від деяких своїх сусідів, Україна пережила з не дуже великими втратами для курсу національної валюти.

2. Істотно уповільнилися темпи скорочення валового внутрішнього продукту.

3. Збільшувалися обсяги прямих зовнішніх інвестицій в економіку України.

4. У 1997 р. Україна здійснювала зовнішньоторговельні операції 164 країнами світу, але залишалося негативним сальдо зовнішньої торгівлі

5. Обсяг житлового будівництва збільшився на 7,5%.

6. Харчова та деревообробна галузі промисловості досягли помітного зростання:

7. В економіці України утвердилися основи ринкової інфраструктури.

Пошуки шляхів виходу з економічної кризи

1. Необхідно створити досконалу законодавчу базу для проведення ринкових реформ.

2. Здійснити структурну перебудову промисловості Укра­їни.

3. Необхідно створити середній клас, який має стати най­важливішим чинником стабільності.

4. Стимулювати виробництво, яке працює на задоволення потреб населення (легку і харчову промисловість, сіль­ське господарство, сферу послуг).

5. Запроваджувати у виробництво новітні технології й техніку, наукову організацію праці, сучасні системи сти­мулювання продуктивності праці та піднесення її якості.

6. Вести політику підтримки підприємництва.

7. Знизити податки, спростити і стабілізувати податкову систему.

8. Забезпечити стабільний курс гривні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]