Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_Byudzhetnaya_sistema_FYeF.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
129.67 Кб
Скачать
  1. Кошторисний порядок фінансування та основні його принципи.

Расходы на учреждения непроизводственной сферы финансируются в основном из бюджета. Такие предприятия, в отличие от промышленных, свои доходы не получают или получают только незначительно, поэтому называются бюджетными. Включат здравоохранение, образование, соц обеспечение, органы управления.

Бюджетное учреждение имеет свой финансовый план (смета доходов и расходов). Смета является основным плановым документом, предоставляющим полномочия бюджетному учреждению относительно получения доходов и осуществления расходов, определяет объём и направление средств для выполнения бюджетным учреждением своих функций и достижения целей, установленных на год в соответствии с бюджетным назначением. Порядок формирования расходов называется сметным.

Смета расходов учреждений должна быть увязана с планом экономического и социального развития данной единицы. Утверждённая смета является планом финансирования бюджетного учреждения и основанием для расходования бюджетных средств.

Принципы составления смет расходов:

Строго целевой характер бюджетных ассигнований согласно классификации

Выдача средств должна осуществляться в меру выполнения показателей с учётом использование ранее отпущенных средств. Не допускаются непредусмотренные или превышающие сметные ассигнования, а также скрытое увеличение расходов за счёт каких-либо других источников или уменьшение объёма работ. Несвоевременный ввод в действие объектов, невыполнение плана по показателям их деятельности ведут к уменьшению плановых ассигнований.

Обоснованность планирования затрат и эффективность использования средств.

В сметах отражаются расходы только на текущее содержание учреждений, приобретение оборудования, инвентаря и на капитальный ремонт. Кап вложения предусмотренные планом экономического и социального развития финансируются по отдельным сметам, утверждённым в плановом порядке.

  1. Кошторисний порядок фінансування. Кошторис бюджетної установи, його основні розділи та види.

Установи та організації, які утримуються за рахунок коштів бюджетів, для забезпечення своєї діяльності та виконання покладених на них функцій складають та затверджують кошторис доходів і видатків відповідно з бюджетними призначеннями, які встановлені Законом України “Про Державний бюджет”. Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги щодо виконання кошторисів доходів і видатків бюджетних установ та організацій затверджені постановою КМУ. Кошторис доходів і видатків бюджетної установи, організації є основним плановим документом, який підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання нею своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень. Існують наступні види кошторисів: · індивідуальні кошториси – це кошториси, які складаються бюджетними організаціями. Причому незалежно від того, веде бюджетна організація облік самостійно чи обслуговується централізованою бухгалтерією, індивідуальний кошторис та план асигнувань складаються за кожною виконуваною нею функцією; · зведені кошториси – це зведення показників індивідуальних кошторисів розпорядників коштів бюджету нижчого рівня за функціональною класифікацією, що складаються головним розпорядником, розпорядником вищого рівня для подання їх Міністерству фінансів України, Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, місцевим фінансовим органам. Зведені кошториси не затверджуються; · кошториси на централізовані заходи – це кошториси, до яких включаються асигнування тільки в тих випадках, коли проведення таких заходів за рахунок коштів бюджету дозволено законодавством України (централізовані заходи здійснюються головними розпорядниками). Кошторис має 2 складові: · загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою, організацією основних функцій; · спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установою основних функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]