Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_Byudzhetnaya_sistema_FYeF.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
129.67 Кб
Скачать
  1. Бюджетний дефіцит, причини його виникнення та джерела покриття.

Бюджетний дефіцит— перевищення видатків над постійними доходами. Причиною бюджетного дефіциту є потреба держави витрачати коштів більше, ніж це дозволяють фінансові можливості. Уникнути дефіциту теоретично досить просто — скоротити видатки або збільшити податки. Причинами дефіциту бюджету в Україні є:

1. Зменшення приросту національного доходу.

2. Збільшення бюджетних витрат.

3. Зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів порівняно з видатками.

4. Відсутність чіткої фінансової стратегії.

5. Інфляційні процеси.

Прийняття Державного бюджету України або бюджету АРК, міського бюджету на відповідний бюджетний період з дефіцитом дозволяється у разі наявності обґрунтованих джерел фінансування дефіциту відповідного бюджету з урахуванням особливостей, визначених БК.

Профіцит бюджету затверджується виключно з метою погашення основної суми боргу.

У ст. 15 Бюджетного кодексу визначені джерела фінансування дефіциту бюджету: 1. кошти від державних (місцевих) внутрішніх і зовнішніх запозичень;

2. кошти від приватизації державного майна (включаючи інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації) - відносно державного бюджету;

3. повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження в результаті продажу / пред'явлення цінних паперів;

4. вільний залишок бюджетних коштів із дотриманням умов, визначених цим Кодексом.

Витрати на погашення зобов'язань з боргу здійснюються відповідно до кредитних угод, а також нормативно-правових актів. Якщо витрати на обслуговування та погашення державного боргу перевищать обсяг коштів, передбачених у Законі про Державний бюджет України на ці цілі, міністр фінансів України негайно інформує про це Кабінет Міністрів України. Кабінет Міністрів України негайно інформує про очікуване перевищення таких витрат Верховну Раду України та подає у двотижневий термін пропозиції про внесення змін до Закону про Державний бюджет України.

Емісійні кошти Національного банку України не можуть бути джерелом фінансування дефіциту Державного бюджету України.

  1. Бюдж дефіцит та державний борг, їх взаємозв’язок. Граничний розмір державного боргу та його регулювання.

Державний борг - це загальний розмір, накопиченої заборгованості уряду власникам державних цінних паперів, який дорівнює сумі минулих бюджетних дефіцитів за вирахуванням бюджетних надлишків. Державний борг складається з внутрішнього та зовнішнього боргу держави.

Основними причинами створення і збільшення державного боргу є: збільшення державних видатків без відповідного зростання державних доходів; циклічні спади й автоматичні стабілізатори економіки; скорочення податків з метою стимулювання економіки без відповідного коригування (зменшення) державних витрат; вплив політичних бізнес-циклів - надмірне збільшення видатків напередодні виборів для завоювання популярності виборців та збереження влади.

Існує позитивний взаємозв'язок між розмірами бюджетного дефіциту і державного боргу. Бюджетний дефіцит збільшує державний борг, а зростання боргу у свою чергу потребує додаткових витрат бюджету на його обслуговування і тим самим збільшує бюджетний дефіцит. На обсягу бюджетного дефіциту відображаються всі зміни у величині державного боргу, в тому числі зумовлені впливом інфляції. Тому важливо, щоб державна заборгованість вимірювалася у реальних, .а не лише в номінальних величинах.

Величина основной суммы государственного долга не должна превышать 60% фактического годового объема ВВП. В случае превышения граничной величины государственного долга КМУ обязан принять меры для приведения этой величины в соответствие с Бюджетным Кодексом.

Утверждение дефицитного бюджета разрешается при наличии обоснованных источников финансирования бюджетов. Профицитный бюджет утверждается для погашения долга, обеспечения установленного размера оборотного остатка бюджетных средств, приобретения ценных бумаг.

Осуществление внутренних и внешних займов:

В пределах граничного объёма государственного долга

Право на осуществление гос внутренних и внешних займов принадлежит государству в лица министра финансов или ИО

Кабмин определяет условия осуществления гос займов, в т.ч. вид, валюту, срок и процентную ставку государственного займа.

Верховная Рада АРК и городские советы имеют право осуществлять местные внутренние займы

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]