Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
hernya_sobachya.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

16. Поняття про етикет спілкування. Науковий етикет.

Етикет ділового спілкування ( особливості телефонного спілкування, листування, візитні картки.)

4. Гарна мова спілкування.

Стиль Вашого листа й усної бесіди повинен бути стилістично грамотним і якісним., тому що від цього залежить те, як Вас сприймають навколишні.

5. Позитивний образ ділової людини.

Або імідж як прийнятий зараз говорити. Він може бути різним від приємного в спілкуванні й усіляких контактах людини, чуйного співрозмовника до грубіяна й скандаліста. Створюючи цей неповторний образ, потрібно в першу чергу думати про те, як ти будеш виглядати в очах оточуючих тебе людей.

6. Інтерес і увага до навколишніх.

Ділова людина повинен щиро цікавитися іншими людьми, більше слухати, чим говорити. Потрібно довідатися побільше про свого співрозмовника, що він думає, який він людина. Називайте свого співрозмовника по ім'ю, задавайте питання. Все це допоможе в налагодженні подальших відносин.

7. Виключити вдавання, бути самим собою.

Це дуже важливий аспект. Потрібно якнайбільше посміхатися людям, адже саме у ваших очах вони можуть прочитати вдавання і єхидство, це може привести до припинення спілкування.

8. Вселяння співрозмовникові його значимості.

Робити це потрібно щиро, при цьому ви повинні бачити достоїнства інших людей, уміти похвалити їх або подякувати, дати зрозуміти, що вони вам дуже потрібні.

Із усього вище сказаного можна зрозуміти, що будь-яка інформація, що надходить до людини в ході бесіди, у тому числі й безсловесна, повинна бути для нього змістовної, потрібно правильно вміти зрозуміти й відчути співрозмовника й потім уже зробити висновок про те, як поводитися з ним.

Все це придасть діловій людині в пристрої його бізнесу й розташовує його потенційних клієнтів до нього.

Ділове спілкування - це процес взаємозв'язку і взаємодії, в якій відбувається обмін діяльністю, інформацією і досвідом, що припускає досягнення певного результату, рішення конкретної проблеми або реалізацію певної мети.

Розрізняють два види спілкування: вербальне і невербальне. Спілкування, здійснюване за допомогою слів, називається вербальним. При невербальному спілкуванні засобом передачі інформації є невербальні (несловесні) знаки (пози, жести, міміка, інтонація, погляди і т.д.).

Мова здатна точно і неупереджено фіксувати інтелектуальні міркування людини, служити засобом передачі однозначно трактованих повідомлень. Саме тому мова успішно використовується для закріплення і передачі різного роду наукових ідей, а також координації спільної діяльності, для осмислення душевних переживань людини, його взаємин з людьми.

Основні принципи протоколу відповідають етичним нормам ділового і світського спілкування і включають:

1) взаємну ввічливість;

2) такт;

3) невимушеність (природність, розкутість, але не фамільярність;

4) розумність (раціональність);

5) обов'язковість.

Таким чином, в основі етики ділового спілкування повинна бути координація, а по можливості і гармонізація, інтересів. Природно, якщо воно здійснюється етичними засобами і в ім'я морально виправданих цілей. Тому ділове спілкування повинне постійно перевірятися етичною рефлексією, реабілітуючи мотиви вступу до нього. При цьому зробити етичні правильний вибір і ухвалити індивідуально рішення, часто справа зовсім не просте. Ринкові відносини надають свободу вибору, але разом з тим збільшують кількість варіантів рішення, породжують комплекс моральних дилем, що чекають ділових людей на кожному кроці в процесі їх діяльності і спілкування.

Норми моральності, що склалися є результатом тривалого по часу процесу становлення взаємин між людьми. Без дотримання цих норм неможливі політичні, економічні, культурні відносини, бо не можна існувати не поважаючи одного, не накладаючи на себе певних обмежень.

Правила етикету вироблені сторіччями і направлені зокрема на запобігання конфліктів і поліпшення відносин між людьми.

Ділова людина, діюча за правилами етикету, справляє якнайкраще враження на оточуючих, не прикладаючи до цього додаткових зусиль і зберігаючи при цьому власну чесноту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]