Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пппп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

3. Тенденції розвитку світової індустрії паблік рилейшнз.

Глибинними факторами динамічного розвитку ПР у ХХ ст.. є наступні чинники, систематизовані відомим ПР-фахівцем В. Г. Корольком:

  • утвердження демократичних засад суспільної життєдіяльності, зміцнення поваги до прав людини та громадянина;

  • виникнення нових ринкових умов викликало потребу у виробленні інструментів їх регулювання. Одним з таких механізмів стало функціонування масової преси.

  • Феномен патерналізму. Дрібний чи середній бізнесмен щоденно здійснює контакти із персоналом своєї організації . Це означає, що він не стикається із потребою у послугах з боку преси чи систематичній розробці зв’язків із громадськістю поза межами своєї організації. Тобто сам бізнесмен бере на себе функції ПР-мена.

  • Кристалізація гнучкої і спеціалізованої системи, яка при повазі до інституту власності на засоби інформації здатна здійснювати вплив на пресу. В якості такої системи виступають ПР-відділи фірм та корпорацій, які спеціалізуються по налагодженню ізміцненню зв’язків із громадськістю.

  • Політичні фактори:

А) “Групи інтересу” активізовують свою діяльність;

Б) Запровадження антимонопольного законодавства.

- Економічні фактори

Зокрема економічні причини динамічного розвитку ПР-мережі. Серед них варто виділити наступні: концентрація капіталу, розвиток системи масового виробництва, що спричинило перенасичення ринку. Інтереси конкурентної боротьби змусили власників монополій приділяти значну увагу саме ринку.

Ріст значимості ПР у ХХ ст. продиктований процесом формування ділового середовища. В міру свого формування зростала залежність ділового середовища від громадської думки.

Розвиток підприємництва у США і Західній Європі відбувалось за наступною періодизацією, яка охоплює 3 етапи:

1) епоха масового виробництва (1900-1930-ті);

2) епоха масового збуту (1930-ті - початок 1950-х рр.)

3) постіндустріальна епоха ( з середини1950-х рр. до сьогодення).

Відповідно відбувалась зміна концепцій товаровиробництва, від яких залежав успіх виробника товарів та послуг у розвинених країнах, включаючи США. Так концепція вдосконалення виробництва, яка відповідала епосі масового виробництва, змінилась концепцією вдосконалення товару із настанням епохи масового збуту. Потім настав час концепції вдосконалення комерційних зусиль і концепції комплексного маркетингу.

- Розширення мережі асоціацій та товариств ПР-фахівців. Товариство паблік рилейшнз (США) розгорнуло свою діяльність в 1936 р. Провідні фахівці цієї сфери заснували Національну асоціацію директорів пабліситі, яка у 1944 р. була перейменована у Національну асоціацію радників із ПР. В 1948 р. відбулося злиття Національної асоціації радників із ПР із іншою професійною ПР-структурою (рік виникнення припадає на 1939 р.), а саме Американською радою з питань ПР. Таким чином виникло ПР товариство США. В 1961 р. відбулась подія, яка ознаменувала подальшу уніфікацію ПР-мережі у США, а саме злиття ПР товариства США із Американською асоціацією ПР. Назва структури – Public Relations Society of America. Сьогодні чисельність товариства вимірюється на рівні 15 000 членів і має розгалужену структуру близько 100 філіалів у різних містах США.

Поруч із Товариством ПР у США як структурою загальнонаціонального масштабу у США функціонують спеціалізовані асоціації фахівців ПР.

Порівняно із США становлення професійної мережі ПР у інших країнах припав на пізніший період.