Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пппп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет, об’єкт і головні категорії паблік рилейшинз як науки та управлінської діяльності.

План

  1. Суть, предмет і об’єкт паблік рилейшнз.

  2. Теоретико-методологічна основа теорії і соціальної практики ПР.

  3. Спільні і відмінні ознаки ПР і інших сфер діяльності.

  4. Основні категорії ПР.

  1. Суть, предмет і об’єкт паблік рилейшнз.

Зв’язки з громадськістю (паблік рилейшнз) це наука і мистецтво досягнення взаєморозуміння і згоди між людьми, соціальними групами, націями, державами завдяки цілеспрямованому формуванню громадської думки та управління нею.

Зв’язки з громадськістю відбувались спонтанно чи свідомо впродовж всієї історії життєдіяльності суспільства. Але усвідомлених, організованих і цілеспрямованих форм вони набули тільки в XIX ст. Власне категорію “паблік рилейшинз” запровадив президент США Томас Джефферсон, який у 1807 р. у тексті першого варіанту “Сьомого звернення до Конгресу” навів цей термін замість словосполучення “стан думки”. В кінці XIX – початку XX ст. паблік рилейшинз утвердились у США в якості мистецтва формування та управління громадською думкою, а також набули статусу навчальної дисципліни і організованої практичної діяльності у всіх сферах суспільного розвитку.

Важливо охарактеризувати значення ПР на сучасному етапі. В сучасних умовах високої динаміки комунікаційних процесів і зростання ролі громадської думки кожне підприємство стикається з необхідністю планомірних інформативно-аналітичних, координаційних і впливово-контролюючих дій, ціль яких полягає в налагодженні стосунків як з громадськістю загалом, так і з її окремими групами.

Головні напрями ПР-діяльності охоплюють наступні аспекти:

  1. Контроль над думками і поведінкою громадськості для задоволення потреб і інтересів організації, яка ініціює ПР-акції.

  2. Реагування на думки і поведінку громадськості, тобто мається на увазі реакція організації на події, проблеми чи поведінку інших організацій.

  3. Побудова і зміцнення взаємовигідних відносин між організацією та пов’язаними з нею групами громадськості завдяки сприянню плідній взаємодії з ними (включаючи службовців, споживачів, постачальників, виробничий персонал.)

Саме цей напрям є підґрунтям для моделі компромісу і тому вважається найбільш ефективним, бо цільові групи громадськості розглядаються в якості партнерів. Паблік рилейшинз доцільно охарактеризувати як відносини між певною організацією (державною, громадською, приватною) та громадськістю.

Виходячи з цього можна сформулювати визначення паблік рилейшнз. Це форма особистого чи неособистого комунікативного процесу у суспільстві і серед окремих його членів з метою формування позитивного іміджу певних організацій та тривалих партнерських відносин між ними та громадськістю.

Поширення набув і розгляд ПР в якості синтезу мистецтва і науки спрямованого на аналіз і узагальнення тенденцій, прогнозування їх наслідків, формулювання рекомендацій для керівництва організацій, проведення певних заходів в інтересах організацій та громадськості, а також прийняття рішень в ході соціального управління.

Об’єкт ПР охоплює систему реальних зв’язків між суб’єктами управління і суспільної діяльності та громадськістю. Предмет ПР стосується сутності і елементів системи зв’язків з громадськістю, громадської думки, закономірностей і випадковостей їх виникнення, функціонування і розвитку, принципів і методів управління ними.

Паблік рилейшинз як наука і мистецтво охоплює наступні головні завдання:

  1. Аналіз суспільної думки і управління нею.

  2. Застосування інформативних методів для аналізу суспільних відносин і їх регулювання.

  3. Висвітлення процесів урядових відносин, створення передумов для двостороннього спілкування завдяки цілковитій і правдивій інформованості.

  4. Аналіз та ефективне використання міжнародних, фінансових, виробничих відносин в інтересах організації та громадськості.

  5. Аналіз споживчих відносин, реклама послуг та товарів.

  6. Створення і зміцнення позитивного іміджу організації та її керівництва.

  7. Аналіз тенденцій і прогнозування їх наслідків.

ПР являє собою мистецтво переконувати людей, впливати на їх думки, стимулювати готовність до змін. Без таких компонентів не є можливим політична практика, соціальне управління чи бізнес, тому що передумовою успішною реалізації проекту є зацікавлення людей, спільнот, організацій певними ідеями. Власне роль ПР-фахівців полягає в тому, щоб допомагати бізнесменам і управлінцям здійснювати ефективну взаємодію із соціальним середовищем.

Тому ПР розглядають як частину комунікаційної практики політиків, управлінців чи бізнесменів, яка має сприяти реалізації стратегічних цілей. ПР як комунікаційна практика повинна мати характер безперервної, планової діяльності, яка враховує інтереси і моделі взаємодії не лише із існуючими, але із майбутніми партнерами, яка застосовує соціально-психологічні методи впливу.

Громадськість є основним об’єктом впливу ПР. Громадськість становить спільноту сформовану політичними, економічними і соціальними обставинами, яка усвідомлює ці фактори, що відображається в її моделях поведінки.

Громадськість включає як закриту (партійні функціонери, співробітники організацій і фірм, яких об’єднують співпраця, службові відносини, корпоративні цінності і відповідальність) так і відкриту (приклади – аудиторія ЗМІ, прихильники і рядові члени політичних рухів і партій). Як відкрита, так і закрита громадськість є суб’єктами громадської думки і носіями масової свідомості.

Громадська думка становить собою тимчасовий стан суспільної свідомості, який проявляється як сукупність оціночних суджень різних верств і груп населення, а також індивідуальних думок з певної проблематики.

Судження становлять форму буття громадської думки. Саме судження відтворюють ставлення суб’єктів громадської думки до значимих для них явищ і подій соціальної дійсності. Робота з громадською думкою уможливлює для політичних лідерів, керівників і менеджерів фірм підвищувати рівень своєї популярності, отримувати переваги над конкурентами, здійснювати проекти.