Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пппп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Основні категорії пр.

Категорії ПР являють собою сукупність загальнонаукових та специфічних термінів, які застосовуються у теоретичному, практичному і дослідному сегментах діяльності суб’єктів суспільних відносин і зокрема управління з метою налагодження та зміцнення зв’язків із громадськістю.

Функція категорій ПР в якості головних понять зв’язків із громадськістю стосується сприяння фіксації, глибшому науковому визначенню і розумінню сутнісних властивостей відносин і зв’язків процесів спілкування між керівниками і представниками фірм і організацій, з одного боку, і громадськості, з другого. Категорії ПР застосовуються в якості інструментів для пізнання і ефективнішої практичної діяльності.

Розглянемо такі загальні категорії ПР як громадськість, громадська думка, зв’язки з громадськістю, комунікаційна система, імідж.

Громадськість як категорія ПР охоплює певну групу людей, які висловлюють своє сприйняття певної проблеми, реагують у відповідь на певні ситуації і події. Для прикладу можемо говорити про громадськість журналістів, студентів.

Громадська думка окреслює стан і рівень масової свідомості, які характеризують певне ставлення до процесів, подій, явищ з боку особистостей, соціальних груп, організацій, ЗМІ.

Зв’язки з громадськістю стосуються однієї з головних функцій управління, яка забезпечує передумови для налагодження і підтримання безперервності спілкування між певною організацією і громадськістю, сприяє взаєморозумінню між ними. Ця функція охоплює реалізацію наступних завдань:

  • необхідна і цілісні інформованість керівництва організації;

  • регулювання громадської думи і управління нею;

  • налагодження зворотного зв’язку між організацією і громадськістю;

  • сприяння вищій ефективності діяльності керівництва і фірми загалом із врахуванням інтересів громадськості;

  • здійснення прогнозів тенденцій розвитку;

  • налагодження відкритого спілкування із громадськістю через канали ЗМІ.

Комунікаційна система означає комплексну діяльність суб’єктів ринкових відносин чи політичних процесів, яка включає систему операцій, завдяки яким здійснюється підготовка, збір, нагромадження і застосування інформації, а атож налагодження міжособистісних зв’язків між суб’єктами суспільних відносин.

Імідж – це цілеспрямовано сконструйований образ, функція якого полягає в емоційно-психологічному впливі на будь-кого для реклами чи популяризації. Зрозуміло, що стабільний позитивний імідж фірми слугує гарантією досягнення нею успіхів, її ефективного і стабільного функціонування, ефективних комунікацій з громадськістю.

Висновок

Фактори. які спричиняють ріст ваги ПР в контексті ринкової економіки є наступні:

      1. чітка орієнтація виробничо-торгівельних процесів на вимоги маркетингу і суспільства до підприємства;

      2. зростання ефективності діяльності підприємства залежно від ефективності його комунікаційної політики;

      3. в сучасних умовах підприємства не можуть обійтись без застосування спеціальних заходів з метою налагодження взаємовідносин із громадськістю;

      4. конкурентоспроможність підприємства залежить від рівня його іміджу і рівня прихильності цільової громадськості;

      5. зростання інформатизації суспільства.

ПР являє собою комунікаційний процес, який є скерованим на налагодження взаємовідносин з різними категоріями громадськості (зокрема із цільовими та потенційно-цільовими), а також скерований на формування позитивного іміджу організації.