Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР_12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
192 Кб
Скачать

Типологія країн африки за індексом багатовимірної бідності

Мета:

засвоєння студентами знань про особливості та поширення рівня бідності в країнах Африці; ознайомлення із завданнями по боротьбі з бідністю, задекларованими в ООН у „Цілях розвитку тисячоліття”.

В результаті вивчення цієї теми студент повинен:

Знати:

  • сутність категорії „бідність”;

  • компоненти та індикатори бідності;

  • метдологію розрахунку індексу багатовимірної бідності;

  • особливості геопросторової організації бідності в Африці;

  • типологію країн за індексом багатовимірної бідності;

  • рівень досягнення порогових значень індикаторів бідності, задекларованих ООН в „Цілях розвитку тисячоліття” для країн Африки.

Вміти:

  • аналізувати таблиці розподілу інтегрованого індексу багатовимірної бідності та його компонентів в країнах Африки;

  • розробити типологію країн за індексом багатовимірної бідності;

  • складати синтетичну карту типології країн за рівнем бідності;

  • розраховувати рівень досягнення порогових значень індикаторів бідності в Африці;

  • прогнозувати тенденції розвитку бідності в Африці загалом та окремих країнах з екстремальними показниками.

Головні

терміни і поняття:

    • багатовимірна бідність;

    • інтенсивність деривації

    • населення у зоні ризику багатовимірної бідності

    • коефіцієнт багатовиріної бідності

    • індекс багатовимірної бідності

  • населення, що проживає за межею бідності

  • індикатори багатовимірного індексу бідності домогосподарств;

Завдання практичної роботи:

1. Ознайомитися з методологією розрахунку багатовимірного індексу бідності, розробленого ООН (дод…. ). Звернути увагу на компоненти та індикатори індексу багатовимірної бідності.

2. Розробити типологію країн Африки за індексом багатовимірної бідності, викоритовуючи дод. … Виокремити та вказати межі груп країн: з дуже високим, високим, середнім і низьким індексом багатовимірної бідності. Результати записати у вигляді таблиці.

3. На контурну карту Африки способом кольорового фону нанести виділені типи країн за індексом багатовиріної бідності.

4. Використовуючи дод. .. розрахування досягання порогових значень індикаторів бідності, задекларовані ООН в „Цілях розвитку тисячоліття” для країн Африки. Порівняти відхилення від порогових значень вкраїнах з найвищими індикаторами бідності. Звернути увагу на країни, які досягли порогового значення.

Ліература:

    1. Атлас „Глобальні проблеми світу” / [відп. ред.: І Дрогу-шевська, В. Радченко ; пер. з англ. Н. Сивак, О. Ходзінської].– К. : ДНВП „Картографія”, 2009. – С. 18–23, 100–101.

    2. Безуглий В.В., Козинець С. В. Регіональна економічна та соціальна географія світу: [посіб.] / В. В. Безуглий, С. В. Козинець. – К.: Видав. центр „Академія”, 2003. – [Альма-матер]. – С. 13–18.

    3. Де Блій Г., Муллер П. Географія: світи, регіони, концепти / Пер. з англ.; Розділ „Україна” за ред. О. І. Шаблія. – К. : Либідь, 2004. – с. 18–22.

    4. Доклад о развитии человека 2011. Устойчивое развитие и равенство возможностей: лучшее будущее для всех. / [Пер. с англ.; ПРООН]. – М. : Изд-во „Весь Мир”, 2011. – 188 с.

    5. Економічна і соціальна географія світу / За ред. С. Кузика

    6. Книш М. М. Економічна і соціальна географія країн, що розвиваються : [навч. посіб.] / М. М. Книш. – Львів : Вид. центр ЛНУ імені Івана Франка, 2006. – с. 27 – 42.

    7. Масляк П. О., Шищенко П. Г. Географія Африки. – К. Стафред-2, 2000. – 160 с.

    8. Цілі розвитку тисячоліття [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.undp.org.ua/en/millennium-development-goals

    9. Юрківський В. М. Регіональна економічна і соціальна географія. Зарубіжні країни : [підруч.]. – К.: Либідь, 2000. – 416 с.

    10. Економічна комісія ООН для Африки (ЮНЕКА) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.uneca.org

Словник термінів та понять:

Багатовимірна бідність – це частка населення, яка зазнає депривації за 1,5 зваженими індикаторами виміру здоров’я, освіти або життєвого рівня в індексі багатовимірної бідності.

Бідність – нездатність населення підтримувати мінімальні стандарти життя. Поняття бідності ґрунтується на абсолюних стандартах життя частини суспільства. Розрізняють такі форми бідності: малозабезпеченість, зубожіння (харчове споживання не забезпечує 80% мінімального раціону або ж якщо витрати на харчування перевищують 80% доходів); подне..риззя (крайній прояв зубожіння, коли люди проживають поза межами без будь-яких форм доходів у суспільстві).

Депривація – неможливість особи чи страти суспільства реалізовувати свої потреби через відсутність доступу до матеріальних благ чи соціальних ресурсів (медицина, освіта,житло).

Індекс багатовимірної бідності – показник частки депривації, якої зазнає средньостатистичний мешканець країни, якщо порівно розподілити депривацію бідних домогосподарств серед населення.

Індикатори багатовимірного індексу бідності домогоспо-дарств – освіта (відсутність п’ятирічної шкільної свтіи, як мінімум одна дитина шкільного віку, як мінімум одна дитина шкільного віку не відвідує школу); здоров’я (як мінімум одна особа голодує, одна або більше дітей померли); умови життя (відсутність електрики, відсутність чистої питної води, відсутність доступу до каналізації, брудна підлога? Вдома, домогосподарство використовує „брудне паливо” для пиготування їжі – дрова, гній, деревне вугілля); відсутність автомобіля у домогосподарстві; навність (як максимум) одного із технічних засобів – велосипеда,мотоцикла, радіоприймача, холодильника, телефона, телевізора). За даими ООН, одна третина населення у 104 країнах, що розвиваються, або близько 1,75 млрд осіб зазнають багатовимірної бідності, більше половини з них проживає у Південній Америці, хоя частка бідного населення В Африці на південь від Сахари при значних вараціях за макрорегіонами і групами, наприклад серед корінних мешканців.

Індикатори рівня бідності стандартизовані в глобальному масштабі Світовим банком – межа абсолютної бідності – споживання однією особою, необхідних для виживання товарів в межах одного долара на день зпа ПКС (1985 р.). У 1993 р. цей рівень підвищений до 1,08 дол. на день, а в 2005 р. – до 1,25 дол. на день.

Інтенсивність депривації – середня частка депривації, яку зазнає населення при багатовимірній бідності.

Населення в зоні ризику багатовимірної бідності – частка населення, яка зазнає депривації за 2–10 зваженими індикаторами, які використовуються для побудови індексу багатовимірної бідності.

Населення, яке проживає за межею бідності за доходами – частка населення, яка проживає поза межею бідності 1,25 дол. США в день.

ФАО – це продовольча і сільськогосподарська організація ООН, головне завдання якої сприяти росту виробництва продовольства для задоволення потреб населення; також координація продовольчої допомоги в карїнах, що розвиваються.

ЮНЕКА (ЕКА; The Economic Commission for Africa (ECA, UNECA) – Економічна комісія для Африки, що була заснована Економічною і соціальною радою (ЕКОСОР) Організації Об'єднаних Націй (ООН) в 1958 році як одна з п'яти регіональних комісій ООН. Мандат ЕКА полягає в сприянні економічному і соціальному розвитку її держав-членів, сприяти внутрішньорегіональної інтеграції, а також сприяти міжнародному співробітництву з метою розвитку Африки. Членами ЕКа є усі африканські держави (54). Штаб-квартира знаходиться в Адис-Абебі, офіси-представництва ЕКА розташовані у Північній, Західній, Центральній, Південній, та Східній Африці.

Завдання і вправи для самостійної роботи:

1. На контурну карту способом картограми нанести частку бідного населення (за коефіцієнтом бідності) в країнах Африки, використовуючи дод. … Вказати субмакрорегіон з найбільшою часткою бідного населення. Порівняти коефіцієнт бідності населення у Північній Африці та Африці на південь від Сахари. Назвіть причини, що призвели до високого рівня в країнах Африки.

2. На контурну карту способом картограми нанести інтенсивність депривації багатовимірної бідності в країнах Африки. Порівняти субмакрорегіони і країни за цим показником.

3. Ознайомитися з додатком …. Порівняти субмакрорегіони Африки за часткою населення, яке перебуває в зоні ризику багатовимірної бідності. Назвіть в кожному макрореігоні країни з максимальним значенням цього показника.

4. Проаналізуйте динаміку досягнення „Цілей розвитку тисячоліття” в країнах Африки на південь від Сахари (дод. ..). чому країни субмакрорегіону не змогли досягти успіху на шляху реалізації „Цілей розвитку тисячоліття”. Вкажіть індикатори, які значно покращили динаміку у 1990-2005 рр. Розрахуйте, ячи зможуть країни країни Африки на південь від Сахари при існуючих темпах досягнути заданих показників з 10 років.

Запитання для самоперевірки:

  1. Вкажіть три компоненти індексу багатовимірної бідності.

  2. Зазначте особливості геопросторової організації бідгності в країнах Африки.

  3. Вкажіть домінуючий тип ркаїн за індексом багатовимірної бідності в країнах Африки на південь від Сахари.

  4. Зазначте чинники, які найбільше впливають на високий рівень бідності в Африці.

  5. Вкажіть причини, за яких країни країни Африки на південь від Сахари не зможуть доягнути порогових значень індикаторів, задекларованих в „Цілях розвитку тисячоліття”.