Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменн мова 1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

26. Основи комунікативної лінгвістики.

Комунікативна лінгвістика—напрям суч мовознавства, який вивчає мовне спілкув,що скл з таких компонентів, як мовець,адресат, повідомлення, контекст, специфіка контакту та код (засоби) повідомлення. Умовою успішної комунікації є бажання її учасників спілкуватися,за відсутності такої кооперації виникає конфліктна комунікативна поведінка. Успішна комунікація можлива за умови дотримання 4 максимів:інформативності(висловлення повинно бути змістовним),істинності (говорити тільки правду), релевантності (говорити тільки те,що стосується справи), ясності, чіткості (говорити коротко і зрозуміло).Категоріями можуть стати дискурс, мовленнєвий жанр і мовленнєвий акт.

Методи:семіотичний-досліджує різновиди комунікації; прагматичний-вивчення людських вимірів комун.; структурний- дослідження елементів кожного явища; пропагандистський-дослідження масової комунікацій; трансакційний- аналіз міжособистісних стосунків.

27.Нлп як мистецтво комунікації.

Нейролінгвістичне програмування -це галузь знань, що вивчає структуру суб'єктивного досвіду людей, що займається розробкою мови його опису, розкриттям механізмів і способів моделювання досвіду з метою вдосконалення і передачі виявлених моделей іншим людям.Це мистецтво і наука про досконалість, результат дослідження того, як видатні люди досягли видатних результатів. Це модель того як окремі люди структурують свій унікальний життєвий досвід.

Мета НЛП: бути корисним, поширювати ваші вибори робити життя кращим. Найважливішими питаннями про те, що ви знайшли для себе в тій книзі, є: Чи це корисно? чи це працю! Знайдіть те, що виявляється корисним і те що працює, випробувавши це на собі. Важливіше виявити, де не працює, і змінювати це до тих пір, доки воно не стане працювати. В цьому дух НЛП.

28.Загальні засади психолінгвістики.

Психолінгвістика- це наука про мовленнєву діяльність людей у психологічних та лінгвістичних аспектах, зокрема експериментальне дослідження психічної діяльності субєкта в засвоєнні та використанні мови як організованої та автономної системи. Основними завданнями психолінгвістики: дослідження процесів планування мовлення;дослідження механізмів та процесів сприйняття, інтерпретації, розуміння та породження мовлення;дослідження структури та системи представлення знань індивіда та стратегії їх використання для когнітивної обробки дискурсу;дослідження механізми засвоєння та оволодіння мовою в ході розвитку дитини. Мета: опис та пояснення особливостей функціонування мови і мовлення як психічних феноменів із урахуванням взаємодії зовнішніх і внутрішніх чинників соціально-культурної діяльності особистості.

29.Герменевтика як наука тлумачення текстів. Герменевтика(тлумачити)- напрям наукової діяльності, пов’язаний із дослідженням,поясненням,тлумаченням філологічних,а також філософських,історичних і реліг текстів.Мета:з'ясування значення біблійного тексту для сучасного читача. На шляху до цієї головної мети необхідно зрозуміти,що практично її досягнення розпадається на кілька етапів.По-перше,нас цікавить те значення,яке вкладав біблійний автор, тобто, що він хотів повідомити своїм читачам. По-друге,нас цікавить яким чином те,що первісні читачі повинні були дізнатися з тексту ставиться до нас.Якщо ми справді віримо в те,що книги Біблії є Словом Божим,то з'ясування їх значення стає не просто цікавим, але життєво важливим заняттям. Принципи:буквальне тлумачення; історична відповідність; принцип єдиного значення; контекст; лексика; граматика; паралельні посилання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]