Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменн мова 1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

85.Розпорядчі документи: наказ, розпорядження, постанова.

Наказ—розпорядчий докум,що видається керівником установи,організації,підприємства на правах єдиноначальності та в межах його компетенції і стосується організаційних або кадрових питань.Накази охоплюють широке коло питань із виробничої і навчальної діяльності.За призначенням усі накази поділяються на накази щодо особового складу (кадрові) та накази із загальних питань (організаційні, із питань основної діяльності. У наказах щодо особового складу оформляють призначення,переміщення,звільнення,відрядження, відпустки, нагороди та стягнення працівників. Ці накази укладаються на підставі доповідних записок керівників структурних підрозділів,заяв громадян,протоколів колегіальних органів. Окрім обов'язкових реквізитів, накази щодо особового складу залежно від їх змісту укладаються за певними вимогами.1. У наказах про призначення,зарахування на роботу вказують: 1)на яку посаду;до якого структурного підрозділу (відділу);вид прийняття(переведенням,відповідно до контракту,на постійну, тимчасову роботу або роботу за сумісництвом);особливі умови (із прийняттям матеріальної відповідальності, зі скороченим робочим днем та ін.); умови платні (відповідно до штатного розкладу).2.У наказах про звільнення зазначають:дату звільнення;мотивування (вихід на пенсію; власне бажання; порушення закону, статуту підприємства; ліквідування організації, установи) із зазначенням відповідної статті КЗпП чи інших кодексів,законів,статутів.Наказ набуває чинності з моменту його підписання керівником установи, закладу, підприємства.

Розпорядження—правовий акт управління держ колегіального органу, що видається в межах компетенції, наданої посадовій особі.Видається одноособово керівником або колегіальним органом для вирішення оперативних поточних питань і є обов'язковим для всіх кому він адресований.Як правило, цей документ має обмежений термін дії і стосується вузького кола осі6.Розпорядження та наказ за правовим статусом рівнозначні документи й можуть видаватися нарівні одне з одним. У цьому випадку в тексті слово «НАКАЗУЮ» заміняють його відповідниками: «ВИМАГАЮ», «ДОЗВОЛИТИ», «ДОРУЧАЮ», «ЗАБЕЗПЕЧИТИ», «ЗОБОВ'ЯЗУЮ», «ПРОПОНУЮ».Розпорядження висвітлює конкретні питання,що стос як усього колективу, так і окремих підрозділів та ланок його роботи.Реквізити:1.Герб України (для державних організацій).2.Назва міністерства, якому підпорядкована організація(для державних).3.Повна назва органу управління,що видає розпорядження.4.Назва документа та його номер.5.Дата видання.6.Місце видання (назва міста, села, селища тощо).7.Заголовок (про...). 8.Текст, що складається з двох частин:а)констатуючої — де сформульовано мету чи причину видання; б) розпорядчої — де сформульовано порядок дій, які потрібно виконати, та зазначено особи, відповідальні за виконання.9.Додатки. 10.Посада відповідальної особи, її підпис та розшифрування підпису.

85.Постанова-це правовий акт,що приймається вищими та деякими центральними органами управління з метою розв’язання найбільш важливих і принципових завдань,що стоять перед цими органами,та встановлення стабільних норм і правил поведінки. Постанови приймаються Президією ВРУ, КМУ та іншими органами управління.Текст скл із 2 час: констатаційної і розпорядчої.Перша містить вступ, оцінку становища або посилання на розпорядчий документ вищої установи. У другій частині наводяться запропонові постановою заходи,визначається виконавець( виконавці)та термін виконання.Підписують її дві особи:голава колегіального органу й керуючий справами(секретар).Реквізити:герб України; назва установи,що підготувала постанову;назва виду документа (постанова); дата: місце видання; заголовок(стислий виклад змісту постанови); підписи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]