Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до іспиту з фізики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
128.51 Кб
Скачать

Фізичні основи механіки. Механічні явища

1. Тіло А починає рухатися з початковою швидкістю v0 і рухається з постійним прискоренням а1. Одночасно з тілом А починає рухатися тіло В с початковою швидкістю v0 і рухається з постійним негативним прискоренням а2. Через який час після початку руху обидва тіла будуть мати однакову швидкість?

2. Залежність пройденого тілом шляху s від часу t дається рівнянням s = Аt-Вt2+ct3, де A = 2м/с, B = 3 м/с2 і С = 4 м/с3. Знайти: 1) залежність швидкості V і прискорення а від часу t, 2) відстань, пройдену тілом, швидкість і прискорення тіла через 2 с послу початку руху. Побудувати графік шляху, швидкості і прискорення для часу 0≤t≤5 с через 0,5 с.

3. Залежність пройденого тілом шляху s від часу t дається рівнянням s ═ А-Вt+Сt2, де А = 6 м, В = 3 м/с і С = 2 м/с2. Знайти середню швидкість і середнє прискорення тіла в інтервалі часу від 1 до 4 с. Побудувати графік шляху, швидкості і прискорення для 0≤t≤5 с через 1 с.

4. З вежі висотою H = 25 м горизонтально кинутий камінь зі швидкістю v0 ═ 15м/с. Знайти: 1) скільки часу камінь буде в русі, 2) на якій відстані Sx від вежі він упаде на землю, 3) з якою швидкістю v він упаде на землю, 4) який кут  складає траєкторія каменю з обрієм у точці його падіння на землю. Опір повітря не враховувати.

5. Камінь, кинутий горизонтально, упав на землю через 0,5 c, на відстані 5 м, по горизонталі, від місця кидання. 1) З якої висоти h був кинутий камінь? 2) З якою початковою швидкістю v0 він був кинутий? 3) З якою швидкістю v він упав на землю? 4) Який кут  складає траєкторія каменю з обрієм у точці падіння його на землю? Опір повітря не враховувати.

6. Якої маси баласт треба скинути з аеростата який рівномірно опускається, щоб він почав рівномірно підніматися з тією же швидкістю? Сила ваги аеростата з баластом 1600 Н, піднімальна сила аеростата 1200 Н. Силу опору повітря вважати однаковою при підйомі і при спуску.

7. До нитки підвішений вантаж масою m = 1 кг. Знайти натяг нитки, якщо нитку з вантажем: 1) піднімати з прискоренням а ═ 5 м/с2, 2) опускати з тим же прискоренням а = 5м/с2

8. Сталевий дріт деякого діаметра витримує силу натягу 4400 Н. З яким найбільшим прискоренням можна піднімати вантаж масою 400 кг, підвішений на цьому дроті, щоб вона при цьому не розірвалася?

9. Маса ліфта з пасажирами дорівнює 800 кг. Знайти, з яким прискоренням і в якому напрямку рухається ліфт, якщо відомо, що натяг троса, що підтримує ліфт, дорівнює: 1) 1200 Н, 2) 600 Н.

10. До нитки підвішена гиря. Якщо піднімати цю гирю з прискоренням a1 = 2м/с2, то натяг Т нитки буде вдвічі менше того натягу, при якому нитка розривається. З яким прискоренням а2 треба піднімати цю гирю, щоб нитка розірвалася?

11. Матеріальна точка масою 1г рухається по колу радіусу 2 м відповідно до рівняння s = 8t 0,2t3. Знайти швидкість, тангенціальне, нормальне і повне прискорення в момент часу 3 с.

12. Тіло обертається рівноприскорено з початковою кутовою швидкістю 5 с 1 і кутовим прискоренням 1 с 2. Скільки обертів зробить тіло за 10 с?

13. Колесо автомобіля, що обертається з частотою 1200 хв1, при гальмуванні стало обертатися рівносповільнено і зупинилося через 20 с. Знайти кутове прискорення і число оборотів з моменту початку гальмування до зупинки.

14. Суцільна куля масою 1 кг і радіусом 5 см обертається навколо осі, що проходить через її центр. Закон обертання кулі виражається рівнянням = 4+2t t2. У точці, найбільш вилученої від осі обертання, на кулю діє сила, дотична до поверхні. Визначити цю силу і гальмуючий момент.