Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

4.1.3. Медикаментозні препарати, які застосовуються в терапії алергічного риніту

1. Пероральні (системні) Н1-антигістаміни (Н1-блокатори рецепторів гістаміну) 2-ого покоління (дезлоратадин, фексофенадин, левоцетиризин, лоратадин, цетиризин) є препаратами першого вибору за винятком випадків персистуючого алергічного риніту з важким перебігом / перебігом середньої важкості. Н1-антигістаміни І покоління не рекомендують застосовувати внаслідок несприятливого співвідношення ефективність/безпечність. На носові та очні симптоми діють швидко (менш як через 1 годину). Помірно ефективні при закладенні носа.

2. Топічні (ендоназальні, очні) Н1-антигістаміни (азеластин, левакабастин) як монотерапія мало ефективні.

3. Ендоназальні глюкокортикостероїди (мометазону фуроат, флютиказона фуроат) – найефективніше фармакологічне лікування алергічного риніту; препарати першого вибору для персистуючого алергічного риніту з важким перебігом / перебігом середньої важкості; ефективні при закладенні носа. У дітей дошкільного віку не рекомендований беклометазона діпропіонат (впливає на ріст).

4. Пероральні глюкокортикостероїди не рекомендовані в лікуванні алергічного риніту.

5. Топічні кромони (ендоназальні, очні) – кромоглікат натрію, недокроміл натрію. Внутрішньоочні кромони високоефективні. Ендоназальні кромони менш ефективні за інтраназальні кортикостероїди та Н1-антигістамінні препарати. Висока загальна безпечність.

6. Деконгестанти – ендоназальні форми (оксиметазолін) деконгестантів застосовуються протягом 4-5 діб (максимально до 10 діб) лікування для запобігання розвитку медикаментозного риніту. Препаратами вибору з місцевих деконгестантів є похідні оксиметазоліну (називін, риназолін).

Пероральні деконгестанти (фенілефрин, фенілпропанололамін) застосовують у випадках крайньої необхідності у дітей старшого віку, зважаючи на малу різницю між терапевтичною та токсичною дозами і можливу дію на ЦНС. Комбіновані препарати Н1-антигістаміну і деконгестантів можуть бути ефективніші, ніж їх окремі компоненти, але необхідно враховувати їх небезпечність. Призначаються на короткий термін при тяжкій назальній обструкції.

9. Ендоназальні антихолінергічні препарати – іпратропіум бромід призначається при алергічному риніті з вираженими симптомами ринореї.

10. Антилейкотрієнові препарати (монтелукаст натрію) – рекомендований для лікування сезонного алергічного риніту ( в Україні, згідно інструкції, тільки при поєднанні з БА).

11. Анти IgE-терапія (омалізумаб) призначається в якості додаткової контролюючої терапії дітям з 6 років при важкому перебігу атопічної БА, яка поєднується з алергічним ринітом і неадекватно контролюється незважаючи на лікування відповідно V кроку терапії.

4.2. Алерген-специфічна імунотерапія (СІТ) - рекомендований метод лікування алергічного риніту дітям з 5 років (можливе призначення з 3 років). Проводиться лише лікарем-алергологом в амбулаторних умовах в обладнаному для цього кабінеті або в умовах спеціалізованого стаціонару (початковий етап, прискорений метод парентеральної СІТ). Більш ефективним і безпечним є пероральний метод СІТ (доведено доказовими методами) за допомогою наборів цукрових драже з введеною до їх складу сумішшю пилкових або побутових алергенів. При цьому призначення СІТ повинно бути здійснено лікарем-алергологом, а контроль за проведенням методу може бути довіреним лікарям-педіатрам, сімейним лікарям під дистанційним контролем алергологів з періодичним особистим оглядом пацієнтів. Парентеральна і пероральна СІТ є високоефективним методом при лікуванні сезонного і цілорічного риніту, може викликати багаторічну його ремісію і суттєво знижує ризик трансформації риніту у бронхіальну астму.

4.3. Лікування алергічного риніту і бронхіальної астми. При одночасному лікуванні слід дотримуватись протоколів лікування цих захворювань. Н1-антигістамінні препарати не протипоказані при лікуванні БА. Інтраназальні ГКС ефективні з огляду зменшення загострень астми та частоти госпіталізацій. Ефективність монтелукасту доведена у дітей старше 6 років при лікуванні алергічного риніту і астми. СІТ рекомендована при лікуванні і алергічного риніту та астми. Анти IgE-терапія (омалізумаб) призначається в якості додаткової контролюючої терапії дітям з 6 років при важкому перебігу алергічної БА (АБА), яка поєднується з алергічним ринітом і неадекватно контролюється, незважаючи на лікування відповідно V кроку терапії.

Укладачі: Уманець Т.Р., Охотнiкова О.М., Мeлліна К.В., Усова О.І.,

Недєльська С.М., Беш Л.В., Косакoвський А.Л., Макуха М.Т.