Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

3.4. Допоміжні діагностичні критерії:

3.4.1. Критерії порушення функції зовнішнього дихання (для дітей старше 5 років, які спроможні виконувати спірометричне та пікфлоуметричне дослідження):

- наявність ознак бронхіальної обструкції - ОФВ1, ПОШВ, ОФВ1/ФЖЄЛ < 80 % від належних;

- зворотність порушень бронхіальної прохідності при проведенні тесту с β2 – агоністами (приріст ОФВ1 на 12 % (або 200 мл) або після 3-тижневого курсу пробної терапії ІГКС;

- добова варіабельність ПОШВ > 20 % при пікфлоуметрії, приріст ПОШВ ≥ 20 % (або 60 л/хв) після інгаляції β2–агоністу;

- визначена гіперреактивність бронхів при проведенні провокаційних тестів з фізичним навантаженням, гістаміном, метахоліном (в умовах стаціонару у дітей з нормальною функцією легень).

3.4.2. Алергологічне дослідження (при відповідності з клінічними даними допомагає визначити індивідуальні фактори ризику):

- позитивні результати шкірних проб (прик-тест як найбільш специфічний; проводиться дітям з 3 років);

- підвищений рівень загального та/або алергенспецифічних IgE (за інформативністю не перевищує шкірні тести);

3.4.3. Лабораторне дослідження :

- підвищений рівень еозинофілії крові;

- оцінка неінвазивних біомаркерів запалення дихальних шляхів (проводиться у спеціалізованих центрах): дослідження спонтанного або індукованого мокротиння для оцінки еозинофільного і нейтрофільного запалення, оксиду азоту або карбонмонооксиду в конденсаті видихуваного повітря.

3.4.4. Рентгенологічне дослідження з метою диференційної діагностики з іншими захворюваннями дихальних шляхів (структурних аномалій дихальних шляхів, хронічної інфекції і та ін.).

У дітей до 5 років діагноз БА встановлюється виключно на даних анамнезу та результатах клінічного спостереження, оскільки не має валідних маркерів /критеріїв для верифікації діагнозу БА у дітей даної вікової групи. У дітей раннього віку за наявності ≥ 3 епізодів свистячих хрипів, пов’язаних з дією тригерів, сімейним анамнезом астми (особливо у матері), за наявності клінічних проявів атопії у вигляді атопічного дерматиту, харчової алергії та/або алергічного риніту, еозинофілії крові, ефективності пробної бронхолітичної і протизапальної терапії протягом не менш 8-12 тижнів лікування вірогідність діагнозу БА збільшується.

4. Лікування бронхіальної астми

Основними принципами лікування дітей з БА є:

- розвиток партнерських відносин в ланцюгу «пацієнт - сім’я – лікар»

(освітні заходи).

- визначення факторів ризику захворювання і усунення контакту з

ними (елімінаційні заходи);

- оцінка, досягнення і моніторинг рівня контролю БА (фармакотерапія);

- лікування загострень БА;

- алергенспецифічна імунотерапія.

4.1. Фармакотерапія ба

Метою терапії БА є досягнення та підтримка контролю над клінічними проявами хвороби.

4.1.1. Засоби, які забезпечують контроль за перебігом бронхіальної астми (контролюючі препарати)

  1. Інгаляційні глюкокортикостероїди (ІГКС) є препаратами вибору в терапії дітей усіх вікових груп з персистуючою астмою будь-якого ступеню важкості.

  2. Системні глюкокортикостероїди – СГКС (препарати вибору – преднізолон, метилпреднізолон) використовуються для усунення середньоважких і важких приступів астми у мінімальних дозах 1-2 мг/кг протягом 3-5 днів і для контроля найбільш важкої астми (V крок) подовженим курсом (один раз на добу щоденно або через день). В останньому випадку якомога раніше здійснюється відміна СГКС і перехід на високі дози ІГКС, комбінацію останніх з бронхолітиками пролонгованої дії.

  3. Інгаляційні 2-агоністи тривалої дії (сальметерол, формотерол фумарат) призначаються додатково в терапії часткової та неконтрольованої БА (замість подвоєння дози ІГКС). Використовуються тільки в комбінації з ІГКС у дітей старше 4-5 років. Перевагу надають фіксованим комбінаціям (флютиказона пропіонат + сальметерол, або будесонід + формотерола фумарат). Застосування фіксованих комбінацій є найбільш ефективною у досягненні повного контролю за перебігом астми незалежно від важкості перебігу.

  4. Антилейкотрієнові препарати (антагоністи рецепторів до цистеїніл-лейкотрієну – монтелукаст, пранлукаст, зафірлукаст) застосовуються в якості монотерапії як альтернатива ІГКС у лікуванні легкої персистуючої БА та вірус-індукованої бронхіальної обструкції у дітей з інтермітуючою БА. Додатково призначаються до ІГКС за відсутності належного контролю при лікуванні ІГКС.

  5. Метилксантини. Для контролю за астмою дітей старше 5 років (особливо нічних симптомів, астми фізичного навантаження) застосовують перорально метилксантини уповільненого вивільнення (тривалої дії) у низьких дозах в якості додаткової терапії до ІГКС при недостатній їх ефективності. Необхідним є проведення моніторингу рівня теофіліну у плазмі крові при його застосуванні у дозі >10мг/кг/на добу.

  6. Кромони* (кромоглікат натрію, недокроміл натрію) можуть застосовуватись при легкій персистуючій БА дітям з 2 років, однак їх ефективність менша за низькі дози ІГКС.

  7. Моноклональні анти-IgE-антитіла (омалізумаб). Призначаються в якості додаткової контролюючої терапії дітям з 6 років при важкому перебігу атопічної БА, яка неадекватно контролюється, незважаючи на лікування відповідно V кроку терапії.

Примітка: * - за наявності реєстрації.

4.1.2. Препарати невідкладної допомоги: 2-агоністи короткої дії (сальбутамола сульфат, фенотерола гідробромід) використовують за вимогою для лікування інтермітуючої БА та гострих епізодів БА у дітей. У випадку недостатньої ефективності 2-агоністів короткої дії при загостренні БА їх комбінують з холінолітиком - іпратропію бромідом.