Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ЦО.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
191.88 Кб
Скачать

Оцінка систем життєзабезпечення.

Проводиться по забезпеченню людей, що укриваються, повітрям в режимах 1,11,111; водою, санітарно – технічними пристроями, оцінюються можливості по збору стічних вод.

  • по забезпеченню повітрям: визначається тип, состав та параметри системи повітропостачання та загальна кількість повітря, яке постачається у сховище в І, ІІ та 111 режимах, визначається кількість людей, які можуть бути забезпечені повітрям: ; де WО.ПОВ. - загальна кількість повітря. Вона розраховується множенням продуктивності за годину одного фільтро – вентиляційного комплекту в режимах 1, 11, 111 на кількість комплектів; W1 – норма забезпеченості кожної людини повітрям за годину за режимами 1, 11 та 111.

  • по забезпеченню водою: визначає запас води, яка є в ємностях WО.ВОД., та розраховується можливість забезпечення кількості людей протягом заданого строку: ; де WО.ВОД. – загальний запас води у сховищі,

W1 ВОД. – норма мінімальної потреби води для кожної людини на добу в літрах, С – термін перебування людей у сховищах, діб.

  • оцінка санітарно-технічної системи: визначається кількість людей, які можуть бути забезпечені системою, виходячи з кількості наявних елементів та існуючих норм:

NO.СТС. = NЧОЛ. * n + NЖИН.* m , де NO.СТС. - загальна кількість

людей, яки забезпечені санітарно – технічними пристроями; NЧОЛ – кількість чоловіків, які забезпечуються одним санітарно – технічним пристроєм, n – загальна кількість санітарно – технічних пристроїв у чоловічому санвузлі, NЖИН. – кількість жінок, які забезпечуються одним санітарно – технічним пристроєм , m - загальна кількість санітарно – технічних пристроїв у жіночому санвузлі.

  • оцінка можливості сховища за збором стічних вод (оцінюється при відсутності проточної каналізації). Визначається загальна кількість людей, яки можуть бути забезпечені цією системою на термін перебування людей у сховищі: ; де WО.СТ. - загальні можливості сховища по збору стічних вод, вони визначається місткістю ємності для цей мети, W1СТ – норма за збором стічних вод на людину за добу.

  • Визначається показник, що характеризує інженерний захист за системами життєзабезпечення. Для його розрахунку з кількості людей , які забезпечуються різними системами життєзабезпечення, обирається мінімальна, однак найбільш важливою е система повітропостачання у режимі 1.

КЖ.О. =

Оцінка захисних споруд по своєчасному укриттю

Виконується в залежності від розташування захисних споруд відносно місць роботи. Оцінку зручно виконувати за схемою розміщення З. С. Послідовність:

  • Визначається час початку дії вражаючого фактора надзвичайної ситуації на об’єкті, наприклад, час початку формування сліду радіоактивної хмари, час підходу хмари зараженого повітря або час підходу хвилі прориву ТПОЧ.

  • Визначається час, якій потрібен людям для укриття у сховищі (ТТР.). Його визначають з розрахунку, що людина подолає 100 м. приблизно за 2 хв та 2 хв необхідно для заняття місця у сховищі.

  • Порівнюють потрібний час з часом початку дії вражаючого фактору і, якщо ТТР. ТПОЧ., то місткість цих сховищ необхідно враховувати при розрахунку коефіцієнту за своєчасним укриттям.

  • Визначається показник, що характеризує інженерний захист за своєчасним укриттям: ,

де NCВ. - число людей, які зможуть сховатись в З. С. у встановлений час.

На основі окремих показників (КВМ, КЗВ, КЖО, КСВ), визначається коефіцієнт надійності інженерного захисту КІНЖ.З за найменшим значенням окремих показників.