Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_диплом-УПiЕП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
525.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

Управління персоналом

і економіка праці

Методичні вказівки

до виконання дипломної роботи

студентами всіх форм навчання

Чернігів ЧДТУ 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

До друку дозволяю на підставі

правил друкування видань

Проректор В.В.Кальченко

«__»__________2012 р.

Управління персоналом

і економіка праці

Методичні вказівки

до виконання дипломної роботи

студентами напряму підготовки – 0305 «Економіка і підприємництво»

спеціальності – 7.03050501 «Управління персоналом і економіка праці»

спеціалізації – «Управління персоналом і економіка праці в соціальній сфері»

всіх форм навчання

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені, запис одиниць відповідає стандартам, орфографічні помилки виправлені

(І.І.Кичко)

(Р.В.Ільєнко)

(А.Г.Кондиріна)

(С.М.Хмелевський)

(А.В.Холодницька)

(І.М.Царик)

(Л.І.Борисенко)

(О.І.Черниченко)

Обговорено і рекомендовано

на засіданні кафедри управління персоналом та економіки праці

Протокол №__ від «__»___2012 р.

Чернігів ЧДТУ 2012

Управління персоналом і економіка праці Методичні вказівки до виконання дипломної роботи студентами всіх форм навчання / Укл.: Кичко І.І., Ільєнко Р.В., Кондиріна А.Г., Хмелевський С.М., Холодницька А.В., Царик І.М., Борисенко Л.І., Черниченко О.І. – Чернігів: ЧДТУ 2012. – 57 с.

Укладачі:

Кичко Ірина Іванівна

канд. екон. наук, доц.

Ільєнко Ростислава Василівна

канд. екон. наук, доц.

Кондиріна Анжеліка Георгіївна

канд. екон. наук, доц.

Хмелевський Сергій Миколайович

канд. екон. наук, доц.

Холодницька Алла В’ячеславівна

канд. екон. наук, доц.

Царик Ірина Миколаївна

канд. екон. наук, доц.

Борисенко Людмила Іванівна

ст. викладач

Черниченко Олександр Іванович

ст. викладач

Рецензенти:

Сахно Євгеній Юрійович

докт. тех. наук, професор

Бондар Василь Васильович

канд. екон. наук, доц.

З М І С Т

стор.

Дипломна робота, її значення й мета

4

Вибір теми дипломної роботи

5

Наукове керівництво

7

Послідовність та терміни виконання дипломної роботи

7

Огляд літератури та конкретизація теми

10

Затвердження теми роботи

11

Ідея дослідження, постановка проблеми, розробка робочої гіпотези

12

Розмежування між предметом та об’єктом дослідження

13

Мета й задачі дослідження

14

Послідовність розташування структурних елементів дипломної роботи

15

Титульний аркуш

16

Анотація

17

Зміст

17

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

18

Вступ

18

Розділи основної частини

19

Висновки

20

Список літератури

21

Додатки

21

Вимоги до оформлення дипломної роботи

22

Попередня експертиза й підготовка до захисту дипломної роботи

31

Додаток А Орієнтовна тематика дипломних робіт

39

Додаток Б Зразок завдання на дипломну роботу

42

Додаток В Зразок титульного листа дипломної роботи

44

Додаток Г Зразок оформлення змісту дипломної роботи

45

Додаток Д Приклади оформлення бібліографічного опису у списку літератури

46

Додаток Е Зразок оформлення рецензії

53

Додаток Ж Зразок титульного листа до демонстраційного матеріалу

54

Додаток И Зразок оформлення таблиці

55

Додаток К Зразок оформлення рисунку

56

Дипломна робота, її значення й мета

Дипломна робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає рівень теоретичної підготовки випускника Чернігівського державного технологічного університету, його готовність до самостійної та практичної роботи і приймає рішення про присвоєння кваліфікації та видачу диплома спеціаліста.

Дипломна робота повинна відображати можливості випускника поєднувати теоретичні знання з практичною діяльністю у сфері управління трудовими ресурсами, свідчити про можливість практичного застосування отриманих знань при аналізі управлінської діяльності, вміння робити аналітичні висновки, розробляти і формулювати обґрунтовані пропозиції, спрямовані на удосконалення управління трудовими ресурсами.

Це науково-практичне дослідження науково-практичної та інноваційної спрямованості, тема має бути актуальною, а об’єкт дослідження – системно проаналізованим відповідно до сучасних вимог.

У першому розділі висвітлюються теоретичні аспекти проблеми, у другому – аналізується проблема, якій присвячена дипломна робота. Вирішальне місце в роботі повинна займати проектна частина – аналіз і механізм удосконалення управління трудовими ресурсами на прикладі конкретного суб’єкта господарювання.

Обов’язкова вимога до дипломної роботи – її конкретність, наукова обґрунтованість і практична цінність, застосування матеріалів з переддипломної практики.

Мета виконання дипломної роботи – науково-практичне застосування здобутих знань і навичок для виконання системного та комплексного дослідження проблем сучасного управління трудовими ресурсами, вибору шляхів удосконалення його діяльності, підтвердження професіональних здібностей фахівця-менеджера. При оцінці дипломної роботи береться до уваги не лише якість самої дипломної роботи та характер викладення основних її положень при публічному захисті, а й відповідність її оформлення стандартним вимогам.

Вибір теми дипломної роботи

Тематика дипломних робіт розробляється випускаючою кафедрою «Управління персоналом і економіка праці». Основу тематики повинні складати завдання підприємств (організацій) різних галузей та секторів економіки, а також проблематика ринку праці. Тематика повинна бути актуальною, відповідати сучасному стану світової економічної ситуації та перспективам її розвитку. Загальний перелік тем дипломних робіт щорічно оновлюється та повідомляється студентам. Тематика дипломних робіт розглядається й затверджується на засіданні кафедри тільки тоді, коли встановлена актуальність, практична значущість, наявність умов для виконання роботи у встановлений термін, забезпечене належне наукове керівництво.

Тема повинна відповідати навчальній програмі курсу.

Актуальність теми визначається тим, наскільки вона відповідає задачам, поставленим перед економічною наукою в сучасних умовах розвитку різноманітних форм міжнародного співробітництва та глобалізації економіки.

Особливо актуальними слід вважати теми, спрямовані на вивчення світового досвіду в застосуванні сучасних засобів ведення та розвитку управлінської діяльності, підвищення конкурентоспроможності суб’єктів української економіки на світовій арені, а також на вивчення можливостей використання досвіду економічно розвинутих країн в умовах економічної ситуації, що склалася в України.

Студентам надається право вибору теми дипломної роботи. При виборі теми студент повинен враховувати свій науковий і практичний інтерес до тієї або іншої проблеми, характер майбутньої роботи, рекомендації та побажання підприємства. Студент може запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її розробки. Таким чином, розрізняють три різновиди тем: теми як результат розвитку проблем, над якими працює науковий колектив; ініціативні теми; замовлені теми.

У випадку, коли студент ініціює дипломну роботу за темою, не передбаченою тематикою випускаючої кафедри, водночас з заявою на виконання цієї теми він має представити достатні обґрунтування доцільності її розробки (в письмовому вигляді у вільній формі).

Основними критеріями обрання теми повинні бути актуальність, наявність теоретичної бази, можливість виконання її на кафедрі та доступ до потрібної інформації на підприємстві, відповідність теми обраній спеціальності.

Тематика дипломних робіт видається студентам до початку практики – з метою більш глибокого вивчення питань з обраної теми, підбору статистичних даних, накопичення фактичного цифрового матеріалу з досліджуваної проблеми. Рекомендується використовувати також матеріали рефератів та курсових робіт, що виконувались протягом навчання.

Назва теми повинна бути лаконічною, точно відповідати змісту дипломної роботи та спеціальності «Управління персоналом і економіка праці». Ключовими словами в назві теми повинні бути ті, що вказують на мету, об’єкт і предмет дослідження.

Орієнтовану тематику дипломних робіт для студентів спеціальності 7.03050501 «Управління персоналом і економіка праці» подано у додатку А.