Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_диплом-УПiЕП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
525.82 Кб
Скачать

Ідея дослідження, постановка проблеми, розробка робочої гіпотези

В основі творчого процесу, яким є підготовка дипломної роботи, знаходиться ідея, яка являє собою продукт людської думки, форму відображення дійсності. Вона народжується в процесі роботи над якоюсь проблемою із практичного досвіду, спостереження, дослідження, тобто в ході наукового пошуку.

Перш ніж зайнятися науковим пошуком, тобто приступити до виконання наукового дослідження, слід чітко визначити коло питань, що входять у рішення поставленої проблематики, а також висунути й розробити робочу гіпотезу.

Для плідного рішення поставленої проблеми та скорочення пошукових зусиль до висування і формулювання гіпотези пред’являються конкретні вимоги. Так, вихідним пунктом висування й обґрунтування робочої гіпотези є попередньо придбанні знання, цілий ряд встановлених фактів, які відносяться до предмета дослідження. Розвиток гіпотези відбувається за трьома стадіями:

а) накопичення фактичного матеріалу та висловлювання на його основі припущень;

б) формування гіпотези, тобто виведення наслідків із зробленого припущення, розгортання на його основі прийнятої теорії;

в) перевірка отриманих результатів на практиці й на її основі уточнення гіпотези. Якщо при перевірці наслідок відповідає дійсності, то гіпотеза перетворюється на наукову теорію. Таким чином, наукова проблема – це знання про існування такої області дійсності, властивості й сутність якої нам відомі. Вона звичайно виникає з протиріччя між рівнем розробки теорії питання і новими фактами, які не знаходять пояснення в теорії. Сформульована наукова проблема має бути тісно пов’язана з назвою й метою дипломної роботи, основними науковими положеннями, які захищатимуться.

Попередньо зібрана інформація може підказувати декілька конкуруючих (рівнозначних) гіпотез. В разі їх паралельної розробки знадобиться більше часу, але вірогідність результатів підвищиться.

Гіпотеза повинна бути сформульована у вигляді узагальнення або твердження, що дозволяє по-новому розмірковувати про предмет дослідження. Вона повинна бути інструментом нових логічних висновків щодо предмета дослідження. Варто уникати таких гіпотез, що або принципово не допускають рішення конкретної наукової проблеми, або відсувають його. Слід також мати на увазі, що нерідко правильна але вже інша (нова) гіпотеза виникає саме під час проведення дослідження чи розробки попередньої гіпотези.

Добре обґрунтована й чітко сформульована гіпотеза може значно полегшити подальше виконання дослідження, а в протилежному випадку - ускладнити його. Тому перш ніж приступити до розробки гіпотези у дипломній роботі студенту спеціалістатури доцільно погодити її з науковим керівником, а в складних і спірних випадках (особливо при наявності варіантів) обговорити на кафедрі з викладачами, звернутися за консультацією до компетентних фахівців.