Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория к экзамену по химии.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
75.64 Кб
Скачать

3. Періодичний закон і періодична система д.І.Менделєєва.

Менделєєв вважав, що основною характеристикою елементів є їх атомні ваги, і в 1869 р. вперше сформулював періодичний закон:

Властивості простих тіл, а також форми і властивості сполук елементів перебувають у періодичній залежності від величини атомних ваг елементів.

Періоди́чна систе́ма елеме́нтів — класифікація хімічних елементів, розроблена на основі періодичного закону.

Сучасне формулювання періодичного закону звучить так: властивості елементів перебувають у періодичній залежності від заряду їхніх атомних ядер. Заряд ядра Z дорівнює атомному (порядковому) номеру елемента в системі. Елементи, розташовані за зростанням Z (H, He, Li…) утворюють 7 періодів. Період — сукупність елементів, що починається лужним металом та закінчується благородним газом (особливий випадок — перший період, що складається з двох газоподібних елементів — Н та Не). У 2-у і 3-у періодах — по 8 елементів, у 4-у і 5-у — по 18, у 6-у 32. Вертикальні стовпці — групи елементів з подібними хімічними властивостями. Всередині груп властивості елементів також змінюються закономірно (напр., у лужних металів від Li до Fr зростає хімічна активність). Елементи Z = 58-71 та Z = 90-103, особливо схожі за властивостями, утворюють два сімейства — лантаноїдів та актиноїдів. Періодичність властивостей елементів зумовлена періодичним повторенням конфігурації зовнішніх електронних оболонок атомів.

Першим варіантом системи елементів, запропонованим Д. І. Менделєєвим 1 березня 1869, був так званий варіант довгої форми. У цьому варіанті періоди розташовувалися одним рядком. У грудні 1870 р. він опублікував другий варіант періодичної системи - так звану коротку форму. У цьому варіанті періоди розбиваються на ряди, а групи - на підгрупи (головну і побічну).

У періодичній системі по горизонталі є 7 періодів, з них перші три називаються малими, а решта - великими. У першому періоді знаходиться 2 елементи, в другому і третьому - по 8, у четвертому і п'ятому - по 18, у шостому - 32, в сьомому (незавершеному) - 2 1 елемент. Кожен період, за винятком першого "починається лужним металом і закінчується благородним газом (7-й період - незакінчений).

1. s-Елементи : заповнюється електронами s-підрівень зовнішнього рівня. До них відносяться перші два елементи кожного періоду.

2. р-Елементи: заповнюється електронами р-підрівень зовнішнього рівня. Це останні 6 елементів кожного періоду (крім першого і сьомого).

3. d-Елементи: заповнюється електронами d-підрівень Другий зовні рівня, а на зовнішньому рівні залишається один або два еле трону (у Pd - нуль). До них відносяться елементи вставних декад великих періодів, розташованих між s-і р-елементами (їх також називають перехідними елементами).

4. f-Елементи: заповнюється електронами f-подуровень третього зовні рівня, а на зовнішньому рівні залишається два електрони. Це лантаноїди і актиноїди.

У періодичній системі s-елементів 14, р-елементів 30, d-елементів 35, f-елементів 28. Елементи одного типу мають ряд загальних хімічних властивостей.