Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсов.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
772.61 Кб
Скачать

1.3. Фізико-хімічні властивості

 Полісахариди не солодкі на смак, здебільшого не розчиняються у воді. Полісахари-ди є складними високомолекулярними сполуками, які під каталітичним впливом кислота бо ферментів гідролізуються з утворенням простіших полісахаридів, потім дисахаридів і, зрештою, величезної кількості (сотень і тисяч) молекул моносахаридів. Тому їх і об’єднують під загальною назвою полісахариди.

Відмінність у властивостях природних полімерів глюкози зумовлена будовою цих речовин: макромолекули крохмалю побудовані із залишків ?-глюкози, а макромолекули це-люлози — із залишків молекул α-глюкози.

Полісахариди є гідрофільними полімерами, молекули яких здібні до асоціації з освітою високов'язких розчинів (рослинною слизи, гыалуронова кислота ) ; при певному співвідношенні вільних і асоційованих ділянок молекул полісахариди дають міцні (агар, ) . В окремих випадках молекули полісахаридів утворюють високовпорядковані надмолекулярні структури, нерозчинні у воді.

1.4 Біологічна роль полісахаридів.

Встановлено різноманітна  роль полісахаридів рослинного походження. Вони мають , противірусмакологічноїᄃактивності.  Використовуються , що містять полісахариди в якості відхаркувальних, обволакивающих, потогінних, проносних засобів. З полісахаридів отримують , що застосовуються як ранозагоювальні, протизапальні Підтверджено можливість використання полісахаридів в якості кровозамінних розчинів. Пектини , смородини і чорниці мають значної антіфібрінолітіческіе активністю. Виражений гемостатический ефект дають також альгінати.  Була встановлена ??різноманітна  активність полісахаридів рослинного походження: , противірусна, протипухлинна, антідотная. Полісахариди рослинного походження виконують велику роль у зменшенні ліпемії і атероматозу судин завдяки здатності давати комплекси з білками і ліпопротеїдами плазми крові.  Інулін служить запасним вуглеводом, зустрічається в багатьох рослинах, головним чином сімейства складноцвітих, а також дзвоникових, лілійних, лобеліевих і фіалкових. 

У бульбах і коренях жоржини, нарциса, гіацинта, туберози, цикорію і  (топінамбура), скорцонера і вівсяного кореня зміст інуліну досягає 10-12% (до 60% від вмісту сухих речовин).  Інулін знижує рівень цукру, запобігає ускладненням при цукровому діабеті, також застосовується при ожирінні, хворобах нирок, артриті та інших видах захворювань. Він позитивним чином впливає на обмін речовин. Інулін виводить з організму масу шкідливих речовин (, токсини), знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, зміцнює імунну систему.  Частина інуліну розщеплюється в організмі, нерозщеплених частина виводиться з організму, тягнучи за собою масу непотрібних організму речовин - від важких металів і холестерину до різних токсинів. При цьому інулін сприяє засвоєнню  і  в організмі.  Крім того, інулін має імуномодулюючу та гепатопротекторну дію, протидіючи виникнення  захворювань. Для посилення дії інуліну в біодобавках його поєднують із соками інших природних цілителів, таких як , петрушка, обліпиха, , калина, , солодка, елеутерокок.  Природними  інуліну є , кульбаба, цикорій, , оман. 

Крохмаль також застосовується в медицині. Він використовується як наповнювач, в хірургії для приготування нерухомих пов'язок, як обволікаючий засіб при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.  У фармації крохмаль використовують для приготування мазей і присипок. Встановлено, що крохмаль знижує вміст холестерину у печінці та сироватці крові, сприяє синтезу рибофлавіну кишковими бактеріями. Рибофлавін ж, входячи в  і коферменти, сприяє перетворенню холестерину в жовчні кислоти і виведенню їх з організму, що має велике значення для запобігання атеросклерозу. Крохмаль сприяє інтенсифікації обміну жирних кислот. У дитячій практиці та при захворюваннях шкіри крохмаль застосовують як присипок. Всередину і в клізмах застосовують відвар, як обволікаючий засіб.  Рослини накопичують крохмаль маленькими крупинками в стволах і стеблах, коренях, листках, плодах і насінні. , маїс, рис і пшениця містять великі кількості крохмалю. Застосування крохмалю в медицині:  Камеді застосовують для приготування масляних емульсій, таблеток, пігулок - в якості сполучного речовини. У медицині сировина, що містить слиз, використовують як відхаркувальний, пом'якшувальний, протизапальний засіб. Також камеді використовуються як емульгатори, обволікаючі та клейкі речовини для приготування пілюль і таблеток (пілюльная маса). У медицині камеді використовуються як допоміжні речовини при приготуванні ряду лікарських форм. Слизу, і камеді використовують як обволікаючі і пом'якшувальний засіб завдяки їх здатності утворювати студні і колоїдні розчини, що створюють захисний покрив нервових закінчень слизової оболонки зіву, шлунково-кишкового тракту, бронхіол і т.д.   роль слизів полягає в наступному: в якості запасних речовин, оберігають рослину від висихання, сприяють поширенню і закріплення насіння рослин.  Застосовуються при лікуванні , виразкової хвороби, колітів, ентероколітів, при отруєнні деякими , при захворюваннях дихальних шляхів. Слизові речовини сприяють уповільненню всмоктування і, отже, більш тривалого дії лікарських засобів в організмі. Зовнішньо застосовують у вигляді припарок. Як слизових речовин використовують лляне (5-12% слизу), бульби зозулинця, ромашку аптечну, корінь алтея, салеп (до 50% слизу), коров'як скипетровидного, низка трехраздельная, подорожника великого, листя подорожника великого, ланцетовидной та середнього, квіти липи і ін Біологічна роль камеді: 

Охороняють рослини від інфікування , заливаючи утворилися тріщини та інші ушкодження стовбурів.  Рослинні полісахариди, зокрема пектини, проявляють  активність у відношенні основних функцій травної системи і можуть застосовуватися у вигляді натуральних комплексів, на основі яких був створений ряд препаратів: "Плантаглюцид" з листя подорожника великого, що включає низькомолекулярні пектини; "Ламінарід" з морської капусти як проносний засіб; пектин з буряка, який увійшов в комплексний противиразковий препарат "Флакарбін". 

В якості перспективних лікарських засобів противоязвенного дії запропоновані  препарати суцвіть ромашки і пижма. Полісахариди з стебел видів шток-троянда по противиразкової активності в експерименті перевершують дію препарату "Плантаглюцид". 

Пектини, завдяки кислотному  проявляють антимікробну дію щодо грампозитивних і грамнегативних бактерій.  Пектини покращують , знижують  гниття в кишечнику і виводять отруйні продукти обміну, що утворюються в самому організмі; сприяють виробленню в кишечнику вітамінів групи В, особливо В12, життєдіяльності та зростанню корисних бактерій в кишечнику, виведенню зайвої кількості холестерину. Пектинові речовини  широке застосування при лікуванні . Пектин яблукзатримує  грипозного вірусу "А", зменшує наслідки ртутного і свинцевого , сприяє виведенню свинцю з кісткової тканини. В даний час яблучна дієта, пектин та пектинові речовини широко застосовуються за кордоном для лікування проносів і дизентерий у дітей.  Пектини використовуються як кровоспинний засіб. В даний час гемостатичні властивості пектинів з успіхом використовують за кордоном при легеневих, при кровотечах із стравоходу, шлунка і кишечника, а також при , цирозі печінки, тромбофлебіті, гінекологічних захворюваннях, в стоматології і при гемофілії. 

Найбільш поширеним пектиновмісних сировиною є цитрусові (віджимання), яблука (вичавки),  (жом), кормової кавун, кошики , бульби топінамбура і деяке інше сільськогосподарську сировину

Клітковина, механічно діючи на нервові закінчення стінок кишечника, стимулює його моторну функцію, стимулює секрецію травних соків, надає пористість харчової масі, забезпечуючи більш повний доступ до них травних соків, підвищує біологічну цінність харчових продуктів, нормалізує життєдіяльність корисних кишкових , сприяє виведенню з організму токсичних продуктів екзо - і ендогенного походження. І, таким чином, сприяє запобіганню та лікуванню захворювань печінки, гіпертонії, атеросклерозу, нормалізації бактеріальної флори кишечника, стимулює синтез вітамінів групи В, особливо В2, і вітаміну К. 

Продукти багаті на клітковину - це спаржа, брокколі, брюссельська капуста, кольорова капуста, селера, кабачки, огірки, часник, зелені боби, зелений перець, салат-латук. Цибулю-порей, , горошок, шпинат, пророщені насіння, помідори. Фрукти - теж прекрасне джерело клітковини, але вони містять багато цукру (фруктози). 

В даний час відомо більше 20 вищих рослин, що містять імуностимулюючі полісахариди. Серед них дудник остролопастний, елеутерокок колючий, женьшень, календула, сафлор красильний, ромашка аптечна, ехінацея пурпурова, посконник пронзеннолістний. золотарник звичайний, , василистник жовтий, коров'як високий, рис посівний, бамбук, , софора японська, фітолакка , золототисячник зонтиковидних, щавель, конюшина, юка, синеголовник критський, , лопух звичайний, пізньоцвіт осінній, види шток- троянди, алтей та ін 

Імуностимулюючі, в тому числі протипухлинна активність обумовлена ??активацією макрофагів і клітин-кілерів, посиленням продукування інтерферону, посиленням фагоцитозу, збільшенням вироблення антитіл, підвищенням рівня імуноглобулінів, сильну протизапальну дію.  Полісахариди підвищують захисні сили організму проти , особливо вірусної, в першу чергу при всіх грипозних інфекціях. В даний час показана можливість використання рослинних полісахаридів в якості фармакосанірующіх препаратів, що сприяють підвищенню резистентності організму. 

Була доведена антигіпоксичну активність водорозчинних полісахаридів і пектинових речовин з коров'яку високого, цикорію звичайного, омели білої, женьшеню, фітолаккі , фірміани простий. Полісахариди омели білої надають виражене  дію при впливі ?-радіації.  Під впливом полісахаридів цикорію звичайного і коров'яку високого в сироватці крові нормалізувався рівень загального холестерину, знижувалося вміст лужної фосфатази, що свідчить про наявність у них вираженого гепатопротекторної дії,  з "силібором". Дані сполуки надають виражену жовчогінну активність. Подібна дія виявлено у полісахаридів лопуха, кульбаби. Таким чином, встановлена ??різнобічна  активність полісахаридів дозволяє розглядати їх як можливе джерело нових лікарських засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]